Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimta 20mg
mam pytanie . Co zrobic jezeli bralem Kesimpta 20 mg przez okres 2.5 roku i nic nie dzialala, moj stan zdrowia sie tylko pogarszal. dopiero po teefonie do polski i rozmowie z Dr. Zielinski z Katowic kazal natychmiast mi zmienic lek. teraz 0,5 roku jestem bez zadnego leku  bo ponoc organizm sie musi wyczyscic z Kesimpty. Profesor z MS abulant z Essen powiedzial ze Kesimpta jest super lekiem, nawet jak zaczolem brac kesimpta musialem  odstawic Fampyra bo mi sie tak w glowie krecilo. Dzwonilem do Novatis i to zglosilem ze nie dziala w moim przypadku. co moge zrobic lekarzom i firmir farmaceutycznej. bo oni powinni leczyc a nie doprowadzac pacjenta do poglebionej choroby Płacz
Odpowiedz
a jest możliwość byś miał konsultacje może w innym MS Ambulanz?

Ja też jestem pod ich opieką (w innym mieście). Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - odstawiłeś Kesimptę, ale na razie nie masz propozycji innego leczenia? Kesimpta to rzeczywiście super lek, ale nie na każdego działa ... proponowali Tobie Ocrevus? bo często paradoksalnie widzę na innych forach, że tak proponują chorym neurolodzy - jak K. nie działa to próbują O. i na odwrót., co było dla mnie zaskoczeniem na początku myśląc, że to w 100 % 'identyczny' lek.
Odpowiedz
(14-05-2023, 23:01)Tosiia napisał(a): a jest możliwość byś miał konsultacje może w innym MS Ambulanz?

Ja też jestem pod ich opieką (w innym mieście). Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - odstawiłeś Kesimptę, ale na razie nie masz propozycji innego leczenia? Kesimpta to rzeczywiście super lek, ale nie na każdego działa ... proponowali Tobie Ocrevus? bo często paradoksalnie widzę na innych forach, że tak proponują chorym neurolodzy - jak K. nie działa to próbują O. i na odwrót., co było dla mnie zaskoczeniem na początku myśląc, że to w 100 % 'identyczny' 
Harisuria neurolog proponowal mi wlasnie ten lek. a profesr z tego ambolatorium powiedzial ze to jest to samo tylko w kroplöwce. mam dostac inny lek 2.06. Panvory. nie warto zmieniac tego abolatorium bo ponoc jest najleprze
Odpowiedz
(14-05-2023, 09:30)christoph napisał(a): mam pytanie . Co zrobic jezeli bralem Kesimpta 20 mg przez okres 2.5 roku i nic nie dzialala, moj stan zdrowia sie tylko pogarszal. dopiero po teefonie do polski i rozmowie z Dr. Zielinski z Katowic kazal natychmiast mi zmienic lek. teraz 0,5 roku jestem bez zadnego leku  bo ponoc organizm sie musi wyczyscic z Kesimpty. Profesor z MS abulant z Essen powiedzial ze Kesimpta jest super lekiem, nawet jak zaczolem brac kesimpta musialem  odstawic Fampyra bo mi sie tak w glowie krecilo. Dzwonilem do Novatis i to zglosilem ze nie dziala w moim przypadku. co moge zrobic lekarzom i firmir farmaceutycznej. bo oni powinni leczyc a nie doprowadzac pacjenta do poglebionej choroby Płacz

Bylem w szpitalu ,8 dni , wybralem Bochum bo sie dowiedzialem od znajomego doctora ze tam jest bardzo dobry. Zgadzam sie z nim, bylo podejrzenie udaru lecz j go odrzucono, nawet postanowienia profesora z Krupp krankemnhaus z Ruttenscheid, oczaplas i aktywny MS. Prowadzil mnie w szpitalu Docent a asekurowal mu dockor.
Potem zmienilem ambulant Ms z Essen na Bochum i jest zmiana a Essen ogladali mnie tylko asysenci za kazdym razem inni i pisali w kompa a w Bochum wyspecjalizoany doctor i tylko jeden nawet zmienil mi z Panvory 20mg bo ten lek jest nieodpowiedni do mojego stanu zdrowia , i wiem ze tylko teraz bede chodzil do tego MS ambolatorium bo tam nie owijaja w bawelne
Odpowiedz
To bardzo trudna sytuacja. Niestety, w SM każdy lek działa inaczej u różnych osób i czasem potrzeba zmiany terapii, tak jak Ci zalecił dr Zieliński – to nie zawsze jest kwestia błędu lekarza czy firmy, tylko indywidualnej reakcji organizmu. Możesz zgłosić swoją sytuację do firmy farmaceutycznej i poprosić o formalne zarejestrowanie raportu o nieskuteczności leku (tzw. „drug safety report”), a w rozmowie z neurologiem omówić wszystkie opcje kolejnej terapii, żeby jak najszybciej wrócić do skutecznego leczenia.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości