Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cześć!
Czytałam kilka wyników badań klinicznych i rzeczywiście nowy lek jest porównywany z lekiem juz dostępnym ale zawsze była też grupa placebo. (Trzy grupy kontrolne a nie dwie). Może coś się zmieniło albo po prostu tak mówią lekarze bo przecież w placebo chodzi właśnie o to ze mamy wierzyć że to nam pomaga...
Ja przy kwalifikacji do programu lekowego nie miałam możliwości wyboru leku. Normalnie dostałabym interferon ale ponieważ były do tego przeciwwskazania to dostałam copaxone. Niestety różnice w różnych miastach są naprawdę duże...
Odpowiedz
Eh, naprawdę już nie wiem co mam robić. Wydawało mi się, że to lekarz powinien mi coś polecić, a nie na zasadzie "poszukaj w internecie i sama sobie wybierz". Smutny Nie mam już siły na to wszystko, o ile fizycznie czuję się dobrze, tak psychicznie jestem w rozsypce Smutny
Przepraszam za tak depresyjny post, ale już nie daję rady, czuję się pozostawiona sama sobie z tym wszystkim Smutny
Odpowiedz
Ja bym radziła zmienić lekarza, ta pani - z tego, co mówisz - jest raczej niepoważna. Poza tym, co to za wybór? Interferon z całym kalejdoskopem skutków ubocznych (wiem, że jest wiele osób, którym on pomaga, ale mam wrażenie, że to wyjątki) albo bliżej nieokreślone badanie kliniczne - to jakby się zapytać, czy wolisz dostać kijem czy pałą. I to w czasach, kiedy jest mnóstwo innych leków, nieobciążonych takimi skutkami ubocznymi, sprawdzonych i bezpiecznych. Tutaj jest mnóstwo osób, które od ręki dostały Tecfiderę albo Copaxone. Znaczy się można. Poszukaj na forum listy ośrodków prowadzących programy leczenie SM i znajdź sobie jakiś sensowniejszy.
Odpowiedz
(10-11-2017, 19:30)belanna napisał(a): Ja bym radziła zmienić lekarza, ta pani - z tego, co mówisz - jest raczej niepoważna. Poza tym, co to za wybór? Interferon z całym kalejdoskopem skutków ubocznych (wiem, że jest wiele osób, którym on pomaga, ale mam wrażenie, że to wyjątki) albo bliżej nieokreślone badanie kliniczne - to jakby się zapytać, czy wolisz dostać kijem czy pałą. I to w czasach, kiedy jest mnóstwo innych leków, nieobciążonych takimi skutkami ubocznymi, sprawdzonych i bezpiecznych. Tutaj jest mnóstwo osób, które od ręki dostały Tecfiderę albo Copaxone. Znaczy się można. Poszukaj na forum listy ośrodków prowadzących programy leczenie SM i znajdź sobie jakiś sensowniejszy.

Dziękuję Ci za radę. Uśmiech Właśnie sprawdziłam, że w moim mieście jest jeden ośrodek zajmujący się leczeniem SM. Co ciekawe ta lekarka tam nie pracuje, a co więcej nikt z tego szpitala, z kim udało mi się nawiązać kontakt owej pani nie zna. Z tego co mi powiedziała, ona też nie zna nikogo z tego ośrodka. Podejrzana sprawa Oczko Po weekendzie spróbuję się dowiedzieć na ten temat czegoś więcej.
Odpowiedz
Faktycznie dziwne, w jednym mieście lekarze z reguły sie znają, a tych lepszych to znają prawie wszędzieUśmiech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
No właśnie! Uśmiech Tym bardziej, że to żadna metropolia. Miasto wojewódzkie ok. 300 tys. mieszkańców. Coraz bardziej mi ta sprawa "śmierdzi".
Odpowiedz
Poszukaj w necie tej Twojej pani dr, może się coś dowieszOczko skąd jesteś?

Odpowiedz
Cześć Uśmiech
Ja od 1,5 miesiąca jestem na betaferonie i póki co się nie skarżę. Kilka razy miałam  objawy grypopodobne, częściej spada mi temp ciała do ok 35,8 ale jest ok Oczko 
Na to czy leczenie naprawdę działa muszę jeszcze trochę poczekać ale nie take interferony straszne Oczko
Odpowiedz
W trakcie roku akademickiego mieszkam w Białymstoku. Uśmiech Szukałam, ale niestety nie znalazłam prawie nic.

Moja mama leczy się interferonem od ok. 10 lat i u niej też się bardzo dobrze sprawuje, choroba dawno temu się zatrzymała także o jego negatywnych skutkach raczej dowiedziałam się z tylko internetu Oczko Przez opisaną wyżej panią doktor został on zdemonizowany.
Odpowiedz
Heh, niezły zgryz, ja bym sie umówiła w tej drugiej poradni żeby zobaczyć co zaproponują, mnie lekarz kilkakrotnie pytał czy chce się u nich leczyć (ze względu na odległość) i w każdym momencie mogłam sie wycofać, ale byłam zdecydowana

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości