Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 czerwca
I ja pamiętam czasy komunizmu - sławne kartki, kolejki, półki pełne ... octu. I raj w peweksie: lizaki -gwizdki barbie, lego ...
Ale też dobrze wspominam to podążanie za zachodem: kinder jajka, pierwsze banany ... i niezapomniane gumy turbo i donaldy
Odpowiedz
I kawa rzucsna do sklepu co piątek. Zawsze po szkole szlo się do kolejki. Taki folklor.

I u nas to jeszcze Ruscy byli. Nie wolno było za bardzo podchodzic do koszar, bo mogli strzelać. To bylo panstwo w państwie. Ale u nich w sklepach było wszystko. I takie ładne. Az się na kolko językowe zapisalam, bo chodziliśmy do nich prawie oficjalnie.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Bo mysmy mieli normalne dziecinstwo. Normalne podworka, normalne zabawy. My to mieliśmy bande, bunkry z kartonów wybuudowane w krzakach i cale wakacje tam się bawiliśmy. Do domu się szlo jak już było ciemno. I nikt się nie martwil, ze coś się stanie. I nie bylo komorek, ba, nawet zwykłych telefonów nie było. I jakoś się zylo i było dobrze. I sasiedzi byli zżyci. Każdy każdego znal. Odwiedzaliśmy się, bez większego zapowiadania się. I generalnie pomimo pustek w sklepach życie bylo kolorowsze. I wtedy niedziele handlowe mialy sens, bo zawsze coś ekstra rzucali do sklepu.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Ja też nie za dużo pamiętam bo jestem rocznik 82, ale mój ojciec zawsze sobie chwalił te czasy...był kierowcą i miał prawo jazdy na wszystko co się da  Duży uśmiech tu woził węgiel i komuś więcej za kożuszek dla mnie zrzucił, tu jechał do RFN i bobasa przywiózł który płakał i się śmiał ....całe podwórko się nim bawiło....potem jak na bazie kontenerowej w Gdyni coś robił to śmietanki do kawy dostał i je wszystkie wypiłam aż mi nie dobrze było  Duży uśmiech no i zapach palonej kawy pamiętam bo zawsze zieloną przywoził.... ciocię miałam w mięsnym  Duży uśmiech i kartki jeszcze mam bo fajna pamiątka
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości