Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obajawy i zmiana demielinizacyjna
Cześć. 

Praktycznie od marca mam problem z diagnostyką. Za Zaczęło się od bólu z prawej strony brzucha od żeber do biodra, do dzis czuje lekki dyskomfort podczas leżenia na prawym boku. Później doszło uczcie jakbym był po małym piwie, ale nie są to zawroty, chodzę normalnie po prostej linii i zawsze trafiam palcem w nos z zamkniętymi oczami, mrowienia w kończynach, ból kręgosłupa i chyba zacząłem lekki gorzej widzieć na jedno oko, ale to nie jest ubytek w ostrości, tylko białe napisy na czarnym tle mają lekką poświatę. 

Szukając na własną rękę przyczyny, bo lekarze mnie zlewali, udało mi się ustali ze mialem bardzo niski poziom witaminy B12 (poniżej 140 dokładnie nie wiem bo zabrakło skali), od tego czasu przyjmuje zastrzyki, które pomogły na ciągłe zmęczenie. 
Wykonałem szereg badań, majacych na celu znalezienie przyczyny niewchlaniania B12 - bez efektów. 
Jako, że objawy niedoboru B12 przypominają SM miałem tę chorobę z tyłu głowy jako potencjalną przyczynę. Wreszcie udałem się prywatnie na rezonans magnetyczny głowy i znaleziono tam to czego się spodziewałem:
"W istocie białej prawej okolicy stykowej tylnej widoczne jest pojedyncze ognisko średnicy 3mm,
hyperintensywne w obrazach T2 zależnych oraz Tirm, niewykazujące ograniczonej dyfuzji, o
charakterze zmiany demilinizacyjnej, przewlekłej zmiany naczyniopochodnej lub pozapalnej."

Wiedząc co oznacza zmiana demilinizacyjna udałem się wizytę do neurologa, profesora zajmującego się SM. Profesor mnie zbadał neurologicznie i powiedział, że on tu nic nie widzi, a tą zmianą się nie martwić i na pytanie czy w takim razie monitorować ewentualne zmiany w mózgu odpowiedzial, że nie. Polecił oznaczyć poziom witaminy D, który suplementuje od jakiegoś czasu (1000j) i poziom wyszedł 28,80 czyli o 1,20 za mało do poziomu wystarczającego. Oprócz tego zaproponował, że ewentualnie mogę zrobić badanie okulistyczne WPW na które na razie czekam. 

Objawy utrzymują się cały czas, a ja już nie za bradzo wiem co mam robić, bo wydaje mi się że to jednak jest SM i mógłbym wcześnie rozpocząć leczenie. 
Czy takie obajawy wraz ze zmianą demielinizacyjną to nie jest wystarczający powód aby poszerzyć diagnostykę?
Odpowiedz
Moim zdaniem nie masz się co martwić że to SM i trzeba w Twoim wypadku, uzupełnić niedobór witaminy b12.... przy SM jej poziom jest prawidłowy a niedobory właśnie tej witaminy..... mogą dawać objawy podobne do SM, więc na Twoim miejscu skupilabym się na tym..... skoro rezonans i badanie neurologiczne wyszło "dobrze " a jedna zmiana nie ma co sie przejmowac, mozesz miec to od urodzenia .
Oczywiście jakby się coś działo innego lub było gorzej, ....to warto skonsultować z lekarzem ale miej na uwadze, że skupianie się za bardzo na sobie i swoich objawach wywoła kolejne "objawy" na tle nerwowym...więc staraj się żyć normalnie i uzupełnij ten niedobór.....witaminy B długo się uzupełniają ....więc proszę uzbroić się w cierpliwość. Zycze zdrowka Uśmiech
Odpowiedz
(20-09-2021, 06:51)Joanna napisał(a): Moim zdaniem nie masz się co martwić że to SM  i trzeba  Twoim wypadku, uzupełnić niedobór witaminy b12.... przy SM jej poziom jest prawidłowy a niedobory właśnie tej witaminy..... mogą dawać objawy podobne do SM, więc na Twoim miejscu skupilabym się na tym..... skoro rezonans i badanie neurologiczne wyszło "dobrze " a jedna zmiana nie ma co sie przejmowac, mozesz miec to od urodzenia .
Oczywiście jakby się coś działo innego lub było gorzej, ....to warto skonsultować z lekarzem ale miej na uwadze, że skupianie się za bardzo na sobie i swoich objawach wywoła  kolejne "objawy" na tle nerwowym...więc staraj się żyć normalnie i uzupełnij ten niedobór.....witaminy B długo się uzupełniają ....więc proszę uzbroić się w cierpliwość.  Zycze zdrowka Uśmiech
Dziekuje za odpowiedź, trochę mnie uspokoiła. Uzupełniam w zastrzykach B12 już 5 miesięcy i co miesiąc monitoruje jej poziom, który utrzymuje się na dość niskim poziomie miesiąc od zastrzyku, ale nadal dolegliwości są. Słyszałem że osoby z SM muszą suplementować witaminę D i B12, gdyż obie są w tych chorobach na niskim poziomie i stąd moja obawa.
Odpowiedz
[quote="Joanna" pid='40086' dateline='1632113490']
Moim zdaniem nie masz się co martwić że to SM i trzeba Twoim wypadku, uzupełnić niedobór witaminy b12.... przy SM jej poziom jest prawidłowy a niedobory właśnie tej witaminy..... mogą dawać objawy podobne do SM, więc na Twoim miejscu skupilabym się na tym..... skoro rezonans i badanie neurologiczne wyszło "dobrze " a jedna zmiana nie ma co sie przejmowac, mozesz miec to od urodzenia .

Hejka. Ja mam niedobór b12 odkąd zaczęło mnie kręcić MS. Wcześniej przed diagnozą wyniki B12 byly prawidłowe, za to byl lekki niedobór vit D. Tez przyjmuję zastrzyki i też srednio poziom się podnosi. Jem mięso więc nie mam pojęcia z czego to wynika. Z całą resztą sie zgadzam co napisala Joanna, jedną zmianą bym sie nie przejmowala ale kontrolny rezonans zrobilabym jak najbardziej po 12 miesiącach, pozdrawiam i życzę duzo zdrowia
Odpowiedz
Ja bym się nie przejmowala. Jedna zmiana o niczym nie świadczy.  Zrobią badania i będzie wiadomo czy to zapalenie newru oka - choć moim zdaniem tego też nie ma- zupełnie inne objawy- nie do pomylenia.
Te dolegliwości biorą się z niedoboru d3 I b12.
Suplementy nie wystarczą. D3 lek 20000 1w tygodniu, b12 1000 dziennie. Po miesiącu będzie ok. Powodzenia
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości