Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
(19-10-2023, 17:13)Iris napisał(a): Od grudnia będę przechodziła na Kesimpte i mam do Was pytanie. U mnie w programie jest tak, że początkowo zastrzyki przyjmuje się w szpitalu, więc te cotygodniowe będę siłą rzeczy musiała mieć w dni powszednie. Czy realne jest, żeby od drugiej dawki wziąć rano zastrzyk, a potem pojechać normalnie do pracy? Czy czuliście się tak źle, że konieczne było pozostanie w domu? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo nie wiem, na co się nastawiać.

biore zastrzyk w trakcie pracy (mam home office) i bez problemu moglabym isc do biura zaraz po zastrzyku. Zle sie czulam tylko po 1 zastrzyku.
Odpowiedz
(03-10-2023, 11:14)Julka77 napisał(a):
(29-09-2023, 16:03)Tosiia napisał(a): z poczatkiem wrzesnia minal mi rok z Kesimpta, a w lutym 2024 bede rezonans
Cześć i jak po roku Kesipmty? Co uznajesz za plus tego leku?  Ja krótko biorę, bo od maja, jak dla mnie częstotliwość kuć jest ok, zmęczenie mniejsze. Cały czas są problemy ze snem w nocy, często się budzę oraz z równowaga używam kuli łaski jako asekuracj. Zmian w rezonansie nie ma.
pozdrawiam

na razie jestem bardzo zadowolona, ale zaczelam we wrzesniu 2022 i juz po pol roku (w lutym 2023) mialam rezonans dlatego obecnie kolejny w lutym 2024 wiec tak naprawde zobacze na rezonansie jak stan po 1.5 roku brania K. 

Z symptomami SM roznie, ale nie do konca je lacze z lekiem/skutkami ubocznymi. Niestety zastrzyki mi sie idealnie polaczyly z okresem wiec czasami tez trudno mi ocenic co wynika z czego ...

Mam nadzieje, ze pozostane na K. wiele wiele lat jesli sie uda - nie chcialabym zmieniac i oby nie bylo takiej koniecznosci, bo wtedy nie wiem czy bym nie zrobila sobie przerwy w leczeniu.
Odpowiedz
Właśnie dzisiaj rozpoczęłam przygodę z Kesimptą  Duży uśmiech
Odpowiedz
No to powodzenia mój neurolog twierdzi że to bardzo dobry efektywny lek. Na razie biorę tecfidere i bardzo dobrze ja znoszę więc nie ma sensu zmieniać póki nie ma powodu. Zobaczymy w styczniu po rezonansie. Czy macie też badania przed i szczepienia uzupełnieniane na pneumokoki itp?
Odpowiedz
tak, mialam sporo badan + szczepienia przed rozpoczeciem Kesimpty
Odpowiedz
(25-10-2023, 19:52)Benita napisał(a): Na razie biorę tecfidere i bardzo dobrze ja znoszę więc nie ma sensu zmieniać póki nie ma powodu. Zobaczymy w styczniu po rezonansie. Czy macie też badania przed i szczepienia uzupełnieniane na pneumokoki itp?

Benita, masz całkowitą  rację Uśmiech Tecfidera jest świetnym lekiem. Nie ma sensu zmieniać jak jest wszystko ok. Polecam świetny film Joanny Dronki-Skrzypczak
https://www.youtube.com/watch?v=bReGTzoe_14   
Temat wątku poszedł w stronę Tecfidery,przepraszam.  Już wracam do KesimptyOczko

Przy zmianie leku na Kesimptę nie miałam żadnych szczepień uzupełniających. Rozszerzone badania krwi oczywiście tak - m.in.hormon beta hcg, HCV, HBS
Odpowiedz
(25-10-2023, 19:52)Benita napisał(a): No to powodzenia mój neurolog twierdzi że to bardzo dobry efektywny lek. Na razie biorę tecfidere i bardzo dobrze ja znoszę więc nie ma sensu zmieniać póki nie ma powodu. Zobaczymy w styczniu po rezonansie. Czy macie też badania przed i szczepienia uzupełnieniane na pneumokoki itp?

Ja bez szczepień. Badania robili ale nie kazali się doszczepić.
Odpowiedz
Właśnie dobrze że czytam ten wątek, przed chwilą rozmawiałam z lekarzem z Katowic który mi powiedział że tecfidera jest lekiem do bani! Ze ma 30 procent skutecznosci w porównaniu do innych ! Zaproponował abym przyszła do jego kliniki itp.
Nie ukrywam że trochę mnie zaskoczył! Od początku myślałam ze ten lek jest ok. Mam dziwne objawy, mam mrowienia i czasami zmęczenie ale ogólnie jest ok. Rozpoznali u mnie SM w styczniu, od marca biorę lek i w marcu miałam 1 rzut .
Jak myślicie jest to prawda co powiedział czy jak..

(30-10-2023, 18:18)Agula123 napisał(a): Właśnie dobrze że czytam ten wątek, przed chwilą rozmawiałam z lekarzem z Katowic który mi powiedział że tecfidera jest lekiem do bani! Ze ma 30 procent skutecznosci w porównaniu do innych ! Zaproponował abym przyszła do jego kliniki itp.
Nie ukrywam że trochę mnie zaskoczył! Od początku myślałam ze ten lek jest ok. Mam dziwne objawy, mam mrowienia i czasami zmęczenie ale ogólnie jest ok. Rozpoznali u mnie SM w styczniu, od marca biorę lek i w marcu miałam 1 rzut .
Jak myślicie jest to prawda co powiedział czy jak..
Zaznaczył że kesimpta jest lepsza, tzn ma lepsze rokowania
Odpowiedz
Wiesz, co lekarz to inna opinia. Tecfidera jest dobrym lekiem ale nie u każdego się sprawdza tak jak i inne leki. Każdy ma swoje plusy i minusy. Mi lekarz powiedział że kesimpta to bardzo dobry lek ale i tecfidera nie jest zła. Jeżeli chce mogę przejść na kesimpte, ale póki bardzo dobrze znoszę tecfidere i póki nie widać w trakcie brania zmian to on osobiście odradza. Wojna z chorobą musi być toczona z głową póki działają trochę słabsze leki to nie biorę mocniejszych, wezmę je jak będzie taka potrzeba. Musisz rozważyć za i przeciw. Twoje życie i tylko twoja decyzja. Poczytaj o wynikach badań, tam widać jaka jest faktyczna skuteczność i jakie skutki uboczne mogą wystąpić. Pomyśl spokojnie.
Odpowiedz
(01-11-2023, 21:27)Benita napisał(a): Wiesz, co lekarz to inna opinia. Tecfidera jest dobrym lekiem ale nie u każdego się sprawdza tak jak i inne leki. Każdy ma swoje plusy i minusy. Mi lekarz powiedział że kesimpta to bardzo dobry lek ale i tecfidera nie jest zła. Jeżeli chce mogę przejść na kesimpte, ale póki bardzo dobrze znoszę tecfidere i póki nie widać w trakcie brania zmian to on osobiście odradza. Wojna z chorobą musi być toczona z głową póki działają trochę słabsze leki to nie biorę mocniejszych, wezmę je jak będzie taka potrzeba. Musisz rozważyć za i przeciw. Twoje życie i tylko twoja decyzja. Poczytaj o wynikach badań, tam widać jaka jest faktyczna skuteczność i jakie skutki uboczne mogą wystąpić. Pomyśl spokojnie.

Dziękuję  Serce
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości