17-04-2024, 10:41
Hej !
od kilku tygodni obserwuję Wasze forum i dopiero dzisiaj zebrałam się aby w końcu się przywitać a nie tylko podglądać
W skrócie moja historia w grudniu dwa tygodnie przed świętami trafiłam do szpitala z typowymi objawami tj zdrętwiały mi dłonie, nogi miałam jak z ołowiu, do tego dochodziło dziwne uczucie obcego ciała przy dotykaniu w pasie na tułowiu etc.
Tam pełna diagnostyka, MR głowy, pobranie płynu mózgowo rdzeniowego, oraz badanko przeciwciał MOGAD i akwaporyna4.
Po kilku tygodnia doktor zadzwoniła żebym przyjechała odebrać wyniki stawiając diagnozę MOG-AD jedyne czego się dowiedziałam że jest to nowa choroba i tyle... "proszę przez pół roku brać metypred". Oczywiście nie odpuściłam i szukałam pomocy dalej udało mi się dostać do profesora który zgodził się skonsultować się mój przypadek twierdząc że mój obraz głowy odpowiada SM nie MOG (wyszły przeciwciała graniczne), już na pierwszym spotkaniu zasugerowałam że musimy zrobić powtórny MR głowy w celu zróżnicowana SM vs Moga-d. MR zrobiony teraz czekam na wizytę 14 maja!. Jakkolwiek to nie zabrzmi chciałabym przyspieszyć czas żeby dowiedzieć się już konkretów bo aktualnie jestem w tzw "zawieszeniu".
Skróciłam historię żeby Was za bardzo nie zanudzać
aczkolwiek nie dodałam że po sterydach w szpitalu objawy się cofnęły aczkolwiek pozostało mrowienie w udach które mam tylko przy chodzeniu - konsultowałam z lekarką mówi że czasami te objawy po rzucie mogą się utrzymywać nawet rok - może macie jakieś doświadczenia z takimi pozostałościami ?
Smacznej kawki dobrego dnia !
od kilku tygodni obserwuję Wasze forum i dopiero dzisiaj zebrałam się aby w końcu się przywitać a nie tylko podglądać
W skrócie moja historia w grudniu dwa tygodnie przed świętami trafiłam do szpitala z typowymi objawami tj zdrętwiały mi dłonie, nogi miałam jak z ołowiu, do tego dochodziło dziwne uczucie obcego ciała przy dotykaniu w pasie na tułowiu etc.Tam pełna diagnostyka, MR głowy, pobranie płynu mózgowo rdzeniowego, oraz badanko przeciwciał MOGAD i akwaporyna4.
Po kilku tygodnia doktor zadzwoniła żebym przyjechała odebrać wyniki stawiając diagnozę MOG-AD jedyne czego się dowiedziałam że jest to nowa choroba i tyle... "proszę przez pół roku brać metypred". Oczywiście nie odpuściłam i szukałam pomocy dalej udało mi się dostać do profesora który zgodził się skonsultować się mój przypadek twierdząc że mój obraz głowy odpowiada SM nie MOG (wyszły przeciwciała graniczne), już na pierwszym spotkaniu zasugerowałam że musimy zrobić powtórny MR głowy w celu zróżnicowana SM vs Moga-d. MR zrobiony teraz czekam na wizytę 14 maja!. Jakkolwiek to nie zabrzmi chciałabym przyspieszyć czas żeby dowiedzieć się już konkretów bo aktualnie jestem w tzw "zawieszeniu".
Skróciłam historię żeby Was za bardzo nie zanudzać
aczkolwiek nie dodałam że po sterydach w szpitalu objawy się cofnęły aczkolwiek pozostało mrowienie w udach które mam tylko przy chodzeniu - konsultowałam z lekarką mówi że czasami te objawy po rzucie mogą się utrzymywać nawet rok - może macie jakieś doświadczenia z takimi pozostałościami ?Smacznej kawki dobrego dnia !