Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solumedrol
(07-06-2017, 09:59)Borówka napisał(a):
(05-06-2017, 23:14)Joanna napisał(a):
(04-06-2017, 13:33)Borówka napisał(a): Witajcie byłam na kontroli u swojego lekarza prowadzącego i zalecił mi sterydy
jak zobaczył mój stan zdrowia.
Bo to tak na pierwszy rzut oka zdrowa rześka młoda energiczna kobietka?
Ale już gorzej jak wstanie i przejdzie pare kroków?
Lek który przyjmuje sprawdza się rewelacyjnie choroba nie postępuje.
Żadnych nowych zmian w mózgu,każdy rezonans taki sam
Bez zmian.Jedyne co może mi pomóc to dawka uderzeniowa czyli sterydy.
Ma rację??

Borówka, czy wziąć czy nie sterydy,  to musi być Twoja decyzja. Jeżeli czujesz, ze jest gorzej, na Twoim miejscu rozważylabym taka decyzję. Pamiętać też trzeba jednak o tym, ze te leki to nie landrynki I maja skutki uboczne. Nie można brać ich za często i zaleca się je brać w przypadku cięższych rzutów. Także musisz Ty wiedzieć czy rzeczywiście ich potrzebujesz.
Jak najbardziej wiem o tym.że to jest tylko moja decyzja.
Miałam okazje skorzystać z tej substancji skorzystać.
Było to dwa kara temu i nie było żadnych skutków ubocznych Uśmiech
Ale dziękuję za troskę w formie przypomnienia jak może zakończyć się 
nadmierne stosowanie tego leku.
Pozdrawiam

Borówka to jesteś szczęściara , ja zawsze puchne  po sterydach i przez jakiś czas gorzej się czuje a dopiero później zaczyna być lepiej i  odzyskuje siły.  Daj znać jaka decyzję podjęłas. Trzymam kciuki Uśmiech
Odpowiedz
Zdecydowałam,że spróbuję wtedy mnie postawiło na nogi
miejmy nadzieję,że teraz też tak zadziałają....
W środę idę do szpitala.
Zobaczymy czy poprawi się mój stan zdrowia.
Czy podniosą mnie na nogi...Hmm....
Odpowiedz
(12-06-2017, 14:46)Borówka napisał(a): Zdecydowałam,że spróbuję wtedy mnie postawiło na nogi
miejmy nadzieję,że teraz też tak zadziałają....
W środę idę do szpitala.
Zobaczymy czy poprawi się mój stan zdrowia.
Czy podniosą mnie na nogi...Hmm....

Trzymam kciuki Uśmiech Daj znać jak juz będziesz po kuracji Oczko Powodzenia Uśmiech
Odpowiedz
Witaj Joanno,
Jestem w szpitalu od wczoraj,udało mi się już wczoraj dossać pierwsza dawkę Solumedrolu Uśmiech
Planowany pobyt to 5 dni.
Mam pytanko ile dawek powinnam dostać,pięć jedną dziennie?
I czy tylko dożylnie czy później powinnam dostać w tabletkach, dlaczego się
pytam, bo moja przyroda ze steryda byka dwa lata temu i to byka pierwsza
styczność.
Wtedy kiedy tylko rozpoznali chorobę otrzymałam dożylnie ale nie pamietam ile
a później tabletki i jeszcze 6 dni kontynuowalam w domu.
Zaznaczę ze w szpitalu leżałam 12 dni
A teraz nie wiem czego mogę się spodziewać.
Odpowiedz
Sterydy w kroplówce podawane są raz dziennie, zazwyczaj rano. Standardowo podaje się je przez 3 lub 5 dni. Co do sterydów w tabletkach po kuracji Solu Medrolem w szpitalu - nie jest to obowiązkowy element terapii, lekarze mają różne podejście (w pewnym stopniu zależne jest to też pewnie od ciężkości rzutu i stopnia wycofania objawów). Niektórzy je przypisują, ale zazwyczaj kuracja kończy się na sterydach podanych w szpitalu.
Odpowiedz
Solu-Medrol podaje się albo raz dziennie w całej dziennej dawce (podobno najlepiej rano) albo w dwóch porcjach (rano i wieczorem), na które jest podzielona dzienna dawka. Tabletki po kuracji Solu nie są regułą. Zauważyłam, że chętniej dają je okuliści niż neurolodzy.
Odpowiedz
Ja na solu byłam dwa razy i miałam raz dziennie przez 5 dni. Sterydów w tabletkach nigdy nie miałam.
Odpowiedz
Już wszystko wiem co dziennie po 1 wlewie rano przez 5 dni.
Leżę z dziewczyna która prowadzi ten sam lekarz co mnie i on raz przepisuje
do domu raz nie ale mówi,żeby się domagać bo trzeba z tej dawki sterydów schodzić
stopniowo schodzić wiec będę się domagać Uśmiech
Ale dziękuję za informacja od Was wszystkich
Pozdrawiam
Odpowiedz
(16-06-2017, 17:42)Borówka napisał(a): Już wszystko wiem co dziennie po 1 wlewie rano przez 5 dni.
Leżę z dziewczyna która prowadzi ten sam lekarz co mnie i on raz przepisuje
do domu raz nie ale mówi,żeby się domagać bo trzeba z tej dawki sterydów schodzić
stopniowo schodzić wiec będę się domagać Uśmiech
Ale dziękuję za informacja od Was wszystkich
Pozdrawiam

Cześć Borówka/ 
Ty to lepiej w takich sprawach to koleżanki z sali nie słuchaj. Każdemu potrzebna jest odpowiednia dawka. może jej więcej po prostu. Lekarz to powie. Raz dziennie przez pięc dni to z tego co mi się wydaje to najmocniejsze dawki jakie można dawac. Ja to nazywalem "tysiączek" bo jakoś tak sie przelicza. Więc jak lekarz powie że nie trzeba Ci więcej do domu to mu uwierz. Sterydy i to nieważne czy w kroplowkach czy tabletkach nie są aż tak obojętne i zdrowe dla organizmu.
Odpowiedz
Ja brałam sterydy 2 razy i za każdym razem miałam 5 wlewów podawanych rano w kroplowce. Do domu nigdy nie dostałam sterydów w tabletkach, także nie wszędzie stosują te praktyki. Daj znać jak juz będziesz po kuracji. Trzymam kciuki Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości