Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
Moje wrażenia po pierwszym miesiącu brania Kesimpty są bardzo pozytywne. Ogólnie czuję się lepiej niż po Tecfiderze. Sporo rzeczy mi odeszło. Z rana po wzięciu tabletki zawsze byłam osłabiona z godzinę, pojawiały się zaczerwienienia i w związku z tym spadek energii na jakiś czas, czasami ból brzucha. Przy Kesimpcie mam bardzo rzadko zawroty głowy, mam wrażenie że siła mięśni mi się zwiększyła, bo byłam coraz słabsza. Mam nawet wrażenie, że mózg lepiej pracuje, bo rzadziej występuje mgła mózgowa, albo to kwestia lepszej pogody. Zmęczenie pozostało tylko takie samo - byle co zrobię i zmęczona.
Po pierwszym zastrzyku miałam objawy grypopodobne, a po kolejnych tylko ból głowy i w sumie na dzień zastrzyku muszę sobie planować jakieś lżejsze rzeczy do zrobienia. No i wczoraj badania wyszły trochę gorzej niż na Tecfiderze, kiedy limfocyty zazwyczaj miałam w normie. Liczę, że może nie będą dalej spadać, jak już się organizm przyzwyczai. Bo w ogóle nie ma porównania z poprzednią kuracją. Za rok zobaczymy jak tam zmiany się zachowują.
Odpowiedz
Powiedzcie mi proszę o ile można odłożyć dawkę leku przy przeziębieniu, co Wam mówił lekarz ? Ostatnio powiedział, że można podać lek jak minie przeziębienie ? A jakie macie Wy doświadczenie jeśli chodzi o Kesimpte ?
Odpowiedz
Agula ja przyjmuje Kesimpte co 28 dni i lekarz mi powiedzial ze o 3 dni moge przelozyc dawke czyli jak biore w piatek to jest ok jak wezme w poniedzialek. Jesli by przerwa miala byc dluzsza to juz musze sie skontaktowac z nimi ...
Odpowiedz
a czy można brać kesimpte przy antybiotyku?
Odpowiedz
Ja sugeruję się stroną: https://ktomalek.pl/l/interakcje/pomiedzy-lekami. Serwis korzysta z informacji Bazy Leków i Środków Ochrony Zdrowia KS-BLOZ/
Jeszcze nie miałem problemów z lekami opierając się na tej stronie.
Odpowiedz
(06-11-2024, 20:01)agula napisał(a): a czy można brać kesimpte przy antybiotyku?

Mi neurolog kazał przełożyć termin iniekcji.
Odpowiedz
(08-11-2024, 07:02)Hamzy napisał(a):
(06-11-2024, 20:01)agula napisał(a): a czy można brać kesimpte przy antybiotyku?

no, ale o ile ci wyszła przerwa? bo ze 3 do 5 dni to wiem, że można. Ale ciekawe jak długo działa lek?
Odpowiedz
(08-11-2024, 13:30)agula napisał(a):
(08-11-2024, 07:02)Hamzy napisał(a):

no, ale o ile ci wyszła przerwa? bo ze 3 do 5 dni to wiem, że można. Ale ciekawe jak długo działa lek?
6 mcy oczyszcza się ponoć organizm z leku. Ja brałam tydzień po terminie. Lekarz tak kazał.
Odpowiedz
Jestem po 22 zastrzyku Kesimpty, z mojego punktu widzenia wszystko ok, brak nowych zmian w rezonansie rocznym, po iniekcji 2-3 dni bol gardła lub bol ucha, to tak naprzemiennie biorę od razu naproksen, nie potrzeba antybiotyków, wszystko przechodzi po ok 2-3 dniach.  Zauważyłam wypadanie włosów, biorę biotyne, na szczotce jest ich jednak sporo, czy u Was też tak jest? Zastrzyki zawsze robiłam raz na 4 tygodnie teraz od grudnia mam robić raz w miesiącu począwszy od 2 grudnia itp 2 stycznia, 2 lutego itd. U Was też taka zmiana?
Odpowiedz
Teraz i ja dołączyłam do osób przyjmujących Kesimpta. Wczoraj pierwsza dawka. Nic się nie działo.
Ale nie było drugiego kliknięcia. Nie słyszeliśmy wiec dosyć długo trzymałam ale nic.
Jak to wyglądało u was? jest się czym martwić?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości