Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dysfagia
Cześć! Mam pytanie. Macie problemy z przełykaniem lub uczucie zatykania gardła przy piciu? U mnie to trwa od dłuższego czasu. Nie krztusze się podczas picia czy jedzenia ale głośno łykam napoje. Zatyka mi się gardło i duszę się jak uniosę głowę do góry. Przełknięcie śliny jest wtedy nie możliwe.
Odpowiedz
Nie ma większych problemów.
Podczas uniesienia głowy to chyba normalne, że jest problem z przełykaniem śliny.
Serce  Szukamy złotego środka który pomaga na SM   Serce
https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...11813.html
Odpowiedz
(12-01-2025, 10:06)Zo_oL napisał(a): Nie ma większych problemów.
Podczas uniesienia głowy to chyba normalne, że jest problem z przełykaniem śliny.

Ja nie mogę jej przełknąć i się duszę. Wizytę z programu mam w marcu pogadam z lekarzem czy już pora porobić jakieś badania. Jeszcze przełykanie pokarmu jest ok ale woda itd to nie dość że robię to głośno to jeszcze jest opór w gardle.
Odpowiedz
Mam. Nawet nie wiedziałam, ze to się jakoś nazywa. Jedzenie mi się w gardle zatrzymuje i ani do przodu ani do tyłu. Jak się śmieje, to też gardło się zaciska i zaczynam się dusic. Mówiłam lekarce, ale to olala.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
(12-01-2025, 16:35)Akinom napisał(a): Mam. Nawet nie wiedziałam, ze to się jakoś nazywa. Jedzenie mi się w gardle zatrzymuje i ani do przodu ani do tyłu. Jak się śmieje, to też gardło się zaciska i zaczynam się dusic. Mówiłam lekarce, ale to olala.

No w moim poprzednim szpitalu lekarz też to olał na zasadzie zobaczymy jak to się rozwinie. Nowemu lekarzowi nie mówiłam. Jest to spory problem jak się to rozwinie za bardzo. Czytałam że są różne rodzaje tego schorzenia czy jak to tak nazwać. Leczenie też nie jest proste. Dziękuję za odzew. Jak będę po wizycie kontrolnej napiszę jak się dowiem czegoś mądrego. O ile poświęci mi lekarz trochę czasu bo grudniowa wizyta wyglądała tak- widzę że z panią dobrze, nic pani ode mnie nie chce bo ja mam zaraz konferencje online.
Odpowiedz
Trochę po czasie piszę. Okazało się, że te problemy wynikały z tego że mam nowe i aktywne zmiany w mózgu. I to w obszarze odpowiedzialnym za dysfagie- pień mózgu. Doszło kilka nowych zmian.Rzut przechodzony. Bez sterydów. Jestem w trakcie zmiany leku ale od czerwca bardzo niskie limfocyty.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości