Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
Nigdy nie miałam takiej sytuacji, żeby zabrakło mi leków. Na wizycie zawsze umawiam się na następny termin, czasem jeśli coś mi nie pasuje, to umawiam na za 3 albo za 5 tygodni ale przeważnie wizyty są co 4 tygodnie. Mogę wybrać jeden z trzech dni w tygodniu bo tak u nas działa poradnia, ale godziny zawsze popołudniowe. Bardzo rzadko udaje mi się dostać leki na dłużej niż miesiąc - nie wynika to ze złej woli lekarzy, tylko niestety szpital dostaje mniej pieniędzy, jeśli pacjent odbędzie mniej wizyt niż 12 w roku, a szpitalom programy lekowe w ogóle słabo się kalkulują.

Co do przerw - myślę, że nie bez powodu bierzemy lek dwa razy na dobę. Oczywiście zanim układ immunologiczny po odstawieniu leku dojdzie do "normy" (o ile przy SM można jego funkcjonowanie nazwać "normą") pewnie minie kilka? kilkanaście? kilkadziesiąt? dni. Ale ja szczerze mówiąc mam obawy/wyrzuty sumienia jeśli sporadycznie pominę jedną tabletkę. Od dwóch lat zdarzyło mi się pominąć lek (celowo - rotawirus, kac Oczko lub przypadkowo) mniej niż 10 razy.
Odpowiedz
(30-06-2019, 13:17)Aneta30SM napisał(a): Anka termin jest od górnie wyznaczony. Jak zdarzyło się te 2 dni przerwy to dzwoniłam i pytałam czy mogę po leki wcześniej przyjechać to usłyszałam że przerwa nic nie zaszkodzi( nawet 2 tygodnie nie brania nic nie zaszkodzi) i mam być normalnie. Teraz przerwa wyniesie 5 dni. Ja też nie jestem przekonana co do tych przerw - albo leki bierze się regularnie albo po co??? Dam znać jak się sprawa potoczyła.

Jak dla mnie to cos tu jest nie tak.
Wyjasnij to zebys sobie nie szkodzila przerwami
Czesto sie zdarzaly te przerwy?
Ja jak mialam pytanie to napisalam do producenta , odpowiedz nastepnego dnia
informacja.medyczna@biogen.com
Podaje maila
Odpowiedz
(30-06-2019, 14:57)Anka napisał(a):
(30-06-2019, 13:17)Aneta30SM napisał(a): Anka termin jest od górnie wyznaczony. Jak zdarzyło się te 2 dni przerwy to dzwoniłam i pytałam czy mogę po leki wcześniej przyjechać to usłyszałam że przerwa nic nie zaszkodzi( nawet 2 tygodnie nie brania nic nie zaszkodzi) i mam być normalnie. Teraz przerwa wyniesie 5 dni. Ja też nie jestem przekonana co do tych przerw - albo leki bierze się regularnie albo po co??? Dam znać jak się sprawa potoczyła.

Podaje maila
dzięki  maila zaraz napisze.
 przerwę miałam 2 dni w marcu i teraz w lipcu będzie 5 dni chyba że będę mogła po lek szybciej przyjechać.
Odpowiedz
(30-06-2019, 15:38)Aneta30SM napisał(a):
(30-06-2019, 14:57)Anka napisał(a):

Podaje maila
dzięki  maila zaraz napisze.
 przerwę miałam 2 dni w marcu i teraz w lipcu będzie 5 dni chyba że będę mogła po lek szybciej przyjechać.

Daj znac co na to producent
Odpowiedz
(29-06-2019, 19:16)Aneta30SM napisał(a): Hej mam takie pytanko - Tecfidere biorę od listopada 2018. Wizyta po leki raz w miesiącu.
W marcu zdarzyło mi się że zabrakło tabletek na dwa dni dzwoniłam do neuro i powiedział że to nic bo można nawet dwa tygodnie przerwy mieć..??? Teraz zabraknie mi na 6 dni. Czy u Was też tak bywa?? Bo jakby nie patrzeć to przerwa w braniu leku....?????
Miałam raz tygodniowa przerwę ale to z powodu tego, że mialam ospe i lekarz zaradzil odstawienie na ten czas. Ja wizyty umawiam sobie sama od razu jak odbieram lek ide potem do recepcji i umawiam na kolejny miesiąc. Uśmiech mysle, że warto tego pilnować żeby leków nie zabrakło i dobrze wszystko wyliczyć , po co się  później stresować Uśmiech
Odpowiedz
U mnie wygląda to tak, że podczas odbioru leków lekarz sam ustala mi kolejny termin i zawsze mam jakiś mały zapas tabletek  Uśmiech
Odpowiedz
U mnie podobnie, lekarka sama liczy tygodnie i za ile mamy się spotkać, żeby leku nie zabrakło. Widzimy się co 3mce. Nie do pomyślenia, żeby przerywać terapię nawet na dwa tygodnie Niezdecydowany
Odpowiedz
U mnie odbiór co 4 tyg i od samego początku było tak, że był tygodniowy zapas. Ja mam nawet większy zapas bo skleroza po ponad 2 latach przy jednorazowym zapominaniu o tabletce trochę się ich dorobiłam Smutny
Odpowiedz
HEJ TAKĄ ODPOWIEDZ DOSTAŁAM OD PRODUCENTA:
"Szanowna Pani,
W badaniach klinicznych potwierdzono skuteczność leku Tecfidera w leczeniu chorych z rzutowo-remisyjną postacią stwardnienia rozsianego
w przypadku regularnego przyjmowania dawki 240 mg – 2 razy na dobę.
Brak danych dla innych schematów dawkowania uwzględniających przerwy w terapii.
Zgodnie z zaleceniami zawartymi w Charakterystyce Produktu Leczniczego Tecfidera jeżeli pacjent pominie dawkę, nie powinien przyjmować podwójnej dawki. Pacjent może przyjąć pominiętą dawkę, tylko jeśli zostanie zachowany odstęp 4 godzin pomiędzy dawkami. W przeciwnym
razie pacjent powinien poczekać do planowanego czasu przyjęcia kolejnej dawki.
Z poważaniem,J "
Odpowiedz
(01-07-2019, 10:13)Aneta30SM napisał(a): HEJ TAKĄ ODPOWIEDZ DOSTAŁAM OD PRODUCENTA:
"Szanowna Pani,
W badaniach klinicznych potwierdzono  skuteczność  leku Tecfidera w leczeniu chorych z rzutowo-remisyjną postacią stwardnienia rozsianego
w przypadku regularnego przyjmowania dawki 240 mg – 2 razy na dobę.
Brak danych dla innych schematów dawkowania uwzględniających przerwy w terapii.
Zgodnie z zaleceniami zawartymi w Charakterystyce Produktu Leczniczego Tecfidera jeżeli pacjent pominie dawkę, nie powinien przyjmować podwójnej dawki. Pacjent może przyjąć pominiętą dawkę, tylko jeśli zostanie zachowany odstęp 4 godzin pomiędzy dawkami. W przeciwnym
razie pacjent powinien poczekać do planowanego czasu przyjęcia kolejnej dawki.
Z poważaniem,J "
Napisane jasno ze potwierdzono skutecznosc w przypadku regularnego przyjmowani leku.
I napisane co jak zapomnisz przyjac  tabletkę.
Jestem w stanie zrozumiec ze sie zapomnisz z umowieniem wizyty i sie trafia tak ze masz wizyte i rano nie masz leku ale dostaniesz tego samego dnia.
Pogadaj z neuro albo zmien lekarza czy szpital:
Wydrukuj dla niego tego maila:
Jest lekarz skonczonym idiota skoro dopuszcza sie do takich zaniedban
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości