Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
Hej,
ja odebrałam wyniki rocznego (właściwie prawie półtorarocznego bo przez covid był przesunięty z kwietnia na koniec lipca) i jest git - brak nowych zmian, brak aktywnych zmianUśmiech. Ufff, nie miałam rzutów ale i tak był stres przy odebraniu wyników, z dobre 10 minut siedziałam zanim odważyłam się otworzyć kopertę. Wyniki krwi i moczu wszystkie w normie więc kontynuuję przygodę z TecUśmiech Mega się cieszęUśmiech
I jeszcze taka uwaga, ja na szczęście jestem w bardzo dobrej formie - od momentu diagnozy czyli 2,5 roku temu nie miałam rzutów ani zmian w obrazie MRI, na co dzień nie odczuwam żadnych objawów a mimo to moja neurolog powtórzyła mi ze 100 razy, ze teraz w tych upałach mam leżeć w cieniu i pić zimną wodę. Zero wysiłku, zero przemęczania się bo ma wielu pacjentów, u których właśnie niewinna przejażdzka na rowerze czy prace w ogrodzie w tej pogodzie wywołały rzut (najczęściej zaburzenia czucia i niedowłady). Także uważajcie na siebie!
Odpowiedz
hej, ale super Uśmiech
dokładnie, bardzo dobrze mówicie, u Nas głównie profilaktyka powstrzymuje rzuty
As long as you fight you are the winner Serce
Odpowiedz
JustynaS super!i niech tak zostanie?
Odpowiedz
(18-08-2020, 09:39)JustynaS napisał(a): Hej,
ja odebrałam wyniki rocznego (właściwie prawie półtorarocznego bo przez covid był przesunięty z kwietnia na koniec lipca) i jest git - brak nowych zmian, brak aktywnych zmianUśmiech. Ufff, nie miałam rzutów ale i tak był stres przy odebraniu wyników, z dobre 10 minut siedziałam zanim odważyłam się otworzyć kopertę. Wyniki krwi i moczu wszystkie w normie więc kontynuuję przygodę z TecUśmiech Mega się cieszęUśmiech
I jeszcze taka uwaga, ja na szczęście jestem w bardzo dobrej formie - od momentu diagnozy czyli 2,5 roku temu nie miałam rzutów ani zmian w obrazie MRI, na co dzień nie odczuwam żadnych objawów a mimo to moja neurolog powtórzyła mi ze 100 razy, ze teraz w tych upałach mam leżeć w cieniu i pić zimną wodę. Zero wysiłku, zero przemęczania się bo ma wielu pacjentów, u których właśnie niewinna przejażdzka na rowerze czy prace w ogrodzie w tej pogodzie wywołały rzut (najczęściej zaburzenia czucia i niedowłady). Także uważajcie na siebie!
Tylko tak dalej. Super.
Odpowiedz
Ja wizytę mam mieć 8 września. Ciekawe czy będzie. Bez leku 13 września będzie 2 miesiące. Skończyłam antybiotyk wizyta 31 sierpnia u chirurga, badania i zobaczymy co dalej.
Odpowiedz
Cześć, co robicie z lekami, jak zmieniacie terapię lekową? Mi zostały 3 opakowania Tecfidera 240 bo teraz mam zastrzyki Avonex??W aptekach nie chcą przyjąć w szpitalu też nie.
Odpowiedz
(07-09-2020, 11:18)kasacja napisał(a): Cześć, co robicie z lekami, jak zmieniacie terapię lekową? Mi zostały 3 opakowania Tecfidera 240 bo teraz mam zastrzyki Avonex??W aptekach nie chcą przyjąć w szpitalu też nie.

A ja mam przejsc z Avonexu na Tecfixere, zostaly mi 2 opakowania zastrzykow. Przywioze je do szpitala jak juz bedzie wiadomo co i jak ze zmiana.
Odpowiedz
(02-08-2020, 17:18)themaciejos napisał(a): Hej, 

zacząłem brać tecfiderę jakoś 2 tygodnie temu, po wcześniejszym stosowaniu avonexu przez kilka lat. Początkowo pojawiło się kilka objawów nieporządanych wymienionych w ulotce, ale do tego doszło jeszcze bardzo intensywne tycie. Od kilku lat regularnie ćwiczę i staram się trzymać dietę i kondycję w jak najlepszej formie, ale to co zaczęło się dziać naprawdę mnie przeraziło. Nie wiem, czy jest to wina tecfidery, bo takie skutki uboczne nie są wymienione w ulotce, ale przytycie 7 kg w ciągu 2 tygodni, kiedy nie zmieniłem ani swoich nawyków żywieniowych ani nie zmniejszyłem aktywności fizycznej wydało mi się raczej niepokojące. 

Czy to w ogóle możliwe, że po tych tabletkach się tak dzieje? Jeśli macie jakieś podobne doświadczenia albo wskazówki to z chęcią przyjmę każdą. Uśmiech
Ja tyje od momentu rozpoczęcia terapii tak po kilogramie na dwa miesiące. Schudłam na diecie 25 kilo, ale przez 3 lata już się to nadrobilo. Już nawet nie próbuje z tym walczyć, bo po wszystkim mnie boli brzuch. Nawet po wodzie z cytryną.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Mnie tez przybyło ostatnio, ale nie wiązałam tego z tecfiderą. Tyle że ja schudłam sporo przy rzutach i nie mogłam nadrobić wiec te kilka kilo na plus bardzo mnie cieszy. Poki co Duży uśmiech
pozdrawiam serdecznie!
Odpowiedz
Ja na tec też przytyłam. Przez 4 lata ok 6 kg dla mnie to dużo Smutny ale najgorsze jest to że nie o kg tu chodzi a o ogólny wygląd, masakra
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości