Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
(01-11-2023, 22:36)Agula123 napisał(a):
(01-11-2023, 21:27)Benita napisał(a): Wiesz, co lekarz to inna opinia. Tecfidera jest dobrym lekiem ale nie u każdego się sprawdza tak jak i inne leki. Każdy ma swoje plusy i minusy. Mi lekarz powiedział że kesimpta to bardzo dobry lek ale i tecfidera nie jest zła. Jeżeli chce mogę przejść na kesimpte, ale póki bardzo dobrze znoszę tecfidere i póki nie widać w trakcie brania zmian to on osobiście odradza. Wojna z chorobą musi być toczona z głową póki działają trochę słabsze leki to nie biorę mocniejszych, wezmę je jak będzie taka potrzeba. Musisz rozważyć za i przeciw. Twoje życie i tylko twoja decyzja. Poczytaj o wynikach badań, tam widać jaka jest faktyczna skuteczność i jakie skutki uboczne mogą wystąpić. Pomyśl spokojnie.

Dziękuję  Serce

Nie ma za co  Oczko
Odpowiedz
Wczoraj mialam drugi zastrzyk Kesimpty.
Po pierwszym zastrzyku mialam objawy grypopodobne, czyli zimno, ból mięśni i temperatura.
Po drugim zastrzyku zupełnie nic się nie działoUśmiech
Odpowiedz
(19-10-2023, 17:13)Iris napisał(a): Od grudnia będę przechodziła na Kesimpte i mam do Was pytanie. U mnie w programie jest tak, że początkowo zastrzyki przyjmuje się w szpitalu, więc te cotygodniowe będę siłą rzeczy musiała mieć w dni powszednie. Czy realne jest, żeby od drugiej dawki wziąć rano zastrzyk, a potem pojechać normalnie do pracy? Czy czuliście się tak źle, że konieczne było pozostanie w domu? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo nie wiem, na co się nastawiać.

Iris, ja mam ostatnio zjazd przed zastrzykami- crap gap- dlatego biorę rano zastrzyk, żeby jak najszybciej wrócić do formy. Po zastrzykach (ale też po kilku dniach) mi się ciało uspokaja. Jakiś tydzień przed kolejną dawką jest trudny do zniesienia. Jestem potwornie zmęczona, szum w uszach narasta, drżenie mięśni i te zawroty głowy. Mam mega duży problem z koncentracją a pracować trzeba...
Czekam jeszcze na kolejną dawkę i jak objawy nie znikną to nie wiem czy ja nie zniknę z programu lekowego. wykańcza mnie to. Lepiej się czułam przed rozpoczęciem leczenia...
Odpowiedz
(30-10-2023, 18:18)Agula123 napisał(a): Właśnie dobrze że czytam ten wątek, przed chwilą rozmawiałam z lekarzem z Katowic który mi powiedział że tecfidera jest lekiem do bani! Ze ma 30 procent skutecznosci w porównaniu do innych ! Zaproponował abym przyszła do jego kliniki itp.
Nie ukrywam że trochę mnie zaskoczył! Od początku myślałam ze ten lek jest ok. Mam dziwne objawy, mam mrowienia i czasami zmęczenie ale ogólnie jest ok. Rozpoznali u mnie SM w styczniu, od marca biorę lek i w marcu miałam 1 rzut .
Jak myślicie jest to prawda co powiedział czy jak..

(30-10-2023, 18:18)Agula123 napisał(a): Właśnie dobrze że czytam ten wątek, przed chwilą rozmawiałam z lekarzem z Katowic który mi powiedział że tecfidera jest lekiem do bani! Ze ma 30 procent skutecznosci w porównaniu do innych ! Zaproponował abym przyszła do jego kliniki itp.
Nie ukrywam że trochę mnie zaskoczył! Od początku myślałam ze ten lek jest ok. Mam dziwne objawy, mam mrowienia i czasami zmęczenie ale ogólnie jest ok. Rozpoznali u mnie SM w styczniu, od marca biorę lek i w marcu miałam 1 rzut .
Zaznaczył że kesimpta jest lepsza, tzn ma lepsze rokowania
Kiedyś w 2017-2018 jak byłam na Betaferonie to marzyłam o Tec. Dostałam. Byłam zadowolona. Do czasu. Teraz Tecfidera nie jest już takim super lekiem, ludzie nie marzą żeby przejść na Tec ale na coś innego. Tak to działa. Za jakiś czas będzie coś lepszego niż Kesimpta. Mamy większy wybór leczenia na chwilę obecną niż pare lat temu. Z czasem pojawią się nowe leki i lekarze będą proponować coś innego niż Tec czy Kesimptę. Znam osoby co biorą Tecfiderę od lat nie mają rzutów czy skutków ubocznych i nie chcą zmieniać leku.
Odpowiedz
(10-11-2023, 11:04)Anka napisał(a):

Zaznaczył że kesimpta jest lepsza, tzn ma lepsze rokowania
Kiedyś w 2017-2018 jak byłam na Betaferonie to marzyłam o Tec. Dostałam. Byłam zadowolona. Do czasu. Teraz Tecfidera nie jest już takim super lekiem, ludzie nie marzą żeby przejść na Tec ale na coś innego. Tak to działa. Za jakiś czas będzie coś lepszego niż Kesimpta. Mamy większy wybór leczenia na chwilę obecną niż pare lat temu. Z czasem pojawią się nowe leki i lekarze będą proponować coś innego niż Tec czy Kesimptę. Znam osoby co biorą Tecfiderę od lat nie mają rzutów czy skutków ubocznych i nie chcą zmieniać leku.
Dziękuję  Serce
Odpowiedz
czy przy braniu kesimpty zauważyliście może większą ilość siniaków na ciele?

i czy Wy też musicie oddawać w szpitalu zużyte peny po kesimpcie, jako odpady medyczne? dziwne
Odpowiedz
(16-11-2023, 20:59)agula napisał(a): czy przy braniu kesimpty zauważyliście może większą ilość siniaków na ciele?

i czy Wy też musicie oddawać w szpitalu zużyte peny po kesimpcie, jako odpady medyczne? dziwne

Nie mam wiecej siniaków. Natomiast czemu cię dziwi że oddajemy peny do szpitala? Jak na własną rękę chciałabyś je zutylizować? Jak brałam Betaferon też oddawałam peny. To jest normalne przecież.
Odpowiedz
np po ozempicu nie trzeba niczego utylizować i wyrzuca się peny do kosza
Odpowiedz
Ja kupuje kesimpte w aptece i nie oddaje penow do szpitala (bo tam nawet nie bywam). Wyrzucam je normalnie do kosza w pudelku.

Siniakow nie zauwazylam wiecej.
Odpowiedz
(18-11-2023, 20:27)Tosiia napisał(a): Ja kupuje kesimpte w aptece i nie oddaje penow do szpitala (bo tam nawet nie bywam). Wyrzucam je normalnie do kosza w pudelku.

Siniakow nie zauwazylam wiecej.

przecież w normalnej aptece nie dostanie się leku z programu, tylko w aptece przyszpitalnej? tak mi się wydaję, chyba że za lek płacisz
jak przy kesimta nie "bywasz" w szpitalu przecież leki odbiera się co 3 m-ce i trzeba zrobić badania np. w poradni przyszpitalnej lub na oddziale?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości