Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
Ja będę miała zmianę leku na zesposie. Rozmawiałam z dr i umawia konsultację z kardiologiem.Ponoc musi być przerwa między kesimpta a zeposia.
Odpowiedz
(24-01-2024, 10:55)Anka napisał(a): Hey. Macie problemy z żelazem przy Kesimpcie?

Ja mam niedobór ferrytyny i przez 3 miesiące muszę brać ascofer. Minął miesiąc. Biorę 33 mg raz na dwa dni, bo inaczej tego nie toleruję. Minęło koszmarne zmęczenie i zajady w kącikach ust i ciekawa jestem czy to już żelazo się uzupełnia, czy to dzięki przejściu na dietę bezglutenową…
Odpowiedz
(25-01-2024, 18:38)Orchidea ponownie napisał(a): Ja będę miała zmianę leku na zesposie. Rozmawiałam z dr i umawia konsultację z kardiologiem.Ponoc musi być przerwa między kesimpta a zeposia.

Ja mam opcję wlewów albo właśnie Zeposi. Tylko mi kazali przynieść zaświadczenie od dermatologa, że nie mam zmian skórnych i przeciwwskazań. Tobie też Orchidea? Dokładnie dzisiaj mija mi równo 2 miesiące odkąd byłam w szpitalu, więc powinnam się tam udać i zadecydować. A dalej nie wiem.
A wyniki MR tak:
W porównaniu z badaniem poprzednim z 16.08.2022 r. - nowa zmiana demielinizacyjna na poziomie C1/C2.
W rdzeniu kręgowym zmiany demielinizacyjne, bez wzmocnienia kontrastowego:
- C1/C2 – w części środkowej, wlk. 4x4x6 mm (poprzednio niewidoczna);
- C2/C3 – w części lewobocznej, wlk. 3x2x5 mm;
- C3/C4 – w części prawobocznej, wlk. 4x3x10 mm; w części lewobocznej, wlk. 2x3 mm;
- C4/C5 – w części prawobocznej, wlk. 4x3x7 mm;
- C5/C6 – w części środkowej, wlk. 6x5x9 mm;
- Th1 – w części lewobocznej, wlk. 3x2x8 mm.

Nie nastraja mnie to optymistycznie...
Odpowiedz
(05-02-2024, 19:04)nip napisał(a):
(25-01-2024, 18:38)Orchidea ponownie napisał(a): Ja będę miała zmianę leku na zesposie. Rozmawiałam z dr i umawia konsultację z kardiologiem.Ponoc musi być przerwa między kesimpta a zeposia.

Ja mam opcję wlewów albo właśnie Zeposi. Tylko mi kazali przynieść zaświadczenie od dermatologa, że nie mam zmian skórnych i przeciwwskazań. Tobie też Orchidea? Dokładnie dzisiaj mija mi równo 2 miesiące odkąd byłam w szpitalu, więc powinnam się tam udać i zadecydować. A dalej nie wiem.
A wyniki MR tak:
W porównaniu z badaniem poprzednim z 16.08.2022 r. - nowa zmiana demielinizacyjna na poziomie C1/C2.
W rdzeniu kręgowym zmiany demielinizacyjne, bez wzmocnienia kontrastowego:
- C1/C2 – w części środkowej, wlk. 4x4x6 mm (poprzednio niewidoczna);
- C2/C3 – w części lewobocznej, wlk. 3x2x5 mm;
- C3/C4 – w części prawobocznej, wlk. 4x3x10 mm; w części lewobocznej, wlk. 2x3 mm;
- C4/C5 – w części prawobocznej, wlk. 4x3x7 mm;
- C5/C6 – w części środkowej, wlk. 6x5x9 mm;
- Th1 – w części lewobocznej, wlk. 3x2x8 mm.

Nie nastraja mnie to optymistycznie...

Ja wizytę mam 22 więc zobaczymy co będzie kazała mi zrobic .Do tej pory telefonicznie mnie poinformowała o zmianie leku.Zmian mam pełno więc ciekawa jestem co z tym dermatologiem.
Odpowiedz
Czy możecie mi powiedzieć, czy przy kesimpcie któraś z Was bierze doustną antykoncepcje, czy nie obciąża ona zbytnio wątroby ?
Odpowiedz
Ja wczoraj miałem pierwszą dawkę Kesimpty. Na oddziale około godziny 11. Gdzieś od 13 zacząłem się gorzej czuć i wziąłem apap 1000mg. Koło 17-18 było wesoło - dreszcze jak cholera, temperatura 39+. Wspomagałem się Ibupromem 400mg. Do 22 objawy praktycznie minęły. Profilaktycznie na noc wziąłem znów dawkę apapu - noc przespałem normalnie. Dzisiaj jest ok. Objawy po zastrzyku zgodne z ulotką. Uśmiech
Odpowiedz
witaj w klubie MarcinS - ja od drugiego zastrzyku już bez skutków ubocznych więc trzymam kciuki by u Ciebie też tak było!
Odpowiedz
Marcin myślę, żez każdym następnym będzie mniej skutków ubocznych Uśmiech
Pierwszy zastrzyk miałam pod koniec pazdziernika ubieglego roku. Bardzo sobie chwalę.
Po 3-letnim codziennym przyjmowaniu Tecfidery fajna zmiana- wczesniej tabletka 2 razy na dzien a  tu nagle zastrzyk tylko raz na miesiąc Cwaniak
Odpowiedz
Oczko 
(24-01-2024, 10:55)Anka napisał(a): Hey. Macie problemy z żelazem przy Kesimpcie?

Hej Aniu, ja biorę kestmptę - u mnie spadło tzn. wyniki miałam ostatnie jak przy anemii Uśmiech brałam sorbifer i takie buteleczki do picia (nazwy nie pamiętam) Oczko Tak więc widzę zależność. Teraz dostałam Linefor 75 (pregabalina) bo ból mam okropny i drętwienie głównie rąk.
Pozdrawiam Kasia  Duży uśmiech
Odpowiedz
(06-03-2024, 15:14)Tosiia napisał(a): witaj w klubie MarcinS - ja od drugiego zastrzyku już bez skutków ubocznych więc trzymam kciuki by u Ciebie też tak było!

(06-03-2024, 16:49)Olaa napisał(a): Marcin myślę, żez każdym następnym będzie mniej skutków ubocznych Uśmiech
Pierwszy zastrzyk miałam pod koniec pazdziernika ubieglego roku. Bardzo sobie chwalę.
Po 3-letnim codziennym przyjmowaniu Tecfidery fajna zmiana- wczesniej tabletka 2 razy na dzien a  tu nagle zastrzyk tylko raz na miesiąc Cwaniak

Też mam taką nadzieję.
W sumie nie było tragicznie - podobnie jak przy Betaferonie. Do przeżycia. Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości