Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
(07-06-2017, 20:24)maki napisał(a):
(06-06-2017, 15:55)Anna Zet napisał(a): A moja Tecia leży na stole od 5 dni...Nietknięta...Bojak ze mnie...

Czego się boisz? Napisz to może rozwiejemy Twoje wątpliwości

(07-06-2017, 18:08)LeF napisał(a): Witam serdecznie. Jestem po pierwszej dawce Tecfidery. Chciałam dopytać kiedy najlepiej wziąć drugą? Jak długa przerwa między poranną, a wieczorną dawką jest wskazana? Czy 12 godzin to nie za duża przerwa?

Będę wdzięczna za podzielenie się Waszymi doświadczeniami w tej kwestii.
Pozdrawiam.

Na początku bardzo pilnowałem godzin. Po pewnym czasie dochodzi rutyna, łykam przy śniadaniu i kolacji (lub po kolacji jak zapomnę albo chcę skoczyć na piwo).  W szpitalu mówili, że najważniejsze to nie pomijać dawek, godzina jest drugorzędna.
Odpowiedz
Ja już też nie pilnuję godzin.
Ale żadnej tabletki jeszcze nie ominęłam.
Odpowiedz
Ja staram sie zjesc ze sniadaniem miedzy 8 a 9 no i w trakcie kolacji tez miedzy 20 a 21. Ale zdaza mi sie np. W weekend polezeć do 10 w łóżeczku i nie przezywam że kolacja bedzie o 20.
Odpowiedz
Dzięki! Czytałam, że wzięcie aspiryny na 30 min. przed Tecfiderą chroni przed rumieniem. Faktycznie po pierwszej dawce byłam cała czerwona. Przed następną wzięłam aspirynę. Czy ona nie blokuje działania leku, bo faktycznie rumień już nie wystąpił. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
Aspiryna nie blokuje działania leku. Lekarze ją polecają na flash. Nawet na jednej z ulotek była podana jako sposób na takie skutki uboczne.
Odpowiedz
Jutro zaczynam leczenie, już nie mogę się doczekać! Uśmiech

(09-06-2017, 11:44)LeF napisał(a): Dzięki! Czytałam, że wzięcie aspiryny na 30 min. przed Tecfiderą chroni przed rumieniem. Faktycznie po pierwszej dawce byłam cała czerwona. Przed następną wzięłam aspirynę. Czy ona nie blokuje działania leku, bo faktycznie rumień już nie wystąpił. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie.

Na sobie nie próbowałam, ale mnie także neurolog kilkukrotnie powtarzał, żeby brać Aspirynę dla uniknięcia czerwienienia twarzy. Gdyby Aspiryna ograniczała skuteczność leczenie to lekarze by jej nie zalecali.
Odpowiedz
Kochani, to ja...Ta co się tak bała zacząć brać TecięUśmiech
Dziękuję Wam kochani za "kopa w tyłek" i dzięki Wam doceniałam, że w ogóle mam ten lek...

Otóż sytuacja ma się następująco:

Dzień brania: 7 (dziś wieczorem zaczynam podwójną dawkę)
Skutki uboczne: BRAK
Bez aspiryny, tylko controloc pół godziny przed.
Wiele razy brana na pusty żołądek.
19.00 Tecia a 20.00 piwo ze znajomymiUśmiech
Brak "sztywnych" godzin brania leku.
Umierałam ze strachu, więc niech wszyscy którzy się denerwują zaczną spać spokojnieUśmiech
Odpowiedz
Witam , mam na imie Anna , od 3 tyg biore tecfidere , poczatkowo bez skutkow ubocznych za to od poniedzialku coraz gorzej Smutny Najbardziej przesladuja mnie skurcze zaladka i jelit choc najbardziej dokucza mi zaladek . Tabletke zawsze biore w trakcie posilku i popijam szklanka wody .... Nospa wcale mi nie pomaga , diete tez stosuje lekkostrawna ... Prosze pomozcie jak sobie radzicie z takimi objawami bo z kazdym dniem czuje sie coraz gorzej Smutny Pierwszy tydzien bralam mniejsza dawke ,a od drugiego juz te wieksza , objawy nie pozadane pojawily sie od poniedzialku . Pozdrawiam wszystkich i prosze o pomoc Uśmiech
Odpowiedz
Poczytaj, w tym temacie na forum jest pełno metod radzenia sobie ze skutkami ubocznymi, może to takie chwilowe, żołądek sie musi przyzwyczaić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
A bierzesz coś osłonowego przed ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości