Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam prośba o radę
Jeśli chodzi o zniesioną lordozę w odcinku szyjnym to niestety popularne zjawisko współcześnie, bardzo dużo ludzi tak ma - zła postawa, siedzący tryb życia (też to mam). Lordoza to określenie opisujące prawidłowe, naturalne wygięcie kręgosłupa. Tu akurat nie szukałabym problemu, ale oczywiście niech lekarz to omówi.
Odpowiedz
Byłam ostatnio na badaniu EMG i wyszło że mam tężyczkę pierwszy raz usłyszałam o tej chorobie ?teraz już się naczytałam co to wogole jest ...ale czy ona by aż takie dała objawy neurologiczne i te zawroty głowy. Idę w środę do neurologa ponownie --- zapytam się również co z tym odruchem Babińskiego bo będąc w fazie silnych objawów w maju gdy poszłam przerażona do neurologa poraz pierwszy w życiu to mi opis dał taki: o. Babińskiego prawostronny zespół piramidowy --- ale potem w szpitalu w przychodni neurologicznej powiedzieli że wszystko ok -- nie pokazywałam tego badania bo nie chciałam żeby ktoś się sugerował. Cała ta akcja z neurologiem było po tym jak mnie wypuścili z Sor z TK idealnym bez zastrzeżeń i zaleceniem że jak mi nie przejdzie  to konsultacja z neurologiem no tak się teraz rozbijam o lekarzy. Byłam również na badaniu błędnika VNg wyszła różnica 22 % opis taki: niewielkie uszkodzenie obwodowej części lewgo narządu przedsionkowego w trakcie kompensacji. Zobaczę co powie neurolog, kardiolog wykluczył przyczynę, okulista również ...teraz wyszła tężyczka, ta zniesiona lordoza w Mir kręgosłupa szyjnego też nie ma nic w opisie co by świadczyło o ucisku ale tego jeszcze nie widział lekarza, no i to VNg 22% podobno to bardzo niewielkie odchylenie ?
Odpowiedz
Choroby mają to so siebie, że może być wiele podobnych objawów. Jeżeli wyszła Ci tężyczka to jest szansa, że po leczeniu objawy miną.
A na najbliższej wizycie pytaj na temat wszelkich wątpliwości. Powodzenia w dalszej pielgrzymce po lekarzach.
Odpowiedz
Mi też w badaniu emg wyszła tężyczka utajona ale ani neurolog ani endokrynolog się tym nie przejęli. Z tego co się orientowałam to nawet nie jest choroba, a zespol objawów. Ale niewątpliwie może dawać objawy neurologiczne. Wg endo proba tezyczkowa wielu osobom wychodzi dodatnio. Na pewno trzeba zrobić badania magnezu, potasu wapnia bo przy tężyczce moga byc niedobory.
Odpowiedz
Kontynuując wątek ta tężyczka co mi wyszła  to się okazało że mam niedobór wapnia ale właściwie neurolog i endokrynolog nic na to nie powiedzieli tylko suplementy biorę..po drodze moich zmagań z zawrotami głowy wyszło również że mam bardzo niską ferrytyne -- obecnie suplemetuje żelazo ale co ciekawe nikt na to nie zwrócił uwagi mimo że 3 miesiące rozbijam się o różnych lekarzy Smutny --- w końcu zawroty i niestabilność jakby mniejsze...nie wiem czy ferrytyna a właściwie jej braki mogły dawać takie objawy przy prawidłowej morfologii krwi ale od 6 tyg biorę żelazo i jest lepiej. Robiłam również rezonans odcinka szyjnego i nic oprócz 
tego co na zdjęciu RTG nowego nie odkryli więc chyba ok . Neurolog zalecił rezonans za rok... Pozdrawiam Was cieplutko
Odpowiedz
Czy jeśli RM rdzenia w odcinku szyjnym nie wykazał zmian a są one w mózgu to dalsza diagnostyka w kierunku SM jest zbędna?
Odpowiedz
(07-10-2024, 17:40)Kasi napisał(a): Czy jeśli RM rdzenia w odcinku szyjnym nie wykazał zmian a są one w mózgu to dalsza diagnostyka w kierunku SM jest zbędna?

Standardem w diagnostyce sm jest jeszcze punkcja lędźwiowa.
Odpowiedz
(07-10-2024, 17:47)Iris napisał(a):
(07-10-2024, 17:40)Kasi napisał(a): Czy jeśli RM rdzenia w odcinku szyjnym nie wykazał zmian a są one w mózgu to dalsza diagnostyka w kierunku SM jest zbędna?

Standardem w diagnostyce sm jest jeszcze punkcja lędźwiowa.

Dziekuje.W opisie RM stwierdzono spondyloze szyjna.
Odpowiedz
Hej nie ogarniam forum ale mam stwierdzone sm i czekam na leczenie
A mam pytanie : czy jak coraz mniej chodze to coraz mniej bede chodzic tzw błedne koło czy mam słuchać moich nog ze sa zmeczone to odpoczywam czy nie dawaj dalej chodzic pomimo wszystko
Odpowiedz
(07-10-2024, 18:37)Magdalena69 napisał(a): Hej nie ogarniam forum ale mam stwierdzone sm i czekam na leczenie
A mam pytanie : czy jak coraz mniej chodze to coraz mniej bede chodzic tzw błedne koło czy mam słuchać moich nog ze sa zmeczone to odpoczywam czy nie dawaj dalej chodzic pomimo wszystko

Ja raczej nie słucham nóg, staram się chodzić, bo to ważne, żeby nie zaniedbać aktywności. I też zauważyłam, że im więcej chodzę i im bardziej regularnie, tym lepiej moje nogi się czują. W ogóle stosuję zasadę, że z SM - jeśli nie ma się jakiejś poważniejszej niepełnosprawności - można żyć zupełnie normalnie, czasem tylko trzeba włożyć w to nieco więcej wysiłku niż całkiem zdrowe osoby.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości