Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc
(05-01-2025, 22:40)Lusia98 napisał(a): Ojej Uśmiech SM nie jest takie straszne jak go malują
Na to się od razu nie umiera. Mój neurolog pamiętam jak 5 lat temu mi powiedział "czy ja naprawdę myślę że mam tą straszna nieuleczalna chorobę" -super komentarz Duży uśmiech! Pamiętam Go jak dzisiaj. Potem już w sumie wiedziałam że to SM przy kolejnych objawach ale uspokoiłam się zdecydowanie i od razu Ci nóg nikt nie odcina... A najwięcej leży właśnie w głowie-w nastawieniu człowieka.

I Ty musisz zacząć od tego żeby się uspokoić. Zrób testy na boreliozę a potem rezonans kontrolny. I nie panikuj.

Tak ale jak miał bym się czuć tak już zawsze to tragedia?
Zrobię w tym tyg

Chciał bym was prosić jeszcze jeśli możecie mi odpowiedzieć czy wasze objawy trwały ciagle czy z przerwami?
Odpowiedz
(06-01-2025, 00:07)Doman123 napisał(a): Chciał bym was prosić jeszcze jeśli możecie mi odpowiedzieć czy wasze objawy trwały ciagle czy z przerwami?

Jak miała. nowy rzut, to objawy pojawiały się stopniowo, z przerwami, ale narastająco. I potem trwały ciągle przez jakiś czas, ale potem rzut mijał i objawy wycofywały się stopniowo. Raz szybciej, raz wolniej. Nie ma reguły.
Odpowiedz
(06-01-2025, 00:39)Olaa napisał(a):
(06-01-2025, 00:07)Doman123 napisał(a): Chciał bym was prosić jeszcze jeśli możecie mi odpowiedzieć czy wasze objawy trwały ciagle czy z przerwami?

Jak miała. nowy rzut, to objawy pojawiały się stopniowo, z przerwami, ale narastająco. I potem trwały ciągle przez jakiś czas, ale potem rzut mijał i objawy wycofywały się stopniowo. Raz szybciej, raz wolniej. Nie ma reguły.

Bo ja te objawy mięśniowe mam od 2 lat ponad nie przerwanie
Odpowiedz
Zależy od rodzaju sm . Ja mam postępujące czyli objawy nie znikają ale nie ma rzutów . Tylko lekarz Ci odpowie .
Odpowiedz
(05-01-2025, 19:34)Akinom napisał(a): W sumie teraz przy diagnozowaniu sm od boreliozy się zaczyna. Nie wiem, ile w tym prawdy... Tak mi kuzynka, która pracuje na neurologii kiedyś powiedziała.

Ja w 2017 miałam postawioną diagnozę SM i też badali od razu czy nie mam boreliozy.
Odpowiedz
(06-01-2025, 10:59)maciekpalestyna napisał(a): Zależy od rodzaju sm . Ja mam postępujące czyli objawy nie znikają ale nie ma rzutów . Tylko lekarz Ci odpowie .

A jakie masz objawy?

I czy u kogoś z was był taki objaw jak wezły chłonne?
Odpowiedz
A w ogole jak te wezly chlonne sie teraz zachowuja? bola? sa twarde czy miekkie?

Mi pozostal jeden wezel chlonny powiekszony po wirusie EBV i byl twardy i to miejsce mnie pobolewalo przy np skrecie glowy (byl na szyi). Wchlonal mi sie/zniknal dopiero po ok 7 - 8 latach ...
Odpowiedz
(06-01-2025, 19:21)Tosiia napisał(a): A w ogole jak te wezly chlonne sie teraz zachowuja? bola? sa twarde czy miekkie?

Mi pozostal jeden wezel chlonny powiekszony po wirusie EBV i byl twardy i to miejsce mnie pobolewalo przy np skrecie glowy (byl na szyi). Wchlonal mi sie/zniknal dopiero po ok 7 - 8 latach ...

Powiekszone szczekowe pod rzuch szyjne objczykowe pachowe pachwinowe od 5 lat teraz sa mniejsze z wyjatkiem tych pachwinowych twarde ale sie przesówaja te wezły to był pierwszy objaw jeszcze nw czego
Odpowiedz
To ja już nic nie rozumiem. Przecież powiększone węzły chłonne trzeba diagnozować, miałeś robioną biopsję? RTG?
Odpowiedz
(06-01-2025, 23:48)yasmina napisał(a): To ja już nic nie rozumiem. Przecież powiększone węzły chłonne trzeba diagnozować, miałeś robioną biopsję? RTG?

Miałem robione usg na każdy z nich i wychodziło zawsze żę nie sa odczynowe nw czy teraz dobrze pisze(lekarz zawsze po usg mówił że nie nowotworowe i że crp ob wporządku)
A diagnozą było podejrzenie właśnie boreliozy gdzie moja dr.rodzinna przepisała mi antybiotyk i powiedziała żę powinno pomóć ale nie pomogło wiec poszedłem do drugiego lekarza który zasugerował własnie sm Smutny
Teraz jestem przeziebiony i nw czy moge zrobic te badania na borelioze?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości