Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W trakcie diagnozy. Podejrzenie SM
(29-07-2025, 16:43)Fanzol napisał(a):  Jak na zmiany w rdzeniu, to Pani ma wręcz imponujące tempo powrotu do zdrowia, bo rzuty rdzeniowe to i rok trzymają.

Niekoniecznie, jest to bardzo indywidualne.
Jeden z moich rzutów był związany z nogami, wykonane wtedy MRI wykazało aktywną zmianę w odcinku piersiowym, solu 5 dni i do domu. Po około 2-3 tyg minęło.
Odpowiedz
Witajcie.
Nie wiem czy mogę dalej tutaj kontynuować wątek, ale dopiszę trochę informacji, które dzisiaj otrzymałam.
Byłam dziś u neurologa. Powiedziano mi tak:, że prążki oligoklonalne są typowe przy SM, ale także inne, co wskazuje na chorobę autoimmunologiczną. Lekarka stwierdziła dwie choroby : SM lub Neurosarkoidoza ( rzadsza choroba od SM ). Ale diagnozy nie postawiła żadnej, przepisała tylko Neurovit. 20 sierpnia pojadę do poradni SM, okaże się co dalej.
Czy możecie mi napisać, jakie jeszcze badania dodatkowe mieliście wykonywane zanim stwierdzono SM?
Ja miałam:
2 rezonanse głowy ( z i bez kontrastu ) w odstępie 3 m-cy;
2 rezonanse szyi ( z i bez kontrastu ) w odstępie 3 m-cy;
1 rezonans odcinka lędźwiowego ( bez kontrastu );
Badanie płynu mózgowo rdzeniowego
Morfologia
RTG całego kręgosłupa
RTG odcinka lędźwiowego
Odpowiedz
Neurosarkoidoza i SM są łatwe do odróżnienia z samego MRI dla doświadczonego neuro. W poradni SM na pewno to zróżnicują bez trudu. Zestaw badań jest wystarczający.
Odpowiedz
Rozumiem. Bardzo dziękuję Uśmiech
Odpowiedz
Witajcie kochani. Wczoraj byłam w poradni SM. Lekarka powiedziała mi, że musi być coś w głowie, a z moich rezonansów wynika, że jest czysto. Więc dała mi skierowanie na MR z kontrastem aparatem 3 teslowym, cel tego to obserwacja w kierunku SM.
Czyli znów trochę czasu upłynie zanim to wszystko załatwię.
Przepisała tylko Neurovit i Linefor.
O neurosarkoidozie lekarka nic nie wspominała.

Konga napisała kiedyś, że po bliższym zbadaniu wyszło więcej zmian. Chciałabym wiedzieć, jakie to bliższe zbadanie.
Odpowiedz
Na rezonansie, który miałam lekarz opisał zmianę w mózgu, u mnie jest niewielka. Natomiast jak trafiłam z drugim rzutem do szpitala to akurat się zebrało kółko radiologiczne i wtedy zinterpretowali tą zmianę jako 3 jeszcze mniejsze. Więc tak na prawdę przypadkiem to wyszło, bo moje badanie mogło obejrzeć wielu lekarzy. Z tym że u mnie to widać nawet w badaniu bez kontrastu.
Odpowiedz
Witajcie kochani.
Jestem po rezonansie 3 teslowym aparatem. Głowa czysta, żadnych zmian.
W październiku znów termin do poradni SM.
Nie było u mnie żadnych niepokojących objawów od marca. Czasem tylko zdarzyły się bóle w twarzy ( coś jak porażenie) kość czy nerw promień do głowy i żuchwy. Ale nic nie pozostało po tym. Oko często prawe ( powieka) ,,skacze" lub tak ,,przymyka" całkiem oko. No nic, znowu czekać do końca października.
Odpowiedz
(07-09-2025, 15:12)Kasia04 napisał(a): Witajcie kochani.
Jestem po rezonansie 3 teslowym aparatem. Głowa czysta, żadnych zmian.
W październiku znów termin do poradni SM.
Nie było u mnie żadnych niepokojących objawów od marca. Czasem tylko zdarzyły się bóle w twarzy ( coś jak porażenie) kość czy nerw promień do głowy i żuchwy. Ale nic nie pozostało po tym. Oko często prawe ( powieka) ,,skacze" lub tak ,,przymyka" całkiem oko. No nic, znowu czekać do końca października.

Co do skakania oka - u mnie okazało się że mam za mało magnezu więc myślę że można spróbować Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości