Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanatoria i szpitale uzdrowiskowe
A ja to mam pytanie.
Czy ktoś był w szpitalu sanatorium Krystyna w Busku Zdroju? Ciekawi mnie jak tam jest bo akurat jade.
Odpowiedz
Oj jaka cisza tu w temacie. Ja juz z Buska wróciłem jakby co, jak ktos potrzebuje informacji to chętnie się podzielę wiedzą o tym miejscu. 
A tak ogólnie to naprawdę tak mało jeździcie do sanatoriów na rehabilitację?
Tak z ciekawości pytam.
Odpowiedz
Napisz coś więcej o Busku, mieszkam niedaleko, może warto skorzystać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
(07-01-2018, 11:56)hela napisał(a): Napisz coś więcej o Busku, mieszkam niedaleko, może warto skorzystać

Ano Witaj Hela.
W Busku byłem 3 tygodnie w tym szpitalu uzdrowiskowym Krystyna. Ogólnie dobrze oceniam, warunki ok, towarzystwo też. Same zabiegi to różnie można ocenić. Ja najbardziej lubie zawsze ćwiczenia grupowe we basenie. Faktycznie dobrze można się rozruszać i mi jak to mi akurat bardzo na nogi pasują. Do tego miałem masaż ale całego kręgosłupa. Cwiczenia indywidualne tez miałem, ale akurat w tym to się rehabilitantki nie popisały, za dużo ludzi przychodzi w jednym czasie i po prostu dziewczyny muszą sobie jakoś poradzić czyli nie poświęcą wiecej czasu niż na pokazanie tego co trzeba robić. A że wcześniej już miałem w innym miejscu cwiczenia indywidualne i to były codziennie to tutaj zrezygnowałem z nich zamieniając na basen, Zresztą  mało co by dały bo nie były codziennie tylko parę razy. Do tego w zasadzie obowiązkowa kąpieł siarczkowa, no i kwasowęglowa. Na tyle starczyło z finansowania NFZ. Ale ogólnie polecam, bo zawsze taki wyjazd i pobyt jest czyms co oderwie od rzeczywistości i na sam umysł dobrze takie oderwania wpływa. W każdym bądź razie każdemu polecam takie wyjazdy, jeżeli jest możliwość. W naszej chorobie z tego co usłyszałem tam na miejscu to nawet po pół roku od ostatniego pobytu składać następne skierowania i jeździć jeździć, ile się da. Ahaaa. Ogólnie to tylko termin jak dla mnie był taki sobie bo przełom listopada i grudnia a ja zimna nie lubię. no i sama miejscowośc też w takim okresie atrakcyjna nie jest.
Odpowiedz
Dzięki za info, niestety za trzy tygodniowe wyjazdy trzeba mieć czas, ale fajnie wiedzieć jak tam jest, tak na wszelki wypadek, do tej pory korzystałam głównie z rehabilitacji w szpitalu u siebie, mam bardzo blisko, także podjeżdżałem codziennie

Odpowiedz
Jak to wygląda z procedurą starania się o sanatorium??
Jakieś kryteria trzeba spełniać??
Odpowiedz
(07-01-2018, 19:22)Katrin napisał(a): Jak to wygląda z procedurą starania się o sanatorium??
Jakieś kryteria trzeba spełniać??

Czesc Katrin.

Oprócz tego że jakaś choroba musi być to innego kryterium do wystawienia skierowania nie trzeba. Lekarz rodzinny może Ci takie skierowanie wystawić i raczej nie powinien mieć z tym problemu. Potrzebne mu tylko by były wyniki krwi i moczu i u mnie chcą EKG do nich zawsze, czyli pewnie tez potrzebne. Ale to ptzy wizycie u rodzinnego powiesz że chcesz jechac do sanatorium i bedzie wiedzieć co trzeba i co pisac. Neurolog bo zapewne się u takiego też leczysz też bez problemów powinien skierowanie wypisac i to chyba nawet lepie by było przy tej chorobie. Aha, są 4 rodzaje leczenia sanatoryjnego. Dwa bezpłatne i dwa czesciowo płatne (za noclegi). Bezpłatne to uzdrowiskowe leczenie szpitalne i uzdrowiskowa rehabilitacja szpitalna. To pierwsze jakos można jeszcze od doktora wyciągnąć żeby wpisał takie, ale to drugie to juz raczej dają po pobycie w szpitalu. Aha to pierwsze trwa 21 dni drugie 28.  To są te dwa na które w miarę się czeka krótko a nawet bardzo krótko. Te dwa pozostałe rodzaje to obyty typowo sanatoryjne a co z tym związane do czekasz i czekasz na termin dlugo, zalezy od wojewodztwa ale nawet i ze 2 lata mozna czekać.
A i musialem dopisac bo zapomnialem. Te dwa wyjazdy o ktorych pisalem i mają w nazwie szpitalne są w ramach zwolnienie lekarskiego, ktore jest na miejscu wystawiane za czas pobytu. Leczenie sanatoryjne typowe tylko w ramach urlopu, no chyba że ktoś lekarza przekonana żeby L4 wystawil.
Odpowiedz
Ja jeszcze dodam z własnego doświadczenia,   że po rzucie (nie cofnął sie całkowicie ),  który był leczony szpitalnie,w dniu wypisu,  dostałam od Mojej Pani Doktor,skierowanie na rehabilitacje do Ośrodka, który ma status szpitala. W przypadku, kiedy jest to rehabilitacja poszpitalna, czas oczekiwania jest do 2 tygodni i trwa nawet do pół roku w zależności od stanu i efektów.  Ja byłam 2 miesiące i uważam, że dużo mi to dało. Sprawność powróciła i stan ogólny się poprawił.
Odpowiedz
Z ośrodków sanatoryjnych to raczej nie polecam Gołdapii. Mąż tam był w grudniu i musieliśmy przez ZUS wywalczyć żeby mąż miał pokój blisko windy. Wcześniej był w Połczynie Zdroju i tam było ok. I obsługa dobra i warunki. Gołdap to niestety czasy PRL. Pomijając, że o swoim necie można zapomnieć. Putin tak zagłusza anteny, że kiepski kontakt ze światem. Była ponoć osoba która dostała rachunek na tel na 3 000 zł.
Ja bym się i chętnie wybrała do sanatorium ale dzieci przeżywają jak tata jedzie to nie chcę ich aż tak stresować.
Odpowiedz
Oj Słoneczko nie przesadzaj. W 2016 roku spędziłem w Gołdapii cztery tygodnie. Na nic nie narzekam. Ani na pokoj ani  na jedzenie ani na zabiegi. Po prostu nie każdemu może wszystko pasować. Ale nie zrażaj innych.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości