09-12-2019, 01:00
(06-12-2019, 11:01)e-smka napisał(a):(04-12-2019, 20:01)belanna napisał(a): E-smka, daj szansę Aubagio. Bierzesz ten lek dopiero od miesiąca, organizm musi się przyzwyczaić.
Dodam, że ja dostałam właśnie Aubagio, a nie Tec, między innymi dlatego, że wtedy narzekałam trochę na żołądek. Miałam jakieś problemy ze zgagą, to nie było związane z SM. Neurolog uznał, że w tej sytuacji Aubagio będzie bezpieczniejsze.
A IPP jest lekiem stricte na żołądek, na problemy typu zgaga itp., na problemy jelitowe nie pomoże.
A, przypomniało mi się jeszcze, że jak powiedziałam gastrologowi, że dostałam Aubagio, to mi powiedział, że nie jest dobrym pomysłem branie tego typu leku podczas przyjmowania na stałe innych leków. IPP zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, a podczas długotrwałego łykania tabsów on się jednak przydaje.
Ale ja z Aubagio nie chcę rezygnować, chcę tylko ogarnąć coś co mi pomoże na te rewolucje...
Byłam wczoraj na wizycie w programie.
Enzymy wątrobowe nadal OK, więc się cieszę, ciśnienie mam pod kontrolą póki co, włosy chyba mi nie lecą jakos bardziej... żadnych objawów SMowych nie czuję ostatnio, jedynie te atrakcje jelitowo-żołądkowe i biegunka.
Powiedziałam im wszystko, a oni zdziwieni, że przy Aubagio jeszcze nie mieli takiego pacjenta, który skarżyłby się na takie problemy. Pani dr stwierdziła, że IPP to rzeczywiście bez sensu lek przy tych dolegliwościach i że może powinnam iść do lekarza rodzinnego albo gastrologa, bo to może od czegoś innego, może powinnam zbadać kał... ostatecznie powiedziała że mam kupić sobie jakiś probiotyk i zobaczyć co będzie się działo. Następna wizyta za miesiąc.
Tak więc wiem, że nic nie wiem...
Wczoraj całe popołudnie znowu kibel - łóżko![]()
I wieczorem przypomniało mi, sie że moja mama kiedyś brała Enterol i on jej na biegunki pomógł, więc dziś zaraz po pracy idę go sobie kupić - to probiotyk i napisane jest w ulotce że na takie przewlekłe biegunki działa. Zobaczymy...
Najlepszy probiotyk to Vivomix w saszetkach. Enterol jest słaby bo zawiera same drożdże, na dłuższą metę enterol może wyrządzić więcej szkód niż pożytku.

.