17-11-2021, 18:00
Drodzy, mam pytanie dotyczące problemów jelitowych przy Tecfiderze. Z góry przepraszam za dosłowność opisów, to wstydliwy problem 
Na samym początku terapii męczyły mnie raczej biegunki i bóle żołądka. Na miesiąc zmniejszono mi ponownie dawkę, żeby organizm się przyzwyczaił, co udało się w dużej mierze osiągnąć. Żołądek przestał mi tak mocno dokuczać, biegunki ustąpiły, ale zaczęły się zaparcia i to takie konkretne. Załatwiam się 1-2 razy w tygodniu
ale jeśli już, to tak ze 2 razy dziennie, z czego raz tak bardziej na rzadko.
Gdyby nie Tec, to byłby modelowy stan, który powinien zapalić lampkę ostrzegawczą przed rakiem jelita grubego. We wszystkich opisach, na co zwrócić uwagę i co powinno skłonić do wizyty u lekarza i wykonania kolonoskopii, jest taka zmiana rytmu wypróżnień. Nie uśmiecha mi się to badanie. Jak sądzicie, czy ten problem może się wiązać z Tec, czy jednak zacisnąć zęby i zrobić tę kolonoskopię?
Z góry przeogromne dzięki za odpowiedzi.

Na samym początku terapii męczyły mnie raczej biegunki i bóle żołądka. Na miesiąc zmniejszono mi ponownie dawkę, żeby organizm się przyzwyczaił, co udało się w dużej mierze osiągnąć. Żołądek przestał mi tak mocno dokuczać, biegunki ustąpiły, ale zaczęły się zaparcia i to takie konkretne. Załatwiam się 1-2 razy w tygodniu
ale jeśli już, to tak ze 2 razy dziennie, z czego raz tak bardziej na rzadko.Gdyby nie Tec, to byłby modelowy stan, który powinien zapalić lampkę ostrzegawczą przed rakiem jelita grubego. We wszystkich opisach, na co zwrócić uwagę i co powinno skłonić do wizyty u lekarza i wykonania kolonoskopii, jest taka zmiana rytmu wypróżnień. Nie uśmiecha mi się to badanie. Jak sądzicie, czy ten problem może się wiązać z Tec, czy jednak zacisnąć zęby i zrobić tę kolonoskopię?
Z góry przeogromne dzięki za odpowiedzi.