23-04-2017, 23:37
(23-04-2017, 22:24)Areliee napisał(a): U mnie SM zaczelo sie od zapalenia nerwu wzrokowego, ale Twoj rezonans nie wykazal wzmocnienia po kontrascie, wiec zapalenia nie bylo.
Duzo duzo zdrowia!
Chcialam tylko sprostowac. Arelie nie zawsze zmiany wykazują wzmocnienie po kontrascie przy SM.Jednym te zmiany się wzmacniają innym nie. Nawet w trakcie rzutu choroby nowej zmiany może jeszcze nie być. Lekarz mi powiedział, że takie zmiany mogą się pojawić nawet po 3 miesiącach.
Nataszka witaj na forum
i uzbroj się w cierpliwość. Nie wszystkie objawy to typowe objawy SM, ale choroba mogła się zacząć nietypowo, chodzi mi o ptoze, to właśnie kojarzy mi się bardziej z miastemia ale to zostalo u Ciebie wykluczone. Pozostale objawy : podwojne, zamazane widzenie, bol oka, problemy z pecherzem mozna podpiac pod SM. Rezonans rowniez może wskazywać na zmiany w kierunku SM oraz dodatni wynik prążków ale jeszcze nic nie jest przesadzone. Żeby zdiagnozowac SM, w rezonansie musiałyby pojawić się nowe zmiany lub wystąpić drugi rzut choroby. Oczywiście też trzeba wykluczyć inne choroby, dające podobne objawy.Czyli potrzebna jest obserwacja.Lepiej nie szukać za dużo w Google i nie czytać, tylko z wszelkimi objawami i problemami zwracać się do lekarza. My możemy błędnie interpretować, od stawiania diagnozy jest specjalista.
Na razie żyj normalnie i staraj się jak najmniej myśleć o chorobie. Nawet jeżeli okaże się że to SM, to można z tym normalnie żyć. Trzymam kciuki za Ciebie i koniecznie daj znać jak juz będziesz miała wyniki kolejnego rezonansu.