03-12-2023, 19:46
(02-12-2023, 18:17)Benita napisał(a): Ja też tylko filet i karpia nie cierpię, ale masz jakiś swój przepis na coś smacznego co wszyscy lubią w święta? Tylko nie ciasta bo jestem w tym temacie beztalencie nawet z pudełka mi zakalce wychodzą .Wiesz, że zaczęłam się zastanawiać co wszyscy lubią na święta. I wyszedł mi pasztet i mój sernik. Ten sernik na pewno byś upiekła, bo wrzuciłam przepis na taką stronę kulinarną i wszyscy się zachwycali i wszystkim zawsze wychodził. A pasztet piekę tylko na Wigilię i Wielkanoc i wszyscy na niego czekają. Jak chcesz mogę podać przepisy.
------------------------------------------------------------------------
Akinom - bo właściwie na Wigilii nie ma nic nadzwyczajnego do jedzenia. To efekt tradycji i 12 potraw. Ale wigilia zawsze była bez mięsna i nawet, jak kościół dopuścił jedzenie mięsa czy wędlin, to jakoś to do mnie nie przemawia. Najbardziej lubię barszcz z uszkami, bo to rzeczywiście je się raz w roku, a reszta? Ryby kiedy chcemy, pierogi też. Kiedyś, jeszcze jak wszyscy mieliśmy wszystko zdrowe i ileś tam lat mniej była kutia, sałatka wileńska, śledzie, teściowa robiła gołąbki, mój tato fantastycznego karpia w cebuli z rodzynkami, karpia smażonego posypanego jajkiem na twardo, placek "w kratkę" z wiśniami/przepis mojej mamy jeszcze z Brześcia/.