07-02-2024, 11:49
Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: wrzesień 2021 (PPMS)
Pierwsze objawy: nie pamiętam miesiąca 2017
Przypadki SM w rodzinie: nie
Aktualny wskaźnik EDSS: 3.5 -> chociaż się z nim nie zgadzam, jakiś zawyżony i nieadekwatny (ale to moje zdanie)
'Codzienne' odczuwalne objawy SM: prawa noga działa 'mechanicznie' w stawie kolanowym, osłabione czucie prawej nogi poniżej kolana, przy stresie i dłuższej aktywności odcina w okolicy podbrzusza powodując gorsze oddychanie (na rowerze mogę powyżej 100km na luzie i te objawy nie występują, a wręcz zanikają) - w lato jak wychodzę rano na dłuższy trip pieszy, to odcina szybko, ale potem w miarę spaceru przechodzi i potem już śmigam jak nowy, pęcherzowe sprawy -> jak mi się chce siku, to raczej muszę siku, ale to wyrywkowo
Aktualne leki: Ocrevus
Aktualne suplementy: wit d3, wit b12, magnez (sporadycznie, jak sobie przypomnę)
Palacz: nie
Alkohol: nie
Dieta: zbilansowana, jem wszystko
Sen: zdarzają się drzemki, w nocy śpię raczej normalnie, z wstawaniem na siku
Inne choroby przewlekłe oprócz SM: bielactwo
Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: wrzesień 2021 (PPMS)
Pierwsze objawy: nie pamiętam miesiąca 2017

Przypadki SM w rodzinie: nie
Aktualny wskaźnik EDSS: 3.5 -> chociaż się z nim nie zgadzam, jakiś zawyżony i nieadekwatny (ale to moje zdanie)
'Codzienne' odczuwalne objawy SM: prawa noga działa 'mechanicznie' w stawie kolanowym, osłabione czucie prawej nogi poniżej kolana, przy stresie i dłuższej aktywności odcina w okolicy podbrzusza powodując gorsze oddychanie (na rowerze mogę powyżej 100km na luzie i te objawy nie występują, a wręcz zanikają) - w lato jak wychodzę rano na dłuższy trip pieszy, to odcina szybko, ale potem w miarę spaceru przechodzi i potem już śmigam jak nowy, pęcherzowe sprawy -> jak mi się chce siku, to raczej muszę siku, ale to wyrywkowo
Aktualne leki: Ocrevus
Aktualne suplementy: wit d3, wit b12, magnez (sporadycznie, jak sobie przypomnę)
Palacz: nie
Alkohol: nie
Dieta: zbilansowana, jem wszystko
Sen: zdarzają się drzemki, w nocy śpię raczej normalnie, z wstawaniem na siku

Inne choroby przewlekłe oprócz SM: bielactwo
...if u ever saw me smile, u should know i felt sick inside...