12-02-2025, 21:12
(12-02-2025, 16:35)mmiinnii napisał(a): Hej,Hej
czy moge zapytać co wyszło z diagnostyki Twoich objawów?
Dziekuje za wiadmosc!
Hej
Oczywiście. Na dzień dzisiejszy tężyczka. Trafiłem na genialną neurolożkę, która poświęciła mi godzinę, oglądała moje płyty sama, nie patrząc na opisy rezonansu. Byłem u trzech innych też prywatnie i każda odsyłała mnie z kwitkiem tylko sumując, odruchy w normie, wszystko ok, nie ma Pan SM. Ale czułem się fatalnie i stwierdzenie: nic panu nie dolega, nie pomagało mi za bardzo. Zrobiłem badania krwi i wszyściutko było w normie, ale okazuje się, że w przypadku tężyczki może być w normie, bo zaburzenie może polegać na dostarczaniu elektrolitów do tkanek i komórek a nie ilości elektrolitów we krwi. Co ciekawe zleciła mi emg i jak zrobiłem gdzieś tam byle szybko to wynik był ujemny. Także miałem objaw Lhermitta, tylko u mnie nie był to super intensywny prąd, tylko nieprzyjemny prąd od szyi do nóg poprzez ramiona podczas zginania szyi. Mrowienia intensywne w lewej nodze właściwie cały czas prawie. I co ciekawe w tężyczce raczej objawy dotyczą różnych stron ciała. U mnie było lewostronnie. Lewa noga , lewa ręka mrowienia. Do tej pory pozostała tkliwość jak np dotykam szyi. Plus dochodziło zmęczenie super. Drętwienia rąk, lekko pogorszone widzenie. Złe samopoczucie, depresja. Neuralgia nerwu, intensywny ból zęba z powodu napięcia. Poszedłem raz jescze z wynikami do neurożlożki i powiedziałem, że test emg wyszedł ujemny. Powiedziała, że czasami tak się zdarza, nie chce mnie narażać na koszty ale przyjmuje w szpitalu klinicznym w pruszkowie i jeśli chce, możemy powtórzyć test, ale tym razem ona go wykona i będzie widziała przynajmniej co jest grane. I przy niej co ciekawe test wyszedł pozytywny. Podobno jest szansa, że wyjdzie źle, jeśli się za słabo hiperwentuluje. Ale trudno powiedzieć. Zleciła suplementację. Kwas foliowy, neurofit, 30 tysięcy witaminy d tygodniowo. 2 razy dziennie cytrynian magnezu. Biorę to od 3 miesięcy, dopiero po 2 zacząłem czuć różnicę i mimo że czasami wracają objawy na 2-3 dni, to jest o niebo lepiej. Powoli wszystko ustępowało. Gdyby coś, neurolożka to Renata Samocka. Bardzo polecam. Za 2 tygodnie mam wizytę kontrolną. Jedyne co mogę powiedziec, to że na początku objawy SM podobno i tężyczki są bardzo podobne. Czasami. Także pozdrawiam wszystkich ciepło i życzę zdrowia..