Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mrowienia i drętwienia pytanie
(12-02-2025, 16:35)mmiinnii napisał(a): Hej,
czy moge zapytać co wyszło z diagnostyki Twoich objawów?
Dziekuje za wiadmosc!
Hej
Hej
Oczywiście. Na dzień dzisiejszy tężyczka. Trafiłem na genialną neurolożkę, która poświęciła mi godzinę, oglądała moje płyty sama, nie patrząc na opisy rezonansu. Byłem u trzech innych też prywatnie i każda odsyłała mnie z kwitkiem tylko sumując, odruchy w normie, wszystko ok, nie ma Pan SM. Ale czułem się fatalnie i stwierdzenie: nic panu nie dolega, nie pomagało mi za bardzo. Zrobiłem badania krwi i wszyściutko było w normie, ale okazuje się, że w przypadku tężyczki może być w normie, bo zaburzenie może polegać na dostarczaniu elektrolitów do tkanek i komórek a nie ilości elektrolitów we krwi. Co ciekawe zleciła mi emg i jak zrobiłem gdzieś tam byle szybko to wynik był ujemny. Także miałem objaw Lhermitta, tylko u mnie nie był to super intensywny prąd, tylko nieprzyjemny prąd od szyi do nóg poprzez ramiona podczas zginania szyi. Mrowienia intensywne w lewej nodze właściwie cały czas prawie. I co ciekawe w tężyczce raczej objawy dotyczą różnych stron ciała. U mnie było lewostronnie. Lewa noga , lewa ręka mrowienia. Do tej pory pozostała tkliwość jak np dotykam szyi. Plus dochodziło zmęczenie super. Drętwienia rąk, lekko pogorszone widzenie. Złe samopoczucie, depresja. Neuralgia nerwu, intensywny ból zęba z powodu napięcia. Poszedłem raz jescze z wynikami do neurożlożki i powiedziałem, że test emg wyszedł ujemny. Powiedziała, że czasami tak się zdarza, nie chce mnie narażać na koszty ale przyjmuje w szpitalu klinicznym w pruszkowie i jeśli chce, możemy powtórzyć test, ale tym razem ona go wykona i będzie widziała przynajmniej co jest grane. I przy niej co ciekawe test wyszedł pozytywny. Podobno jest szansa, że wyjdzie źle, jeśli się za słabo hiperwentuluje. Ale trudno powiedzieć. Zleciła suplementację. Kwas foliowy, neurofit, 30 tysięcy witaminy d tygodniowo. 2 razy dziennie cytrynian magnezu. Biorę to od 3 miesięcy, dopiero po 2 zacząłem czuć różnicę i mimo że czasami wracają objawy na 2-3 dni, to jest o niebo lepiej. Powoli wszystko ustępowało. Gdyby coś, neurolożka to Renata Samocka. Bardzo polecam. Za 2 tygodnie mam wizytę kontrolną. Jedyne co mogę powiedziec, to że na początku objawy SM podobno i tężyczki są bardzo podobne. Czasami. Także pozdrawiam wszystkich ciepło i życzę zdrowia..
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Mrowienia i drętwienia pytanie - przez kamloteks - 18-10-2024, 13:14
RE: Mrowienia i drętwienia pytanie - przez Tosiia - 18-10-2024, 16:00
RE: Mrowienia i drętwienia pytanie - przez mmiinnii - 12-02-2025, 16:35
RE: Mrowienia i drętwienia pytanie - przez kamloteks - 12-02-2025, 21:12
RE: Mrowienia i drętwienia pytanie - przez olekk12 - 23-04-2025, 18:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości