(01-05-2025, 16:52)nowa0206 napisał(a):(27-04-2025, 17:47)Konga napisał(a): Tecfiderę brałam 5 lat. Rano zawsze ze śniadaniem i brałam ją w trakcie posiłku, najpierw trochę zjadłam, lek i reszta posiłku. Miałam wrażenie, że to mogło pomagać, ale to nie była stuprocentowa skuteczność. W sumie jak Ty nie znalazłam żadnej reguły. Czasem mi się wydawało, że jak miałam mniej stresu to mniej zaczerwienień. Też to mi się w pracy robiło. Trudno takie skutki uboczne, nie powinnaś się przejmować.
Wieczorami zdarzało mi się, że brałam lek bez posiłku, a zaczerwienienie wtedy to już nie ważne, bo szłam spać.
Jeżeli chodzi o aktywność fizyczna to spacery to dobry wybór. Dla mnie ciekawa siłownia (ćwiczenia siłowe), ale z trenerem. Pływanie czy chodzenie z kijkami też fajne. Próbowałam jeszcze jogi. Po prostu trzeba znaleźć coś co sprawia radość. Ja mam taki problem, że po prostu muszę mieć krótkie treningi. Aktualnie po godzinie delikatnej jogi, moje ciało potrzebuje 3 dni regeneracji. Dlatego staram się chociaż kilka minut co drugi dzień.
Dzięki za odpowiedź! Szkoda, że nie ma jakiegoś magicznego rozwiązania, ale dzięki za wszystkie sugestie
(27-04-2025, 18:43)Olaa napisał(a): Tecfiderę brałam 2 lata. Co do czerwonych plam, pojawiały się tylko na twarzy, bez uczucia swędzenia. Niekiedy nie pojawiały się, ale nie było żadnej reguły. I tak aż do końca brania Tecfidery, nigdy nie wiedziałam czy znowu nie będę wyglądać w pracy jak wkurzony burak
Wkurzony burak to opis, którego od dzisiaj będę używać!Dzięki za odpowiedź
u mnie we wrześniu będzie 4 lata, nie umiem połykać leków, inaczej niż podczas posiłków. flash u mnie powstają przeważnie jak jestem zestresowana / spieta. Bardzo rzadko sie pojawiaja, ale czasami mam dzień po dniu, godzinę po śniadaniu, jakbym czuła się znowu głodna
(03-05-2025, 15:20)marcepanka napisał(a): Mi też dokuczały flashe mimo długiego stażu brania Tecfidery, myślałam, że tak musi być i nie ma na to sposobu. Wspomniałam o tym mimochodem na ostatniej wizycie i doktor kazała brać Acard 75 mg przez miesiąc, rano, po posiłku (brałam razem z Tecfiderą). Pomogło! Miesięczna kuracja się zakończyła i odpukać flashe nie wróciły, aczkolwiek czas pokaże - czy zniknęły na dobre, czy jednak ten Acard trzeba brać non stop.
ja biorę acard, ale 150 - tak kazała lekarska, ale tylko jak pojawia się pojawia flash, po kilku minutach schodzi