06-02-2026, 14:24
(06-02-2026, 09:54)Agula123 napisał(a):(01-01-2026, 13:23)Krzysiu95 napisał(a):(27-12-2025, 14:19)Agula123 napisał(a): Czytałam że ten lek ma bardzo dużą skuteczność w sm, jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Ten lek jest poddawany tylko i wyłącznie w II linii?
Lek już jest podawany w 1 linii, na formę "zastrzyku" mogą liczyć tylko osoby z rzutowo-reemisyjną odmianą i nowo zdiagnozowani (info od pielegniarek)
Ja na chwilę obecną przyjmuje zeposia i chciałbym aby mi zmieni ten lek na Ocrevus. W marcu mam kontrolne MRI zobaczymy co z tego będzie. Mam ogólnie dużo dziwnych objawów i nie wiem czy lek nie działa czy pomimo stosowania leku mogę mieć takie objawy i to normalne. A tak ogólnie zastanawiam się czy ilość objawów wpływa na rozwój choroby...tzn pogorszeniem. Myślę że to nie są rzuty bo nigdy nie trwają ciągiem ponad 24 h. Tylko trzyma np. przez 2-3 godziny i puszcza za chwilę znowu złapie i znowu puszcza itp
Ja żę tak powiem pogodziłem się z tym że no poprzednich szkód już mi lek nie cofnie,pasuje mi to ze raz na pol roku ide na zastrzyk i tyle co musze pamietac,w marcu mam MRI robione to sie dowiem czy cos sie cofnelo czy nie