27-08-2017, 21:01
Cześć. Masz postawioną diagnozę, objawy i wyniki są typowe dla SM, wydaje mi się, że nie ma sensu szukać kogoś, kto jeszcze raz skonsultuje wyniki. Z resztą - jak trafisz do poradni leczenia stwardnienia rozsianego - Twój lekarz prowadzący i tak jeszcze raz spojrzy na wszystkie wyniki badań.
W tym momencie najlepiej zrobić tak, jak zasugerowano Ci w szpitalu - czyli zapisać się do poradni SM. Najlepiej wybrać placówkę, która prowadzi program lekowy. Tu znajdziesz listę placówke z podziałem na województwa: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...hp?tid=415
W województwie lubuskim to:
Nie ma rejonizacji, więc możesz zapisać się do dowolnej poradni w Polsce, ale oczywiście lepiej, żeby była ona blisko miejsca zamieszkania/pracy. Nie wiem czy już orientowałaś się na jakiej zasadzie prowadzone jest leczenie SM? To program lekowy - nie jest tak, że dostajesz receptę i kupujesz leki w dowolnej aptece. Po zakwalifikowaniu do programu - odbierasz w swojej placówce zapas leków na miesiąc lub 3 miesiące. W związku z tym, warto wybrać takie miejsce leczenia, żeby nie wiązały się z koniecznością brania urlopu/zwolnienia. Ew. Możesz za wczasu dopytać o sposób wydawania leków, tzn. ile paczek się dostaje. Wiadomo, że wygodniej, gdy dostaje się zapas na 3 miesiące - ale to już zależy od placówki.
Gdybyś miała jakiekolwiek pytania - pisz śmiał!
A jak się teraz czujesz? Objawy rzutu już ustąpiły?
W tym momencie najlepiej zrobić tak, jak zasugerowano Ci w szpitalu - czyli zapisać się do poradni SM. Najlepiej wybrać placówkę, która prowadzi program lekowy. Tu znajdziesz listę placówke z podziałem na województwa: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...hp?tid=415
W województwie lubuskim to:
- Wojewódzki Szpital Kliniczny im. Karola Marcinkowskiego W Zielonej Górze spółka z o.o., Poradnia Neurologiczna
Zielona Góra, Ul. Zyty 26 - Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. spółka z o.o., Oddział Neurologii
Gorzów Wielkopolski, Ul. Jana Dekerta 1 - Rozsianego Wielospecjalistyczny Szpital w Nowej Soli, Poradnia Neurologiczna
Nowa Sól, ul. Chałubińskiego 1 - Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Dla Nerwowo I Psychicznie Chorych Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej W Ciborzu, Oddział Neurologii
Cibórz 5
Nie ma rejonizacji, więc możesz zapisać się do dowolnej poradni w Polsce, ale oczywiście lepiej, żeby była ona blisko miejsca zamieszkania/pracy. Nie wiem czy już orientowałaś się na jakiej zasadzie prowadzone jest leczenie SM? To program lekowy - nie jest tak, że dostajesz receptę i kupujesz leki w dowolnej aptece. Po zakwalifikowaniu do programu - odbierasz w swojej placówce zapas leków na miesiąc lub 3 miesiące. W związku z tym, warto wybrać takie miejsce leczenia, żeby nie wiązały się z koniecznością brania urlopu/zwolnienia. Ew. Możesz za wczasu dopytać o sposób wydawania leków, tzn. ile paczek się dostaje. Wiadomo, że wygodniej, gdy dostaje się zapas na 3 miesiące - ale to już zależy od placówki.
Gdybyś miała jakiekolwiek pytania - pisz śmiał!

A jak się teraz czujesz? Objawy rzutu już ustąpiły?