Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam wszystkich:)
W linku, który podała Joanna - jest spis placówek, które prowadzą programy lekowe SM. Niestety, programy te obejmują tylko chorych z postacią rzutowo- remisyjną. Z tego co piszesz, być może Twoja Mama ma już postać postępująca. W takiej sytuacji program niestety jej nie obejmie. Tym nie mniej - spróbować, pytać, zawsze warto - zwłaszcza, że sama nie jesteś pewna co do formy choroby. Pod tym względem- placówki z listy są dobrym tropem. Nawet jeśli Twoja Mama nie zakwalifikowałaby się do programu lekowego, to te szpitale z racji prowadzenia programu - mają o wiele większe doświadczenie w leczeniu SM niż inne szpitale. Może zaproponują inne leczenie.
Jeśli Twoja Mama ma postać postępującą to mimo braku możliwości udziału w programie lekowym - są inne opcje leczenia. W tej formie choroby stosowany jest m.in. Mitoxantron. Oczywiście ja nie jestem lekarzem, więc nie wiem czy takie leczenie w przypadku Twojej Mamy mogłoby być stosowane (pewnie chorowanie na padaczkę może wykluczać część metod leczenia). Ale może warto skonsultować możliwości z innym neurologiem.
Wydaje mi się, że dobrym tropem w sytuacji Twojej mamy byłaby rehabilitacja. Nie tylko ruchowa (choć też, bo napisałaś, że Mama ma problemy z poruszaniem), ale także umysłowa/społeczna. Wiem, że są różne ośrodki, które prowadzą dzienną terapię osób z otępieniem, demencją itp. Np. tego typu: https://www.wroclaw.pl/powstanie-centrum...otepieniem
Dzienne zajęcia prowadzą też DPSy, jak to wygląda możesz przeczytać tutaj w artykule: http://www.dziennikzachodni.pl/serwisy/n...m,9933538/
Wydaje mi się, że Twojej Mamie taka aktywność mogłaby pomóc, a Ty miałabyś czas, żeby zająć się też swoimi sprawami będąc spokojna o Jej bezpieczeństwo.
Tak, jak pisałam wcześniej - nie jestem neurologiem, ale wydaje mi się, że takie zachowanie Twojej Mamy może wynikać nie tylko z SM, ale i z padaczki, o której wspomniałaś. Niektórzy chorzy mają zespół otępienny właśnie w przebiegu padaczki. Może leczenie pod tym kątem też warto skonsultować z neurologiem.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Witam wszystkich:) - przez Monika Chr. - 16-09-2017, 09:12
RE: Witam wszystkich:) - przez Joanna - 16-09-2017, 20:04
RE: Witam wszystkich:) - przez Monika Chr. - 06-10-2017, 09:14
RE: Witam wszystkich:) - przez Monika Chr. - 16-09-2017, 20:21
RE: Witam wszystkich:) - przez klaudia26 - 17-09-2017, 11:16
RE: Witam wszystkich:) - przez Joanna - 17-09-2017, 14:50
RE: Witam wszystkich:) - przez Joanna - 17-09-2017, 14:53
RE: Witam wszystkich:) - przez Monika - 06-10-2017, 12:21
RE: Witam wszystkich:) - przez Monika Chr. - 09-10-2017, 18:48
RE: Witam wszystkich:) - przez mufa - 06-10-2017, 12:28