U mnie to wyglądało tak, że trzeba było złożyć dokumenty, które dostałam przy wypisie ze szpitala - wypis, wynik MRI i coś tam jeszcze do kierownika poradni SM. Oni potem umawiali na wizytę kwalifikacyjną, gdzie faktycznie odbywała się kwalifikacja do programu lekowego. Po dwóch miesiącach niespełna wezwali mnie ponownie do poradni, był wybór leku i wydanie leku do domu.
Jak będziesz dzwonić to proś o rozmowę z kierownikiem programu lekowego w danej placówce lub z poradnią SM.
Acha, jeszcze jedno, jak już zostaniesz zakwalifikowana do programu lekowego w innym miejscu, to możesz potem zmienić poradnię bez ponownej kwalifikacji. Przynajmniej tak mi powiedzieli.
To pewnie kwestia tego, że różne placówki mają różną liczbę miejsc w programie lekowym i różną kasę dostają od NFZ na to :/
Możesz jeszcze sprawdzić tutaj w wyszukiwarce. Czasem te terminy nie są zgodne z rzeczywistością, ale przynajmniej masz wszystkie placówki z danymi kontaktowymi (wybierasz leczenie stwardnienia rozsianego, województwo dolnośląskie i masz)
http://kolejki.nfz.gov.pl/Informator/Index/
Jak będziesz dzwonić to proś o rozmowę z kierownikiem programu lekowego w danej placówce lub z poradnią SM.
Acha, jeszcze jedno, jak już zostaniesz zakwalifikowana do programu lekowego w innym miejscu, to możesz potem zmienić poradnię bez ponownej kwalifikacji. Przynajmniej tak mi powiedzieli.
(09-11-2017, 11:16)hela napisał(a):(09-11-2017, 00:13)klaudia26 napisał(a): WitajMasakra, poszukaj gdzie indziej, koniecznie, nie rozumiem jak to jest że jedne placówki mają leki praktycznie od ręki, w innych trzeba czekać...fajnie ze zdecydowałaś się do nas dołączyć
na lek masz czekać rok czy zastrzyki możesz dostać wcześniej a ten rok to czas oczekiwania na tabletki? Możesz próbować w innym miejscu jeśli chcesz. Ja jeżdżę 100 km bo czas oczekiwania u mnie był za długi. (Mam copaxon).
(08-11-2017, 20:27)hela napisał(a): teraz już sie chyba tak długo nigdzie nie czeka na leki, skąd jesteś?Hela są miejsca gdzie trzeba czekać i to naprawdę długo. Nie wszędzie niestety jest tak fajnie.
To pewnie kwestia tego, że różne placówki mają różną liczbę miejsc w programie lekowym i różną kasę dostają od NFZ na to :/
Możesz jeszcze sprawdzić tutaj w wyszukiwarce. Czasem te terminy nie są zgodne z rzeczywistością, ale przynajmniej masz wszystkie placówki z danymi kontaktowymi (wybierasz leczenie stwardnienia rozsianego, województwo dolnośląskie i masz)
http://kolejki.nfz.gov.pl/Informator/Index/

fajnie ze zdecydowałaś się do nas dołączyć