Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copaxone
Kasiu, jak tam siniki? Coś się poprawiło? Od jakiegoś czasu testowałam u siebie różne głębokości wkłucia i zwróciłam uwagę, że siniaki robią się szczególnie wtedy, gdy wbijam się zbyt płytko. Może u Ciebie problem jest podobny?
Odpowiedz
Źle dobrana głębokość wkłucia na pewno wpływa na siniaki. U mnie też zbyt płytkie wkłucie na brzuchu powoduje sińce. Ale jak w "strzelam" w ramiona to śliwa pojawia się zazwyczaj gdy strzelę zbyt głęboko. Ale w brzuch lepiej na maxa, nawet przy szczupłej budowie ciała. Od jakiegoś czasu sprawdza się u mnie rozgrzewanie ciała przed zastrzykiem. Może być kompres, ale najchętniej gorący prysznic. Po zastrzyku - koniecznie zimny okład.
Odpowiedz
Już za kilka dni zacznie obowiązywać nowy opis programu lekowego. Poza innymi ważnymi zmianami, zmodyfikowano także zapis dotyczący Copaxone:
"Z przeciwwskazań do stosowania octanu glatirameru usunięto ciążę. Lek uważa się za bezpieczny do stosowania przez kobiety ciężarne" https://www.ptsr.org.pl/zmiany_w_tresci_...mosci.html
Odpowiedz
Ja juz ciąży nie planuje ale na pewno dla wielu kobiet to będzie dobra wiadomość. Móc się jednocześnie leczyć i zajść w ciążę dla wielu kobiet będzie na pewno dużym plusem.
Odpowiedz
Dokładnie Klaudia. Ja też nie planuję już kolejnej ciąży, ale dobrze wiedzieć, że gdyby coś to jest jakieś leczenie.
Odpowiedz
Czołem. 
A ja mam pytanie. Czy komuś wzrósł ten badany we krwi ALAt przy braniu copaxone? Jakoś mi ostatnio wyszło że mam 67 a norma to cos tam koło 40. Powtórze jeszcze badanie  bo możliwe że po prostu się czegos dzień przed badaniem przeżarłem.
Odpowiedz
Mi któreś wzrosło tylko nie pamietam czy ALT czy AST. Ale u mnie jeszcze mieści się w normie wiec powiedzieli ze jest ok. Może rzeczywiście coś zjadłeś i tak podskoczylo... popraw dietę i powtórz badanie Oczko z tego co mi mówili to copaxone właśnie obciąża wątrobę i kazali uważać na inne rzeczy które też ja obciążają. Szczególnie na inne leki bo przy dłuższym stosowaniu takiego połączenia może właśnie coś być nie tak. (Mi np powiedzieli ze mam absolutnie nie brać tabletek antykoncepcyjnych bo hormony są bardzo obciążające dla wątroby). Także przeanalizuj dietę (szczególnie tłuste potrawy i alkohol) i inne leki (jeśli zażywasz). Leki przeciwbólowe tez podobno obciążają wątrobę i nadmiar witaminy A w organizmie.
Trzymam kciuki za lepszy wynik przy kolejnym badaniu Uśmiech
I oczywiście daj znać jak sytuacja wyglądaUśmiech
Odpowiedz
No dzięki. zobaczymy jak zrobie ponowne. Licze na to ze to od jakiegos jedzenia bo do tej pory spokój był.
Odpowiedz
2 listopada przyjełam pierwszą dawkę copaxonu już w środę odczułam bóle stawów, kolejny zastrzyk był w piątek praktycznie od środy do dnia dzisiejszego włącznie tj. poniedziałek bolą mnie nie tylko stawy ale i mam objawy przedgrypowe ból mięśni i głowy. Copaxon miał być dla mnie lekiem bezpiecznym po Rebifie który sporo mi nabroił w organizmie. Pytanie do Was czy też takie niespodzianki Was spotkały?Ja tak czy siak muszę swój problem zgłosić lekarzowi prowadzącemu, martwię się strasznie bo bardzo liczyłam na normalniejsze funkcjonowanie
Odpowiedz
Witaj Uśmiech ja copaxone przyjmuje prawie pół roku. Nie mam żadnych objawów grypopodobnych. U mnie pojawia się tylko odczyn w miejscu wkłucia. Wcześniej odczuwałam tez duży ból po zastrzyku (np po zastrzyku w udo praktycznie nie mogłam stanąć na nodze). Teraz jest juz o wiele lepiej. Nawet powiedziałabym ze to juz nie jest ból tylko taki dyskomfort (chyba ze jakoś źle trafię to jest gorzej). Na początku miałam tez lekkie zawroty głowy. Trwało to tak około 2 miesięcy i później przeszło.
Może twój organizm tak reaguje na zmianę leku i później będzie lepiej? Albo po prostu jakaś choroba cie bierze i to tylko zbieg okoliczności z rozpoczęciem przyjmowania copaxonu. Pogoda ostatnio nie rozpieszcza... dużo ludzi choruje.
Obserwuj dalej reakcje organizmu i oczywiście wszystkie wątpliwości omawiaj z lekarzem.
Powodzenia Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości