16-06-2023, 15:26
Chciałabym wybrać sie prywatnie
Czy wymagane jest skierowanie?
|
usg jamy brzusznej
|
|
16-06-2023, 15:26
Chciałabym wybrać sie prywatnie
16-06-2023, 15:58
Jak robię prywatnie usg czegokolwiek nie mam skierowania
16-06-2023, 16:00
Prywatnie...wymagana jest tylko kasa?
W większości przypadków badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej wymaga skierowania od lekarza. Skierowanie jest dokumentem, który informuje technika radiologicznego lub specjalistę ultrasonografii o potrzebie wykonania konkretnego badania. Lekarz może zlecić badanie USG jamy brzusznej, jeśli istnieją pewne objawy lub wyniki badań sugerujące problemy z narządami wewnętrznymi w obrębie jamy brzusznej, takie jak wątroba, pęcherzyk żółciowy, trzustka, nerki, śledziona czy jelita.
Daję namiar do przychodni w której można wykonać badanie https://rcmskawina.pl/
19-06-2023, 15:48
Jak chcesz wybrać się prywatnie to na pewno z jakiegoś powodu...wtedy dzwonisz tam gdzie prywatnie robią USG mówisz co chcesz, płacisz i masz
19-06-2023, 16:23
Benita, dokładnie. Ten powód właśnie jest ważny. Bo technik USG zrobi, tylko czemu ma się przyjrzeć? Któremu fragmentowi? Dobrze by było mu to wskazać.
19-06-2023, 21:05
Nie trzeba ani skierowania, ani ważnego "powodu". USG brzucha jest badaniem nieinwazyjnym i w sumie powinno się je robić profilaktycznie co jakiś czas. Można nie mieć żadnych niepokojących objawów, a mieć zmiany np. na wątrobie. Radiolog i tak musi obejrzeć i ocenić każdy narząd, a nie tylko fragment.
20-06-2023, 06:28
Może i tak, ale cały brzuch to chyba tylko i wyłącznie prywatnie. Na nfz to tylko wybrany narząd
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
20-06-2023, 16:22
(20-06-2023, 10:36)e-smka napisał(a): Dokładnie, prywatnie bez powodu można iść, a na NFZ to mi miał sprawdzić część, a sprawdził mi wszystko, więc też może zależy na kogo się trafi. U mnie usg robi młody mężczyzna. Jak poszłam na usg piersi i zobaczyłam kto będzie mi robić usg chciałam uciec. Młody, przystojny, wygadany.
20-06-2023, 16:48
Mi tam wszystko jedno kto robi, ważne, żeby wynik był dobry
ale, że na NFZ robią tylko fragment... nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Chociaż przypomniało mi się jak moja siostra poszła prywatnie do dermatologa z wysypką po antybiotyku i stwierdziła, że skoro płaci już milion monet za wizytę to niech lekarz ją obejrzy i posprawdza znamiona/pieprzyki. A lekarz, że na jednej wizycie może jej zbadać 3 znamiona i jak chce więcej to musi przyjść na kolejna wizytę... |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|