Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
02-06-2024, 09:19
Witam wszystkich. Dołączyłam do forum bo niepokoi mnie i to diabelnie to co się dzieje ze mną. Od paru tygodni mój stan zdrowia cholernie się pogorszył. Ale od początku.
18 lat temu miałam zapalenie nerwu twarzowego i ogromny ból prawego oka. Ale to taki ze nie byłam wstanie nim poruszać. Do tego były ogromne bóle głowy i zawroty uniemożliwiające normalne funkcjonowanie. Wszystko trwało 6 msc. Było leczenie, ciepłe okłady, masaże twarzy i oczywiście sterydy plus inne cuda. Pszeszlo...
Potem były epizody dretwień, zawrotów głowy, ogólnej niemocy i straszliwego zmeczenia gdzie dzień mi się kończył już koło 13tej..
4 msc temu zaczęło mi tętnic i szumie w prawym uchu. Do tego drętwienie i mrowienie muszelki ucha oraz twarzy z owej strony. Poszłam do neurologa. Dostałam skierowania na badania. W Mr głowy czysto. W między czasie dopadła mnie niemoc w przełykaniu, tak jak bym nie miała siły przepchnąć pokarmu?
Od x lat miałam problemy z kręgosłupem i dużo pracowałam fizycznie. Więc prawie wszystko z rzucałam na zmęczenie, przepracowanie bądź stres. Ale do sedna.
Neurolog dała mi skierowanie na Mr kręgosłupa szyjnego. Zaraz po tej wizycie zaczęła się taka jazda u mnie ze ja tego nie ogarniam. Mianowicie strasznie mnie bolą nogi. Mam uczucie palenia i zimna na zmianę w nogach. Drętwienia i mrowienia są czasami nie do zniesienia. Drżenie mięśni nóg i uczucie falowania. Odczuwam każde drżenie z otoczenia pod postacią tak jagby echa. Drętwy kark i obolały zarazem. Drętwienie twarzy, języka i niezbirnosc ruchowa. Potykam się i muszę się skupiać jak wchodzę po schodach bo tragedia. Zdążą się ze tak jagby mi stopa opadała ale to trwa góra kilka godzin. Zdążą się ze czuje się jakby lekko sparaliżowana. Przy pochylenie głowy w dół mam jak ja to nazywam wyładowanie... No taki prąd idzie aż do palców stóp. Takie strzelanie prądem mam również jak ruszę głowa nie tak... Czyli inaczej niż zwykle.. Pewnie czegoś nie napisałam bo problemu z pamięcią też są..
Mój wynik Mr szyjnego bez kontrastu mówi między innymi ' obszar nieprawidłowy o obszarach 3mm*4mm*12mm AP/SD/CC w tylnej części rdzenia kręgowego po lewej stronie, obraz niejednoznaczny - może sugerować plamke deminilizacyjne. Wskazaną korelacja kliniczna oraz badanie z podanie środka kontrasujacego. I tetaz mi powiedzcie czy to może być SM? Pozdrawiam
Liczba postów: 124
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
Witaj,
Tak może to być SM ale tak jak tutaj zawsze wszyscy piszą nie jesteśmy lekarzami. Zrobisz mr z kontrastem, jak zalecają to lekarz może Ciebie skierować na punkcję jeśli podejrzewa diagnozę sm.
Reputacja:
0
(02-06-2024, 15:06)smarrito napisał(a): Witaj,
Tak może to być SM ale tak jak tutaj zawsze wszyscy piszą nie jesteśmy lekarzami. Zrobisz mr z kontrastem, jak zalecają to lekarz może Ciebie skierować na punkcję jeśli podejrzewa diagnozę sm. Dziękuję za odpowiedź. Tak szczerze to już wolałabym wiedzieć co mi dolega bo nie mam siły na te dolegliwości. A jak człowiek wie z czym walczy to i może jakieś efekty by były. Mam córkę niepełnosprawna w stopniu znacznym. Ja nie mam czasu chorować....
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
Obawiam się że musisz o siebie zadbać. Jak nie dla siebie to dla córki... Moze to zwykle zmęczenie materiału u Ciebie. Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi. I az ludźmi.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
03-06-2024, 09:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2024, 09:23 przez Tosiia.)
Iwona to moze byc SM ... a nawet jesli nie to przchodzi moment kiedy stres jest tak duzy i tak przekraczamy nasze granice wytrzymalosci ze cialo mowi STOP i Twoje juz mowi to Tobie od wielu wielu lat. Mam nadzieje, ze przy chorej corce uda Ci sie zadbac o siebie. Teraz juz MUSISZ to zrobic bo objawy sa bardzo niepokojace. Sciskam mocno!
Reputacja:
0
Tosiia ja często moje samopoczucie zrzucałam na zmęczenie, stres itp. I zawsze do przodu... Ale teraz uklękłam...
Byłam dzisiaj na planowanej wizycie u neurologa z wynikiem Mr. Ona twierdzi że jest źle. Dostałam skierowanie do szpitala na cito i skierowania na Mr głowy i kręgosłupa szyjnego z kontrastem. Zobaczymy..... A chwilowo dostałam doraźnie Baclofen i Nilorgin.
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
Iwonka, dobrze, że trafilas do neurologa. Oby Cie tylko dobrze i szybko zdiagnozowali i powiedzieli konkretnie, co to za cudo.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
Reputacja:
0
(03-06-2024, 17:17)Akinom napisał(a): Iwonka, dobrze, że trafilas do neurologa. Oby Cie tylko dobrze i szybko zdiagnozowali i powiedzieli konkretnie, co to za cudo.
No właśnie o to chodzi. Żeby zdiagnozować i wiedzieć z czym ma się do czynienia. No niewiedza jest męcząca. Jak coś będę wiedziała dam znać. Bardzo dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam ?
Liczba postów: 6
Reputacja:
0
(02-06-2024, 09:19)Iwona napisał(a): Witam wszystkich. Dołączyłam do forum bo niepokoi mnie i to diabelnie to co się dzieje ze mną. Od paru tygodni mój stan zdrowia cholernie się pogorszył. Ale od początku.
18 lat temu miałam zapalenie nerwu twarzowego i ogromny ból prawego oka. Ale to taki ze nie byłam wstanie nim poruszać. Do tego były ogromne bóle głowy i zawroty uniemożliwiające normalne funkcjonowanie. Wszystko trwało 6 msc. Było leczenie, ciepłe okłady, masaże twarzy i oczywiście sterydy plus inne cuda. Pszeszlo...
Potem były epizody dretwień, zawrotów głowy, ogólnej niemocy i straszliwego zmeczenia gdzie dzień mi się kończył już koło 13tej..
4 msc temu zaczęło mi tętnic i szumie w prawym uchu. Do tego drętwienie i mrowienie muszelki ucha oraz twarzy z owej strony. Poszłam do neurologa. Dostałam skierowania na badania. W Mr głowy czysto. W między czasie dopadła mnie niemoc w przełykaniu, tak jak bym nie miała siły przepchnąć pokarmu?
Od x lat miałam problemy z kręgosłupem i dużo pracowałam fizycznie. Więc prawie wszystko z rzucałam na zmęczenie, przepracowanie bądź stres. Ale do sedna.
Neurolog dała mi skierowanie na Mr kręgosłupa szyjnego. Zaraz po tej wizycie zaczęła się taka jazda u mnie ze ja tego nie ogarniam. Mianowicie strasznie mnie bolą nogi. Mam uczucie palenia i zimna na zmianę w nogach. Drętwienia i mrowienia są czasami nie do zniesienia. Drżenie mięśni nóg i uczucie falowania. Odczuwam każde drżenie z otoczenia pod postacią tak jagby echa. Drętwy kark i obolały zarazem. Drętwienie twarzy, języka i niezbirnosc ruchowa. Potykam się i muszę się skupiać jak wchodzę po schodach bo tragedia. Zdążą się ze tak jagby mi stopa opadała ale to trwa góra kilka godzin. Zdążą się ze czuje się jakby lekko sparaliżowana. Przy pochylenie głowy w dół mam jak ja to nazywam wyładowanie... No taki prąd idzie aż do palców stóp. Takie strzelanie prądem mam również jak ruszę głowa nie tak... Czyli inaczej niż zwykle.. Pewnie czegoś nie napisałam bo problemu z pamięcią też są..
Mój wynik Mr szyjnego bez kontrastu mówi między innymi ' obszar nieprawidłowy o obszarach 3mm*4mm*12mm AP/SD/CC w tylnej części rdzenia kręgowego po lewej stronie, obraz niejednoznaczny - może sugerować plamke deminilizacyjne. Wskazaną korelacja kliniczna oraz badanie z podanie środka kontrasujacego. I tetaz mi powiedzcie czy to może być SM? Pozdrawiam
Cześć, tak mnie się wydaje że to może być to, u mnie dawno dawno temu też coś podobnie się działo- nikt wówczas nawet nie podejrzewał SM. Ot zwykłe przepracowanie, zmęczenie, zapalenie nerwu twarzowego od zawiania i takie tam... w 2021 miałam pierwszy rzut, szpital diagnoza, więc nie zwlekaj, tylko rób badania, kładź się do szpitala, teraz są dobre leki. Będzie dobrze. Wszystkiego dobrego
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
20-06-2024, 22:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2024, 22:25 przez Anula7908.)
(13-06-2024, 12:56)katelodz napisał(a): (02-06-2024, 09:19)Iwona napisał(a): Witam wszystkich. Dołączyłam do forum bo niepokoi mnie i to diabelnie to co się dzieje ze mną. Od paru tygodni mój stan zdrowia cholernie się pogorszył. Ale od początku.
Cześć, tak mnie się wydaje że to może być to, u mnie dawno dawno temu też coś podobnie się działo- nikt wówczas nawet nie podejrzewał SM. Ot zwykłe przepracowanie, zmęczenie, zapalenie nerwu twarzowego od zawiania i takie tam... w 2021 miałam pierwszy rzut, szpital diagnoza, więc nie zwlekaj, tylko rób badania, kładź się do szpitala, teraz są dobre leki. Będzie dobrze. Wszystkiego dobrego 
Witam Iwonko, czytam o twoich dolegliwościach i wiem o czym mówisz. U mnoe sie zaczęlo od uczucia ciężkich nóg. Kolejne bylo uczycie gorąca na prawej łydce tak jakby ktoś przykladał gorący przedmiot małych rozmiarów. Zdrętwialy mi trzy palce w lewej ręce i to pozostalo do dziś. Straszne zmęczenie, potykanie. Tak się zaczęło w 2020roku. Trzy lata się męczyłam niewiedząc co mi jest. W zeszlym roku po locie samolotem zdrętwiala mi lewa noga i szybko po powrocie do kraju poszlam do lekarza ktory położył mnie do szpitala. Mr glowy i juz bylo wiadome ze to SM, szybko punkcja kręgosłupa i diagnoza potwierdzona. Rób wszystko zeby znaleźć neurologa który specjalizuje sie w sm.
|