Liczba postów: 91
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
04-05-2025, 09:29
Czy ocrevus u was coś pomaga?
Ja diagnoze sm otrzymalem rok temu majac 25 dziur w glowie.
Początki mam ok 13+lat temu, pierwsze objawy to (uciekanie żuchwy (progenia) i oko), wszystko po lewej stronie.
Skończyłem studia, przepracowałem 5 lat...
Od 6 miesięcy biorę ocrevus'a a czuje tylko pogorszenie. Mam wrażenie, że jakbym zrobił rezonans magnetyczny pokazał by 50 dziur w głowie...
Czuje się 3x gorzej niż wcześniej...
Jakie mam teraz opcję?
Pytam ponieważ mój lekarz prowadzący jest w ciąży i wróci za 3 lata ... : )
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
04-05-2025, 18:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2025, 18:18 przez MasteR.)
Ja biorę Ocrevusa od hmm prawie 3 lat. Mam PPMS. Ja czuję się wyśmienicie po tym leku. W zasadzie brak jakiegoś progresu. Mam wrażenie, że wciąż jest tak samo. Możliwe, że nawet lepiej. Teraz po majówce. Ok 55km z buta przez 4 dni. Im więcej chodzę i jestem aktywny, tym czuję się normalniej i zdrowiej. W najbliższym czasie planuję jakieś >100km rowerem. Najgorzej się czuję jak mam weekend i nic się nie dzieje, wpadają drzemki, po których mam jakieś mega uwydatnione objawy. Ciezko to zrozumieć. Nie umiem odpowiedzieć, czemu tak reaguję, a u Ciebie jest wprost odwrotnie (chodzi o reakcję na lek). Polecam aktywność fizyczną. Mimo deficytów i bólu. Często mija to w miarę aktywności. Kwestia przetrwania tego dyskomfortu. Potem już sama przyjemność.
...if u ever saw me smile, u should know i felt sick inside...
Liczba postów: 854
Liczba wątków: 1
Reputacja:
10
MasteR ja tak mam bez leczenia. Im więcej się ruszam tym lepiej się czuję. Wykwit objawów mam w momencie gdy czas tryb jest siedzący.. spróbuj się przełamać i ruszać. Jak nie rower to może basen ? Cokolwiek.
Liczba postów: 87
Reputacja:
4
05-05-2025, 09:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2025, 14:31 przez MasteR.)
(04-05-2025, 21:46)Lusia98 napisał(a): MasteR ja tak mam bez leczenia. Im więcej się ruszam tym lepiej się czuję. Wykwit objawów mam w momencie gdy czas tryb jest siedzący.. spróbuj się przełamać i ruszać. Jak nie rower to może basen ? Cokolwiek.
Tzn., ja nie potrzebuję przełamywania się. Ja codziennie (praca) w obie strony jeżdżę 20km, więc pod kątem aktywności jest OK. To co pisałem o tych > 100km, to po prostu chodziło mi, że w jednym tripie przejechać setę (nie pierwszą podczas mojego SM). Bardziej doradzałem autorowi posta
Zo_oL: Jeśli lek nie powoduje poprawy, to ja bym próbował za wszelką cenę skontaktować się z jakąś osobą decyzyjną w sprawie leczenia. Chociaż domyślam się (tak mówi moja lekarka), że powiedzą, że Ocrevus jest najlepszym (i jedynym) dostępnym lekiem na PPMS.
...if u ever saw me smile, u should know i felt sick inside...
Reputacja:
10
06-05-2025, 23:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2025, 23:15 przez Lusia98.)
MasteR oczywiście chciałam napisać, że Zo_ol ma się przełamać i znaleźć odpowiednią aktywność fizyczna dla siebie. Wpadam tu na forum zawsze w locie i stąd ten błąd  . Oczywiście Twoje osiągnięcia rowerowe są mega imponujące. Ja też uwielbiam 2 kółka. Pamiętam jak kiedyś całą rodzina zrobiliśmy ponad 25 km jednego dnia, następnego dnia po przebudzeniu wyskoczyłam z łóżka jak kózka
Co do najlepszej terapii lekowej w SM to na pewno ruch. Przed SM siedziałam po 10h przed komputerem. SM zmusiło do zmiany nawyków. Za kilka lat jak dzieci podrosną też planuję długie wycieczki rowerowe
Reputacja:
0
07-05-2025, 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2025, 20:31 przez Zo_oL.)
Nie dopisałem najważniejszego...
Całe życie dużo siedzę przy komputerze i teraz też.
Z tą różnicą, że przez ostatnie 3 miesiące chodziłęm prawie dzień w dzień na rehabilitację.
siłownia(atlas), bieżnia (chodzenie), masaże (nogi/ręce)...
Ważę 64kg przy 182cm wzrostu, nigdy nie miałem problemu z aktywnością.
Teraz problematyczne jest to, że jakikolwiek wysiłek i potrzebuję do toalety...
Wydaje mi się, że u mnie problem może być to, że sm zostało zdiagnozowane po 13 latach od pierwszych objawów
Reputacja:
10
Zo_ol a patrz na wpisy Renaty60  lub Akinom. Czasem diagnoze otrzymać później nie jest wcale gorzej. Wiele leży w naszych rękach właśnie. Ja jestem 6 lat po pierwszym rzucie i narazie bez leczenia. Póki jest aktywnosc i jedzenie nieprzetworzone to jest dobrze. Jak znów tryb siedzący i jakieś imprezy i jedzenie nieświeże to wysyp objawów...
Liczba postów: 630
Reputacja:
9
08-05-2025, 22:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2025, 22:33 przez Tosiia.)
(07-05-2025, 20:29)Zo_oL napisał(a): Teraz problematyczne jest to, że jakikolwiek wysiłek i potrzebuję do toalety...
Wydaje mi się, że u mnie problem może być to, że sm zostało zdiagnozowane po 13 latach od pierwszych objawów
Zo_oL kazde SM jest niestety inne ... wierze takze, ze Ocrevus wcale moze nie byc dobrym lekiem dla Ciebie, ale jak Master napisal - raczej innego rozwiazania obecna medycyna niestety nie ma.
Jesli chodzi o aktywnosc fizyczna - napisales o wysilku fizycznym i rzeczywiscie nawet po np. spacerze nie jest dobrze?
Od kiedy mam SM nie cwicze silowo - przerzucilam sie na cwiczenia aerobowe o bardzo niskiej intensywnosci.
Reputacja:
0
12-05-2025, 20:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2025, 20:50 przez Zo_oL.)
(08-05-2025, 12:23)Lusia98 napisał(a): Zo_ol a patrz na wpisy Renaty60 lub Akinom. Czasem diagnoze otrzymać później nie jest wcale gorzej. Wiele leży w naszych rękach właśnie. Ja jestem 6 lat po pierwszym rzucie i narazie bez leczenia. Póki jest aktywnosc i jedzenie nieprzetworzone to jest dobrze. Jak znów tryb siedzący i jakieś imprezy i jedzenie nieświeże to wysyp objawów...
Czy wiesz czym się różni typ
-pierwotnie postępujący
od
-rzutowo remisyjny
?
pierwotnie postępujący to każdy rzut zostaje do końca życia. Nie ma przerw
(08-05-2025, 22:31)Tosiia napisał(a): (07-05-2025, 20:29)Zo_oL napisał(a): Teraz problematyczne jest to, że jakikolwiek wysiłek i potrzebuję do toalety...
Zo_oL kazde SM jest niestety inne ... wierze takze, ze Ocrevus wcale moze nie byc dobrym lekiem dla Ciebie, ale jak Master napisal - raczej innego rozwiazania obecna medycyna niestety nie ma.
Jesli chodzi o aktywnosc fizyczna - napisales o wysilku fizycznym i rzeczywiscie nawet po np. spacerze nie jest dobrze?
Od kiedy mam SM nie cwicze silowo - przerzucilam sie na cwiczenia aerobowe o bardzo niskiej intensywnosci.
Mogę podać masę przykładów... podam kilka
-spacer rodzinny po parku, po 1km idę jakbym wypił 2 promile, rodzinka idzie dalej ja na nich czekam na ławce bo nie jestem w stanie dalej iść
-Idę do sklepu 200m, tam i z powrotem 400m. W tym czasie potrzebuje 5 wizyt w toalecie... Nie wiem od czego to zależy, czasem po cewnikowaniu jest dobrze a czasem jakby nic to nie zmieniło.
-idę na rehabilitację, zajmuje miejsce w kolejce i muszę iść do toalety zanim przyjdzie moja kolej
Liczba postów: 630
Reputacja:
9
12-05-2025, 22:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2025, 07:45 przez Tosiia.)
ah to rzeczywiscie u Ciebie to wyglada bardzo problemowo i utrudnia codzienne funkcjonowanie i poruszanie sie ... pierwotnie postepujace SM potrafi byc paskudne.
Bierzesz jakies leki na nadreaktywny pecherz? wiem, ze to nie wyleczy ale moze choc troche pomoze ...
Jesli chodzi o leczenie to ostatnio czytalam, ze SM moze miec komponent zapalny lub neurodegeneracyjny i jesli przewaza komponent neurodegeneracyjny to wlasnie leki (tez te wysokoskuteczne) nie sa tak skuteczne jak u osob, u ktorych w SM przewaza charakter zapalny.
|