Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasilenie SM podczas miesiączki
(08-06-2016, 16:32)gdynianka napisał(a): Mnie też to dotyczy.znalazłam swój sposób.piję gorącą czekoladę ale tak na maksa jedna zadrugą ok 5-6 filiżanek.na mnie działa.może chodzi o magnez.nie wiem.pozdrawiam Uśmiech
Gorąca czekolada dobra na wszystko! Uśmiech

(18-06-2016, 08:25)GosiaK napisał(a): Jeszcze przed tym jak zdiagnozowano u mnie stwardnienie rozsiane - każda miesiączka to była męczarnia. Zawroty głowy, ból, słabość ... Nie wiem czy już wtedy była chora, ale podejrzewa, że tak. Zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i hormony fajnie mi to wszystko wyregulowały. Raz na kilka miesięcy zdarza się okres, który powoduje aż takie objawy, poza tym - jest dobrze. Tylko teraz dowiedziałam się, że tabletki mogą jednak szkodzić na sm, ale o tym już pisałam w innym wątku.
Ja niestety nie mogę brać hormonów Smutny Problemy z krzepliwością krwi Smutny

Dziewczyny, nie macie jeszcze jakichś sposobów? Bo na samą myśl o okresie mi się odechciewa wszystkiego Smutny
Odpowiedz
Trochę czasu minelo.czy udało się znaleźć złote antidotum na problemy z miesiączką ? U mnie działa dieta z niskim IG
Odpowiedz
(07-06-2016, 20:29)truskawkowa napisał(a): Dziewczyny, czy też macie tak, że w trakcie miesiączki i 2-3 dni przed nasilają Wam się objawy SM? Na początku myślałam, że to zbieg okoliczności, ale każdego miesiąca jest tak samo. Jak do tego jest gorąco - to już w ogóle jest tragicznie. Nasilają mi się zawroty głowy, ledwie trzymam się na nogach i jestem bardzo słaba. Tym razem udało mi się zmobilizować i jakoś chodzić w trakcie okresu do pracy. Ale w ubiegłym miesiącu wzięłam wolne, bo nie byłam w stanie.

Hej od jakiegoś czasu zaobserwowałam że na tydzień przed miesiączką zaczynają się u mnie pojawiać ciągle te same objawy to znaczy ból krzyża promieniujący do nóg tkliwe jelito, a w tym miesiącu doszedł jeszcze ból mięśni między łopatkami i przy schylaniu głowy, czasami promieniuje raz do lewej raz do prawej ręki. Do tego jakieś dziwne ściski mięśni których nigdy nie miałam np w biodrze , łapią i odpuszczaja. Generalnie mam wrazenie ze bola mnie i kosci i stawy i miesnie. Po miesiaczce jest wszystko ok.. bardzo wystraszyłam się czy to czasem nie jest endometrioza bo objawy jakby się zgadzają ale  przecież choruję również na stwardnienie rozsiane. Choruję od dwóch lat wiec ciągle uczę się jeszcze na czym ta choroba polega zwłaszcza że do tej pory nic za bardzo mi nie dolegało oprocz dretwienia i mrowien. Sama nie wiem czy nie przesadzam z tym szukaniem czegoś nowego jak w moim przypadku na przykład endometriozy , mam wrażenie że popadam w paranoje. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami jakie wy macie objawy przed i w trakcie miesiączki czy widzicie różnice w odczuwaniu bólu bo byc może rzeczywiście jest to spowodowane SM
Odpowiedz
Dla mnie miesiączka to coś paskudnego. biorę pigułki, żeby chociaż zmniejszyć krwawienie. Generalnie gin się dziwi, że odczuwam wszystko, co przy normalnym okresie. tylko krwawienie dużo mniejsze. Marzę o dniu, w którym to się skończy. 50 już jest. ostatnio nie było nawet plamienia, wiec mam cichą nadzieję, że już tak zostanie. To będzie wybawienie i wielka radość i ulga.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Sylwia jak biorę ta Królowa z Mothers protect ( nie jest to reklama tego produktu kupiłam go za swoje po raz 4 ) to nie mam bólu i okres mam regularnie bo tak jak piszesz też już myślę czy to nie Endo. Niestety jedna choroba nie wyklucza drugiej i nawet czytałam że jest większe prawdopodobieństwo innych chorób autoimmunologicznych :/...
Odpowiedz
(16-05-2025, 07:32)Lusia98 napisał(a): Sylwia jak biorę ta Królowa z Mothers protect ( nie jest to reklama tego produktu kupiłam go za swoje po raz 4 ) to nie mam bólu i okres mam regularnie bo tak jak piszesz też już myślę czy to nie Endo. Niestety jedna choroba nie wyklucza drugiej i nawet czytałam że jest większe prawdopodobieństwo innych chorób autoimmunologicznych :/...

Wiem, tez o tym czytalam. U mnie problem jest taki ze ja mam regularne cykle... Bóle takie zwykłe nic nadzwyczajnego co by sugerowalo co innego niz endo. Natomiast tydzien przed miesiaczka to jakas tragedia. Zastanawiam sie czy to nie SM zaczal powodowac takie objawy bo jeszcze do niedawna objawy wpasowały sie 100.procentowo w endometrioze ale w tym cyklu mialam rowniez dziwne skurcze opasające  mi caly pas plus bole miedzy lopatkami z promieniowaniem do rąk wiec juz wiem wiem ze nic nie wiem. Skonczy sie okres ide do gina bo zadrecze sie myslami. Ps byłam w grudniu u jednej ale twierdziła ze nic mi nie jest za to bardzo byla zainteresowana SM i pol wizyty czytala informacje o Tecfiderze...no czułam sie trochę jak malpa w zoo. Ide do innego specjalisty
Odpowiedz
Hey. Ja jestem zawsze słabsza tzn mam mało energii tylko bym spała
Odpowiedz
(23-05-2025, 05:43)Hamzy napisał(a): Hey. Ja jestem zawsze słabsza tzn mam mało energii tylko bym spała

No właśnie tylko ze u mnie pojawil sie bol, bol brzucha , bol pleców z promieniowaniem do nog.. dlatego zaczelam sie zastanawiac w czym tkwi problem. Czy to czasem nie sm powoduje u mnie wieksze napiecie przedmiesiaczkowe bo nigdy wcześniej czegos takiego nie czulam. Teraz na tydzien przed okresem zaczyna się meczarnia i mija z rozpoczęciem miesiaczki
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości