Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hej, podejrzewam u siebie sm
Czesc wszystkim.
Jestem już po badaniu potencjałów wzrokowych. Niestety wyniki na prawe oko (z którym miałam problemy) wyszły nieprawidłowe. Płacz 
Wydłużona latencja P100 po stronie prawej. Wniosek:wynik wskazuje na uszkodzenie w obrębie drogi wzrokowej przed skrzyzowaniem wzrokowym.
W sumie lekarz mi za wiele nie powiedział  byle tylko udać się z tymi wynikami gdzieś dalej. W czwartek czekam na rezonans, a po rezonansie idę do neurologa. 
Myślicie ze wynik wskazuje jednoznacznie ze miałam to pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego?
Odpowiedz
Ja to pojęcia nie mam, nigdy nie miałam takiego badania, widać nie było potrzeby

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Ja robilam sobie u mnie lewe oko zle wyszlo
Ja przed diagnoza mialam najprawdopodniej pznw
Najprawdopodobnie napisalam poniewaz bylam u okulistki
Badala mnie dlugo i mialam objaw nadwrazliwosc na swiatlo, bol, zamglone widzenie
Barwy widzialam poprawnie
Dala masc sterydowa i zaznaczyla ze jak nie minie w dwa dni mam jechac do szpitala
Nie mowila co podejrzewa a ze mi masc od razu pomogla to nie czytalam skad takie objawy

Niech ktos jeszcze sie wypowie
Nie wiem czy potwncjaly zle wychodza przy pznw czy po prostu tak jest u niektorych z sm
Odpowiedz
Ja dostałam od swojej okulistki jakieś kropelki sterydowe dopiero po 3 wizycie kiedy ból oka przeszedł ale dalej dziwnie widziałam, jednak następnego dnia trafilam do szpitala, tam neurolog zalecił stosowanie sterydów dożylnie przez 5 dni ale dwie okulistki ze szpitala powiedziały ze nie ma takiej potrzeby. Koniec końców nie stosowałam ani tych kropelek ani nie dostałam sterydów dożylnie.
Nie miałam podwójnego widzenia, miałam pełna ostrosc, żadnych ubytków w polu widzenia.. wszystko było okej wiec nie widzieli potrzeby.
Z tego co wyczytałam na internecie takie wyniki z badania VEP tzn. wydłużona latencja P100 (134ms) i amplituda poniżej 5 (u mnie 4.3) sugerują tlo demielinizacyjne.. mimo wszystko o dziwo jestem spokojna i trochę lżej mi na sercu... w końcu mam czarno na białym dowód ze coś z tym okiem było/jest nie tak i już nikt mi nie wmówi ze wymyślam albo dramatyzuje Uśmiech
Odpowiedz
(09-12-2019, 11:52)Agata05 napisał(a): Czesc wszystkim.
Jestem już po badaniu potencjałów wzrokowych. Niestety wyniki na prawe oko (z którym miałam problemy) wyszły nieprawidłowe. Płacz 
Wydłużona latencja P100 po stronie prawej. Wniosek:wynik wskazuje na uszkodzenie w obrębie drogi wzrokowej przed skrzyzowaniem wzrokowym.
W sumie lekarz mi za wiele nie powiedział  byle tylko udać się z tymi wynikami gdzieś dalej. W czwartek czekam na rezonans, a po rezonansie idę do neurologa. 
Myślicie ze wynik wskazuje jednoznacznie ze miałam to pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego?

Nie mam pojecia. Poczekaj na rezonans na spokojnie i z wynikami lekarz cos wiecej na pewno Ci powie. Ja przechodzilam zapalenie nerwu 3,5 roku temu i nie mialam badanych potencjalow ale mialam inne badania na oczy ( tylko nie pamietam jakie) nie martw sie na zapas, poczekaj Uśmiech
Odpowiedz
Ja miałam robione potencjały podczas diagnozy jako jedno z badań potwierdzających. Lekarz powiedział że właśnie po pznw potencjały nie wychodzą dobrze. Mi powiedział że prawe oko jest daleko poza norma a lewe ledwo się w normie mieści. Pznw miałam w prawym.
Odpowiedz
(10-12-2019, 09:34)e-smka napisał(a): A te potencjały to inaczej elektrofizjologia oka? Takie czarno białe kratki z czerwoną kropką po środku...
Ja miałam robione na początku jak zaczęłam źle widzieć i po złych wynikach skierowano mnie dalej na badania, a potem znowu tę elektrofizjologię oka miałam robioną już w szpitalu podczas diagnozowania i też wyszła źle. Ale czy to znaczy że miałam zapalenie nerwu wzrokowego czy co, to ja już sama nie wiem.

Tak, to to badanie  Duży uśmiech
Odpowiedz
Cześć wszystkim
Ja już po rezonansie. Czekam teraz na opis ale mam już płytkę z obrazem. Według mnie widać za okiem prawym świecące się ognisko zapalne. Wiem, ze nie jestem lekarzem i to są tylko moje przypuszczenia. Poza tym jednym ogniskiem nie jestem przekonana czy są jakieś więcej zmiany czy tylko ta jedna. W czwartek mam wizytę u neurologa i zobaczymy co on powie. Chociaż mam nadzieje ze opis dostanę wcześniej i będę już wiedziała coś więcej.
Chciałam jeszcze zapytać, czy takie świecące zmiany mogą świadczyć o jakieś innej dolegliwości czy to już raczej na pewno sm lub inna choroba demielinizacyjna?
Pozdrawiam
Odpowiedz
(12-12-2019, 23:21)Agata05 napisał(a): Cześć wszystkim
Ja już po rezonansie. Czekam teraz na opis ale mam już płytkę z obrazem. Według mnie widać za okiem prawym świecące się ognisko zapalne. Wiem, ze nie jestem lekarzem i to są tylko moje przypuszczenia. Poza tym jednym ogniskiem nie jestem przekonana czy są jakieś więcej zmiany czy tylko ta jedna. W czwartek mam wizytę u neurologa i zobaczymy co on powie. Chociaż mam nadzieje ze opis dostanę wcześniej i będę już wiedziała coś więcej.
Chciałam jeszcze zapytać, czy takie świecące zmiany mogą świadczyć o jakieś innej dolegliwości czy to już raczej na pewno sm lub inna choroba demielinizacyjna?
Pozdrawiam

Agata, nie jesteś lekarzem i nikt z nas nie jest więc daj sobie spokój z diagnozowaniem się przez internet.
Odpowiedz
Czesc
Jestem po wizycie u neurologa. Pani obejrzała moj rezonans w głowie prawdopodobnie czysto natomiast w kręgosłupie jest prawdopodobnie zmiana dosyć duża... dostałam skierowanie do szpitala ale dopiero na marzec 2020..
Czy zmiana w rdzeniu myślicie może oznaczać chorobę devica zamiast sm ? Zaczęłam się poważnie martwić
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości