Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stopień niepełnosprawności - formalności
(10-09-2018, 21:28)Natasza napisał(a): Na podstawie art. 20 ustawy o rehabilitacji
Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
  1. w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku,

2. w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
    Skupmy się na punkcie 2
    Ekwiwalent jak za urlop wypoczynkowy. U mnie w pracy pisze wniosek opierając się na tym artykule i przedstawiam skierowanie na oddział. Na liście obecności mam wpisane nieobecność usprawiedliwiona płatna. 

Ja teraz nie otrzymuję skierowania, zmieniłam placówkę, bliżej domu i w tym ośrodku akurat nie dostaję skierowania na oddział. W każdym razie, będę powoływać się na tę ustawę, będę rozmawiać po stażu z pracodawcą. Mam jeszcze trochę czasu, ale wiem że muszę być dobrze przygotowana do tej rozmowy. Dziękuję za pomoc.
Odpowiedz
Chmurką weź pod uwagę, aby być zwolnionym z zachowaniem wynagrodzenia na dobrą sprawę nie musisz mieć skierowania. Od pracodawcy zależy czy wystarczy wniosek czy chce potwierdzenia na papierze. Nie ma prawnie regulacji na jakiej zasadzie ma odbyć się takie zwolnienie. Niektórym starcza Twoje słowo i nic nie piszesz tylko mówisz idę do szpitala jak co 3 miesiące. Druga kwestia że dzień wolny możesz wykorzystać np. do okulisty o ile nie możesz po pracy umówić wizyty.
Odpowiedz
Ja jak wychodzę z pracy na badania to biorę zaświadczenie od lekarza że w tym dniu zgłosiłam się do tut. lekarza nawet czasem wystawiają zaświadczenie w rejestracji. Liczę sobie czas dojazdu do lekarza wizyty i powrotu np. 3 godz. I trzeba pilnować żeby nie przekroczyć 21 dni w ciągu roku (razem z dodatkowymi 10 dniami dodatkowego urlopu) już tak kilka miesięcy pisze w w pracy to honoruja księgowa się nie czepia to duży zakład pracy
Odpowiedz
(12-09-2018, 14:58)Blanka napisał(a): Ja jak wychodzę z pracy na badania to biorę zaświadczenie od lekarza  że w tym dniu zgłosiłam się do tut. lekarza nawet czasem wystawiają zaświadczenie w rejestracji. Liczę sobie czas dojazdu do lekarza wizyty i powrotu np. 3 godz. I trzeba pilnować żeby nie przekroczyć 21 dni w ciągu roku (razem z dodatkowymi 10 dniami dodatkowego urlopu) już tak kilka miesięcy pisze w w pracy to honoruja księgowa się nie czepia  to duży zakład pracy

Blanka a na jakiej podstawie nie można przekroczyć 21 dni? 10 dni ekstra to inna pula liczona po 1 roku od orzeczenia, rehabilitacyjne inne i zwolnienie z pełnienia obowiązków nie ma określonego czasu. Oczywiście przeginając możemy stworzyć sytuację do zwolnienia.
Odpowiedz
Teraz jestem w sanatorium to nie sprawdzę taka info dost. Od księgowej.

Art. 20 ust. 3
Odpowiedz
(13-09-2018, 18:19)Blanka napisał(a): Teraz jestem w sanatorium to nie sprawdzę taka info dost. Od księgowej.

Art. 20 ust. 3

21 dni tylko sanatorium inne dodatkowe uprawnienienia zgodnie z artykułem to 10 dni urlopu - uprawnienie do niego dopiero po roku od orzeczenia. Oczywiście badania w zależności od potrzeb. Uprawnienia nie podlegają sumowaniu stanowią osobną pule tzn. Jadąc do sanatorium nadal mam prawo do 10 dni ekstra + urlopu wypoczynkowego. Na dobrą sprawę w ten sposób można mieć 30 lub 36 dni urlopu + 21 dni rehabilitacji.
Odpowiedz
3. Łączny wymiar urlopu określonego w art. 19 ust. 1 i zwolnienia od pracy,
o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 21 dni roboczych w roku
kalendarzowym.

Art 19ust 1 mówi o 10 dniach dodatkowego urlopu a ust. 1 pkt 1 chyba 20 art mówi o zwolnieniach z pracy na badania. Wg mnie na 100% oba muszą się zmieścić w 21 dniach przeczytaj dokładnie cały art. 20
Odpowiedz
(13-09-2018, 21:42)Blanka napisał(a): 3. Łączny wymiar urlopu określonego w art. 19 ust. 1 i zwolnienia od pracy,
o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 21 dni roboczych w roku
kalendarzowym.

Art 19ust 1 mówi o 10 dniach dodatkowego urlopu a ust. 1 pkt 1 chyba 20 art mówi o zwolnieniach z pracy na badania. Wg mnie na 100% oba muszą się zmieścić w 21 dniach przeczytaj dokładnie cały art. 20

No mnie to nie dotyczy akurat ale z ciekawości poczytałem, Racja. Łacznie nie może przekroczyć 21 dni. Czyli konfiguracja dowolna, 10 dni urlopu plus 11 zwolnienia z pracy, czy inaczej. Ale 21 dni to 21 dni.
Odpowiedz
No i te 11 dni x7godz. Czyli 77 godz. Tyle mamy czasu rocznie na wizyty lekarskie bądź zabiegi dlatego trzeba zliczac co miesiąc te godz. Żeby się zmieścić w 77.tak ja to widzę.
Odpowiedz
Duży uśmiech 
Ooo to w takim razie moje niedopatrzenie ale człowiek się cały czas uczy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości