Liczba postów: 35
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
16-12-2021, 17:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2021, 17:13 przez Matek222.)
Suplementuję sporo generalnie; witamina C, witamina B6 i B12 w oddzielnych kapsułkach, magnez, omega 3, ashwaganda, dużo witaminy D3+K2. Już od długiego czasu wrzucam taki zestaw, stało się to moja rutyną po prosfu odkad zacząłem uprawiać sport kilka lat temu.
Różnice największa odczuwam odkąd biorę witaminę B12, bo dosłownie 3 dzień biorę, wcześniej jakoś zaniedbywałem to. Cały czas wierze, ze uda mi się jakoś racjonalnym trybem życia uciec od tej choroby, mimo ze moge aktualne PZNW potraktować jako zjawisko kliniczne, bo nie miałem nawet takich nieaktywnych zmian w opisach trzech rezonansów. Dbam o swoją funkcjonalność, ale nie wiem jak to będzie do końca później. Trenowałem 3 razy siłowo, raz w tygodniu biegałem, żeby ten tlen jednak był. Teraz do końca nie wiem czy będę mógł sobie na to pozwolić, ale to pewnie już decyzja lekarza. Mam konsultacje umówiona w przyszłym tygodniu i będę się umawiał na dalsze diagnostyki. Między innymi punkcja i reszta badań, ale trochę się martwię im bliżej tego. Mam jakieś tam objawy neurologiczne, niby napisali ze mam dodatni objaw Babinskiego, ale to raczej kwestia tego ze w pełni świadomie protestowałem palce, bo po prosu przyrząd był trochę za ostry i uciekałem nogami.
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
16-12-2021, 18:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2021, 18:48 przez Tosiia.)
Matek fajnie, ze tak dbasz o siebie. Zaufaj teraz lekarzom i postaraj sie tez zasiegnac opinii drugiego neurologa jesli masz taka mozliwosc. Ja tego nie zrobilam jak rezonans wykazal CIS i bardzo tego zaluje.
Jesli chodzi o sterydy to ja dwa razy przyjmowalam je dozylnie - mi osobiscie w ogole nie pomogly, a wrecz mialam wrazenie, ze za pierwszym razem bylo gorzej po nich. Mimo, ze nie pomogly to i tak na skutki uboczne po nich nie moge narzekac.
Reputacja:
0
20-12-2021, 22:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2021, 22:45 przez Matek222.)
Cześć. Coraz częściej nachodzą mnie myśli nad wyleczeniem PZNW za pomocą sterydów, tylko na ten moment jest dość słaby okres na pójście do szpitala i troszkę się obawiam. Męczę się już prawie 3 tydzień, ból przy ruszaniu gałką oczną jest coraz mniejszy, widoczność trochę jakby wraca do normy ale dalej widzę jak przez mgłę. Troszkę się obawiam, ze ta mgła mi tak pozostanie i nie zniknie do samego końca. Nie wiem co msm zrobić. Słyszałem, ze można leczyc się tez Devaxenem w formie tabletek. Czy to może być dobra decyzja? Prosiłbym o radę
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 2
Reputacja:
15
Hej. W leczeniu rzutow w SM chodzi o jak najszybsze wygaszenie stanu zapalnego I uniknięciu jak największego spustoszenia jakie po sobie pozostawia. Gdyby mnie szwankowało oko w takim stopniu jak Tobie to ja wzielabym ten solu na nastepny dzień, ze względu glownie na obawę że z okiem mi juz tak zostanie. Musisz wiedzieć, że nie wszystko sie cofa nawet po pelnych 5 dawkach . Z tego co mi mowili lekarze , sterydy w tabletkach nie mają takiej siły uderzeniowej jak solu, trzeba przyjmowac je o wiele dłużej przez co zoladek dostaje popalić. Czego najbardziej sie obawiasz tak naprawdę jesli chodzi o solu? Pozdrawiam
Reputacja:
15
U mnie właśnie od PZNW do diagnozy SM minęło ponad 10 miesięcy i było juz za późno na podanie sterydów. Mgła i gorsze widzenie ze mną już zostały...
[/quote]
No wlasnie o tym mówię, są takie dolegliwosci które mozna poprostu przeczekać bo nie ma wielkiej szkody, jednak wzrok to jeden z wazniejszych naszych zmysłów I trzeba dzialać szybko jesli są mozliwosci zamiast liczyc na to ze samo przejdzie. Jesli lekarz kieruje na solu to ma ku temu przesłanki I raczej wie co robi. Pozdrawiam
Reputacja:
0
Hej. Postanowiłem podjąć ciezka decyzje, ale uważam, że słuszną. Zgłosiłem się dzisiaj do szpitala na przyjęcie solumedrolu dożylnie, żeby pożyć się do końca PZNW i nie czekać jak koleżanka u góry napisała „na może przejdzie samo”. Święta niestety spędzę w szpitalu, ale lepiej jedne na oddziale i następne 10 w domku z rodziną, niżeli na odwrót  . Punkcja w poniedziałek, wtorek wypis. Jak myślicie, czy w piątkowego sylwestra będę mógł już (oczywiście rozsądnie) napić się jakiegoś drinka? Zastanawia mnie ten temat. Oczywiście wiem, ze to nie jest najważniejsze, ale zastanawiam się jak to wygląda.
Reputacja:
15
Hej. Ja myślę ze podjales jedyną słuszną decyzje, na pobyt w szpitalu nigdy nie bedzie odpowiedni moment, zwlaszcza w święta ale moim zdaniem warto. Co do drinka w sylwestra to zobaczysz jak sie bedziesz czuł, jeśli w miare dobrze I jeśli nie przytrafi Ci sie zespół popunkcyjny to ja bym sie napila czegos słabszego bo I czemu nie , zawsze tez mozesz na wychodnym zapytac o to lekarza. Pozdrawiam serdecznie
Reputacja:
0
23-12-2021, 21:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2021, 21:47 przez Matek222.)
Cześć. Mała aktualizacja zdarzeń. Dość ciekawe zjawisko, dzisiaj o poranku przed samym podaniem solumedrolu poczułem, jakby z okiem było coraz lepiej. Dla pewności odpaliłem film na laptopie i faktycznie poczułem, że oko wróciło już w 70% bez ingerencji sterydów. Mogę powiedzieć, że minęły równo 3 tygodnie od PZNW, ale czy moj objaw może być traktowany jako rzut choroby czy po prostu jakaś bakteria mi się dostała? Ciekawe. Rezonanse czyste jak mówiłem, w poniedziałek punkcja która duzo więcej powie.
Nadmienię też, że mam planowanych 5 wlewow solumedrolu, aczkolwiek zobaczymy jak to wszystko się rozwinie. Mówiąc szczerze wolałbym jak najmniej ingerować z tym sterydem.
Ktoś może cos polecić? Lepiej wziąć 5, czy 3? Jaka jest różnica oprócz tego, ze dostanę więcej. Otrzymuję 1g codziennie.
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
ja mialam 2 razy po 5 wlewow (pierwszy rzut byl mega ciezki, a drugi niemal nieodczuwalny)
Za drugim razem lekarz planowal tylko 3 wlewy, ale 3 dnia poprosil, abym przyszla jeszcze 2 razy (nie musze lezec w szpitalu).
Zapytaj sie lekarza czy jest koniecznosc 5 wlewow, powiedz, ze wzrok poprawil sie w 70%, badz z nim szczery. Byc moze po 1 czy 2 wlewie bedzie jeszcze lepiej. Wydaje mi sie, ze spokojnie w trakcie leczenia lekarz moze zmienic decyzje (jak w moim przypadku).
Reputacja:
0
Słyszałem taka wersje, ze jak przejdzie nagle od solumedrolu to w takim razie jest to oznaka, że pojawi się oznaka, że do PZNW przyczyniły ske zmiany, których u mnie w rezonansie nie było…
Ktoś wie jak to jest?
|