Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
1 zastrzyk 10 - 15 sekund - moment i w ogóle nie boli. Igły nawet nie widzisz bo jest to gotowy pen do wstrzykiwania, który po użyciu wyrzucasz. Wszystko jest bardzo wygodne.
Odpowiedz
Od listopada ten wątek pewnie będzie się szybciej rozwijał  Duży uśmiech Ja biorę Kesimptę od końca czerwca i bardzo sobie chwalę, chociaż też byłam pełna obaw. Z odczuwalnych skutków ubocznych nie mam nic, ani grypopodobnych ani reakcji skórnych, chociaż przy przy wcześniejszych dwóch terapiach, gdzie robiłam sobie iniekcje, zawsze to był ogromny problem. Teraz czekam na pierwsze wyniki krwi, od rozpoczęcia tej terapii, zobaczymy co tam się dzieje
Odpowiedz
Ja właśnie weszłam w cykl comiesięczny Uśmiech Joanna Twoje posty bardzo mi pomogły by się nie bać. Już 4 dawki 'uderzeniowe' i 1 z odstępem 4 tygodniowym za mną ... czyli K. biorę już 2 miesiące Uśmiech

Wczoraj miałam zastrzyk i trochę zmęczona się czuję więc takie skutki uboczne to nic.

Miałam badania krwi po pierwszym miesiącu brania i wszystko ok. Teraz mam zgłosić się w styczniu, a w lutym rezonanse ...
Odpowiedz
A mnie pozytywnie nastawiły w tym wątku Monika i Edyta. I tak będziemy podawać pałeczkę dalej
Odpowiedz
Dzień dobry wszystkim, choruję od 4 lat. Do tej pory byłam na Tecfiderze. W tamtym roku podczas RMI zaświeciło się jedno pole, teraz dwa. Moja Pani neurolog zmienia mi od nowego roku Tecfiderę na Kesimptę. Czytałam Wasze opinie i jestem zbudowana, że wreszcie to będzie to. Piszecie, że żeby dostać Kesimptę to trzeba przejść szerg badań. Pisaliście o szczepieniach. Czy możecie napisać na co się przygotować? Jakie badania, jakie szczepienia? Moja neurolog mówiła też o teście ciążowym Uśmiech Pozdrawiam Kasia
Odpowiedz
hej Kachnast,

badan krwi jest sporo, ale raczej tym bym sie nie martwila, bo jest to wykonywane jednego dnia (po prostu pobieraja Tobie kilka fiolek krwi) i bedzie to QuantiFERON, HIV, Parametry watroby, Kreatynina, Morfologia itd.

Szczepienia najwazniejsze:
przeciwko WZW B (jesli mialas lub jesli masz przeciwciala to nie bedziesz musiala powtarzac)
przeciwko pneumokokom
przeciwko wirusowi ospy wietrznej i półpaśca (jesli masz przeciwciala to nie bedziesz musiala powtarzac szczepienia)

a reszta szczepien - mi sprawdzali tylko jakie przeszlam w dziecinstwie i odnosze wrazenie, ze tutaj zalezy od lekarza prowadzacego/pacjenta czy chce powtarzac czy nie.

Pozdrawiam! Uśmiech
Odpowiedz
W sprawie szczepień dodam jeszcze, że warto zwrócić uwagę, które szczepionki są żywe(aktywne), a które nie. Po przyjęciu żywej trzeba odczekać 4 tyg zanim rozpocznie się leczenie Kesimptą. Po nieżywej trzeba odczekać 2 tyg. W ulotce tak napisali.
Odpowiedz
(27-11-2022, 12:52)Tosiia napisał(a): hej Kachnast,

badan krwi jest sporo, ale raczej tym bym sie nie martwila, bo jest to wykonywane jednego dnia (po prostu pobieraja Tobie kilka fiolek krwi) i bedzie to QuantiFERON, HIV, Parametry watroby, Kreatynina, Morfologia itd.

Szczepienia najwazniejsze:
przeciwko WZW B (jesli mialas lub jesli masz przeciwciala to nie bedziesz musiala powtarzac)
przeciwko pneumokokom
przeciwko wirusowi ospy wietrznej i półpaśca (jesli masz przeciwciala to nie bedziesz musiala powtarzac szczepienia)

a reszta szczepien - mi sprawdzali tylko jakie przeszlam w dziecinstwie i odnosze wrazenie, ze tutaj zalezy od lekarza prowadzacego/pacjenta czy chce powtarzac czy nie.

Pozdrawiam! Uśmiech

Dziękuję bardzo za informację, martwię się tylko szczepieniami, ale może jakoś to będzie Uśmiech
Odpowiedz
Witam, dzisiaj byłam na wizycie w sprawie zmiany leku. Przez 11 dni mam brać lek na wypłukanie aubagio z organizmu i 13 grudnia mam zgłosić się po kesimptę. Oprócz standardowych badań które do tej pory robiłam przy aubagio, mam zrobić badania AHBC, B-HCG oraz HBSAG-Q. Było jeszcze pytanie czy w ostatnich 4 tygodniach szczepiłam się na coś.
Odpowiedz
Dzień dobry,czy jest tutaj ktoś kto leczy się w uck w Katowicach i dostaje Kesimpte?
Jestem na samym początku mojej drogi, zaproponowano mi aubagio albo tec,ale czytając wasze pozytywne odczucia na temat kesimpty zaczynam mieć wątpliwości.
Dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości