Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
(11-04-2022, 22:32)Edyta90 napisał(a): Witam,
Kesimpta w swoim działaniu  podobna jest do Ocrevusa. Przyjmuje się ją jako zastrzyk podskórny początkowo co tydzień przez 3 tyg, a potem raz w miesiącu. Biorę ją od grudnia. Tylko przez 3 pierwsze dawki wspomagałam się lekiem przeciwhistaminowym i paracetamolem z obawy na skutki uboczne. Teraz po zastrzyku nie mam żadnych objawów. Bywa, że na dzien przed zastrzykiem lub 2 tyg po nim (nie ma reguły) boli mnie głowa przez kilka godzin, pomagam sobie wtedy lekiem przeciwbólowym. Miałam kilka dni temu wizytę kontrolną u neurolog, która stwierdziła, że lepiej chodzę i nie mam problemów z równowagą. Czuję się lepiej i mam więcej energii niż kiedy przyjmowałam Tecfidere (8 lat). Nie chcę jeszcze za bardzo chwalić Kesimpty, bo to dopiero 5ty miesiąc ale...jest dobrzeUśmiech
Leczę się we Francji, tutaj jest ten lek refundowany.
Pozdrawiam

wtam ,tez biore Kwsimta 20 mg ale zednej poprawy nie ma jest gozej, wlasnie czytalem posty w sprawie tego leku i rozmowie z lekarzem firmy Novatis i naurologiem T. Zielinski.robie termin z moim prof. ze ambulant MS o zmiane leku bo on ma bardzo obszerna wiedze. Zazdroszcze Wam poprawy rownowagi.
Odpowiedz
Hej, od jutra zaczynam Kesimpta, zamiast Betaferonu. Zobaczymy jak będzie. Betaferon od 4 lat, źle się czułam psychicznie z nim, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej <3
Odpowiedz
(15-12-2022, 23:02)Karola1112 napisał(a): Hej, od jutra zaczynam Kesimpta, zamiast Betaferonu. Zobaczymy jak będzie. Betaferon od 4 lat, źle się czułam psychicznie z nim, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej <3

Ja zaczęłam we wtorek. Jakieś 5 godzin po zastrzyku sponiewierało mnie konkretnie, ale trwało to jakieś 3 godziny, objawy grypopochodne. Teraz czuje się świetnie, zobaczymy co to będzie :-) nigdy zastrzyków sama nie robiłam, igła mnie przeraża, ale ten pen wygodny jest. Ja przeszłam z Aubagio. Tylko musiałam lek wypłukać przed zmiana.
Odpowiedz
Witam

Po ponad 3 latach branie TEC przechodzę na Kesimptę.
Tec obniżał mi mocno Limfocyty więc Pani doktor zaproponowała przejście na nowy lek.

Czekam do lutego aż podniosą się Limfocyty.

Czy dostaliście jakieś dodatkowe zalecenia przed przejściem na Kesimptę ? takie jak dodatkowe badania , szczepionki itp ?

Pozdr.
Odpowiedz
Peter, ja też na tec miałam limfo i leukocyty znacznie poniżej normy. Na Kesimpcie wszystko poszło ładnie do góry, jestem co prawda nadal w dolnej granicy, ale w normie   Uśmiech też musiałam trochę odczekać, żeby wyniki się polepszyły, bo inaczej nie można zaczynać z Kesimptą. Ale nie robiłam w tym czasie ani innych badań ani szczepień. Mój neurolog zapytał tylko czy miałam zamiar odświeżać jakieś szczepienia, jeżeli nie, to dlaczego miałabym to robić, no i tak w czerwcu zaczęłam przygodę z Kesimptą. Jestem z leku bardzo zadowolona, czuję się świetnie, zero skutków ubocznych
Odpowiedz
Mam pytanie dotyczące kontrolnych badań krwi. Czy przy Kesimpcie mieliście oznaczane limfocyty b? Czy to dotyczy tylko ocrevusa?
Tosiia jak wygląda u Ciebie sytuacja? Ty miałaś leczenie przyznane jakoś do stycznia, i co dalej?
Odpowiedz
(31-05-2022, 13:15)Monikamonika napisał(a): Miałam dużo skutków ubocznych po tecfidera ale dopiero po rzucie moja neurolog mi zmieniła. Ale przed kesimpta musiałam mieć dodatkowe badania. Prawie miesiąc czekałam bo okazało się ze wyniki nie były na tyle dobre żeby zacząć leczenie.

trzeba pocekac 1 miesiac poto zeby skonczylo sie dzialanie poprzedniego laku
Odpowiedz
(17-12-2022, 00:00)Eka_ napisał(a):
(15-12-2022, 23:02)Karola1112 napisał(a): Hej, od jutra zaczynam Kesimpta, zamiast Betaferonu. Zobaczymy jak będzie. Betaferon od 4 lat, źle się czułam psychicznie z nim, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej <3

Ja zaczęłam we wtorek. Jakieś 5 godzin po zastrzyku sponiewierało mnie konkretnie, ale trwało to jakieś 3 godziny, objawy grypopochodne. Teraz czuje się świetnie, zobaczymy co to będzie :-) nigdy zastrzyków sama nie robiłam, igła mnie przeraża, ale ten pen wygodny jest. Ja przeszłam z Aubagio. Tylko musiałam lek wypłukać przed zmiana.

Ile trwało wypłukiwanie? Gdzie się leczysz?
Odpowiedz
(21-04-2022, 17:06)sykamore napisał(a):
(15-04-2022, 23:52)Vanbar napisał(a): A wiecie może, gdzie są prowadzone takie badania kliniczne?
Ewentualnie, gdzie można odpłatnie takie Leki jak Kesimpta czy Ocrevus dostać?

Hej, ja zostałam przyjęta do badania klinicznego w Katowicach. Jest ono jednak dedykowane tylko dla tych pacjentów, którzy wcześniej przyjmowali Tecfidere i przestała ona na nich działać. W moim przypadku to było jedyne rozwiązanie. Po 3 latach przyjmowania Tecfidery w ostatnim badaniu RM były wykryte nowe świecące zmiany, nie byłam hospitalizowana ani nie przyjmowałam sterydów więc nie mogłam liczyć na przejście na II linie leczenia. Skierowała mnie do Katowic moja lekarka z programu. Pierwszy wizytę w KTW miałam 14.02, a pierwszą dawkę leku otrzymałam 28.03.

Gdzie dokładnie w Katowicach? Leczę się w Siemianowicach śląskich ale evobrutynib 
Odpowiedz
(04-01-2023, 19:45)Nath napisał(a):
(17-12-2022, 00:00)Eka_ napisał(a):

Ile trwało wypłukiwanie? Gdzie się leczysz?
Ja leczę się w Suchej Beskidzkiej w Małopolsce, wygodnie mam bo tam mieszkam. Wszystko na miejscu.  Wypłukiwanie aubagio trwało 10 dni, jakoś przetrwałam. Przyjemne doświadczenie to nie było, ale do przeżycia.  Obecnie jestem po 3 zastrzykach i czuję się dobrze. Z tego co się orientuję to taka szybka eliminacja leku to chyba jest tylko w przypadku aubagio bo ten lek długo jeszcze w organizmie zostaje. Kolejną wizytę mam 10 stycznia, jutro idę robić badania krwi na wizytę, zobaczymy co to będzie :-)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości