Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
(25-04-2023, 15:10)jagna napisał(a): Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące Kesimpty.
Czy podczas leczenia tym lekiem można przyjmować sterydy.
Mam często zaostrzenia alergii i wówczas dostaję sterydy, nigdzie nie mogę się doczytać czy można łączyć te leki, a nie zapytałam neurologa...
Poproszę o poradę.
Pozdrawiam wszystkich
Ja biorę Hydrocortisonum też steryd .Biorę codziennie. Moja dr wie jakie leki biorę i przeciwskazań nie widziała.
Odpowiedz
DziekujeUśmiech to jeszcze zapytam, czy ze zmęczeniem psychicznym, sennością jest lepiej przy tym leku.? Ja biore tecfidera i często jestem bardzo senna. Choruje już 23 lata wiec może po prostu choroba się rozwija, choć mam nadzieje, ze to przejdzieUśmiech
Odpowiedz
(25-04-2023, 19:05)jagna napisał(a): DziekujeUśmiech to jeszcze zapytam, czy ze zmęczeniem psychicznym, sennością jest lepiej przy tym leku.? Ja biore tecfidera i często jestem bardzo senna. Choruje już 23 lata wiec może po prostu choroba się rozwija, choć mam nadzieje, ze to przejdzieUśmiech

Mi przeszło zmęczenie. Nie drzemię w dzień.Aubagio mnie zamulało niestety.
Juz jutro zastrzyk i nie mogę się doczekać. Z żadnego leku tak się nie cieszyłam puki co tfu tfu jak z tego.
Odpowiedz
(25-04-2023, 19:05)jagna napisał(a): DziekujeUśmiech to jeszcze zapytam, czy ze zmęczeniem psychicznym, sennością jest lepiej przy tym leku.? Ja biore tecfidera i często jestem bardzo senna. Choruje już 23 lata wiec może po prostu choroba się rozwija, choć mam nadzieje, ze to przejdzieUśmiech

Tfu...tfu... Ale muszę przyznać, że na Kesimpta jestem o wiele mniej zmęczona. Dla porównania, przed tym lekiem prawie ciągle miałam poranki, że wstawałam, jak zombie, wiecznie śnięta, dwie kawy to był absolutny must have i to nie zawsze cokolwiek pomogło. A teraz budzę się przed budzikiem!!! Ja!!! Dla mnie to jest szok. Czasem coś kimnę w dzień, ale to naprawdę nie jest to samo, co było.
Odpowiedz
(26-04-2023, 11:56)nadziejka napisał(a):

Tfu...tfu... Ale muszę przyznać, że na Kesimpta jestem o wiele mniej zmęczona. Dla porównania, przed tym lekiem prawie ciągle miałam poranki, że wstawałam, jak zombie, wiecznie śnięta, dwie kawy to był absolutny must have i to nie zawsze cokolwiek pomogło. A teraz budzę się przed budzikiem!!! Ja!!! Dla mnie to jest szok. Czasem coś kimnę w dzień, ale to naprawdę nie jest to samo, co było.

Swietne wiadomości!! jak długo bierzesz lek?? i na czym wcześniej byłaś??

(26-04-2023, 09:54)Orchidea ponownie napisał(a):

Juz jutro zastrzyk i nie mogę się doczekać. Z żadnego leku tak się nie cieszyłam puki co tfu tfu jak z tego.

Cieszę się bardzo!
Odpowiedz
(26-04-2023, 12:24)jagna napisał(a):
(26-04-2023, 11:56)nadziejka napisał(a):

Swietne wiadomości!! jak długo bierzesz lek?? i na czym wcześniej byłaś??

(26-04-2023, 09:54)Orchidea ponownie napisał(a):

Cieszę się bardzo!
Wcześniej Tecfidera prawie 4 lata, a Kesimpta od lutego b.r.
Odpowiedz
Super ja dziś 3 zastrzyk zrobiłam.Zaraz lecę do urzędu a potem zakupy.Milego dnia życzę.
Odpowiedz
Ja bez temperatury. Wczoraj normalnie funkcjonowałam.Dziś pozwoliłam sobie na spanie .Wszystko ok.
Odpowiedz
Dzień dobry, od następnego tygodnia zaczynam przyjmowanie Kesimpty. Niestety mam okropny strach przed wszelkimi igłami, zastrzykami itp. Czy ktoś byłby w stanie ocenić samą iniekcję pod kątem bólu i dyskomfortu? Pozdrawiam wszystkich.
Odpowiedz
(02-05-2023, 18:36)izvsix napisał(a): Dzień dobry, od następnego tygodnia zaczynam przyjmowanie Kesimpty. Niestety mam okropny strach przed wszelkimi igłami, zastrzykami itp. Czy ktoś byłby w stanie ocenić samą iniekcję pod kątem bólu i dyskomfortu? Pozdrawiam wszystkich.

Sama iniekcja to łatwizna, nie widzisz igły i tego jak się wbija, trzymasz tylko pen przy skórze i po dwóch sekundach jest już po, gdy słyszysz drugie kliknięcie. Dla mnie podawanie sobie tego leku to jak święto. Dyskomfort w skali od 1 do 10 oceniam na 4 - ale przez dwie sekundy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości