09-06-2017, 20:19
Dzięki za wszystkie wypowiedzi, to teraz wiem więcej co przede mną. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
|
Co daje ewentualna diagnoza
|
|
09-06-2017, 20:19
Dzięki za wszystkie wypowiedzi, to teraz wiem więcej co przede mną. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
09-06-2017, 23:06
Witaj albert.
Ja też jestem z grona zdiagnozowanego bez punkcji. Powodzenia.
10-06-2017, 01:11
Witaj adalbert. Ja miałam punkcję i miałam zespół popunkcyjny i wszystko da się przetrwać. Też nie lubię szpitali ale jak trzeba iść to trzeba niestety. Ja nie miałam podejrzenia sm tylko od razu diagnozę. A leczenie zaczęłam 3 lata po diagnozie. Też bałam się interferonu ale dostałam copaxone. Jeśli potwierdzą ci diagnozę to nie zastanawiaj się nad leczeniem. Naprawdę im szybciej się je zacznie tym lepiej. Ja zaczęłam po trzech latach i teraz myślę że może gdybym zaczęła trochę wcześniej to byłabym w lepszej formie... życzę Ci powodzenia
i oby to jednak nie było sm tylko coś co łatwo wyleczysz
10-06-2017, 13:00
10-06-2017, 18:55
Diagnoza daje przede wszystkim wiedzę o tym co się z nami dzieje, nie rozumiem, że można chcieć nie wiedzieć.
11-06-2017, 12:36
Cześć adalbert, ja się przychylam do zaskoczonych wypowiedzi tych, którzy nie rozumieją, jak można chcieć nie wiedzieć...
Jak wiesz, co Ci jest, to wiesz, z czym walczyć, nie?A tak poza tym, to zostałam zdiagnozowana bez punkcji i biorę Tecfiderę - tabletki. Mój brat miał mniej jasną sytuację i miał punkcję, ale potem też trafił na Tec - coraz częściej proponowaną, zwłaszcza świeżo zdiagnozowanym. Powodzenia z diagnostyką!
You are never too old to set a new goal or to dream a new dream...
(09-06-2017, 18:04)baryla1969 napisał(a): Ja mam diagnoze bez robienia punkcji. Chociaz w razie czego kwit podpisalem, że sie na nią zgadzam. No ale na podstawie wszystkiego innego już nie było sensu jej robić. Także zawczasu nie myśl, że trzeba będzie.Swoją drogą to mimo swojej starości to takiego klucia też jakos sie boję, ale jakby trzeba było to bym przeżył. Mus to mus. Czesc ,a mozesz powiedziec jakie to badania ? Ja mam na dzien dzisiejszy dwa rezonanse czekam na trzeci (11-06-2017, 12:36)Areliee napisał(a): Cześć adalbert, ja się przychylam do zaskoczonych wypowiedzi tych, którzy nie rozumieją, jak można chcieć nie wiedzieć... Czesc . Czyli bez punkcji jakie badania na 100% potwierdzily u ciebie S.M?
11-06-2017, 13:41
Mówimy o rezonansie głowy. Na tej podstawie u mnie bez punkcji zdiagnozowano SM.
11-06-2017, 14:45
Też nie miałam punkcji (a bym chciala miec) ale podobno rezonans mam typowy, a diagnozę pierwszą stawiał profesor z którym chyba nikt nie dyskutuje w kręgach neurologów.
Ja się leczę interferonem, a cały czas nie jestem przekonana czy mam SM ?
11-06-2017, 15:52
Marinka, a możesz napisac co mialas w opisie rezonansu ze lekarze stwierdzili ze jest typowy dla sm? Wiem ze patrzą na lokalizację zmian i ich ewentualną aktywność.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|