Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
Oczywiście informacja o braku dzieci i stosowaniu antykoncepcji była pierwszą rzeczą jaką usłyszałam od swojej neurolog. Dodatkowo przed wydaniem leku było obowiązkowe badanie moczu i krwi czy aby w ciąży już nie jestem.
Odpowiedz
Nie wiem jak jest u mężczyzn ale kobiety nie mogą zachodzić w ciążę bo teryflunomid uszkadza płód i dziecko urodziłoby się z wadami... Nawet po zakończeniu leczenia aubagio nie można zachodzić w ciążę przez co najmniej dwa lata.
Mi pierwsze pytanie które zadali to czy planuje mieć więcej dzieci. Jak powiedziałam że nie to jeszcze pytali czy jestem tego pewna i dopiero wtedy dostałam aubagio. No i test ciążowy musiałam zrobić zanim dostałam pierwsze opakowanie.
Odpowiedz
(17-10-2019, 18:16)klaudia26 napisał(a): Nie wiem jak jest u mężczyzn ale kobiety nie mogą zachodzić w ciążę bo teryflunomid uszkadza płód i dziecko urodziłoby się z wadami... Nawet po zakończeniu leczenia aubagio nie można zachodzić w ciążę przez co najmniej dwa lata.
Mi pierwsze pytanie które zadali to czy planuje mieć więcej dzieci. Jak powiedziałam że nie to jeszcze pytali czy jestem tego pewna i dopiero wtedy dostałam aubagio. No i test ciążowy musiałam zrobić zanim dostałam pierwsze opakowanie.

O potrzebie uważania na płodzenie potomstwa dowiedziałem się wczoraj. Całe szczęście, że dzieci już mam i to lekko odchowane. Pozostaje się teraz po prostu dalej zabezpieczać.
Odpowiedz
(17-10-2019, 21:24)fruu napisał(a):
(17-10-2019, 18:16)klaudia26 napisał(a): Nie wiem jak jest u mężczyzn ale kobiety nie mogą zachodzić w ciążę bo teryflunomid uszkadza płód i dziecko urodziłoby się z wadami... Nawet po zakończeniu leczenia aubagio nie można zachodzić w ciążę przez co najmniej dwa lata.

O potrzebie uważania na płodzenie potomstwa dowiedziałem się wczoraj. Całe szczęście, że dzieci już mam i to lekko odchowane. Pozostaje się teraz po prostu dalej zabezpieczać.
Mężczyzn również to dotyczy?
Odpowiedz
Miał ktoś z was stolce tłuszczowe(stolce trudne do spłukania) podczas stosowania Aubagio?
Odpowiedz
Mi mówili tylko, jak jest w przypadku kobiet. Nie wiem, jak to wygląda w przypadku mężczyzn. Fruu otrzymał taką informację, a jeśli chcesz się upewnić, to zapytaj jeszcze swojego neurologa.

A te stolce to masz na myśli takie "pływające" na wodzie?
Odpowiedz
(22-10-2019, 21:44)klaudia26 napisał(a): Mi mówili tylko, jak jest w przypadku kobiet. Nie wiem, jak to wygląda w przypadku mężczyzn. Fruu otrzymał taką informację, a jeśli chcesz się upewnić, to zapytaj jeszcze swojego neurologa.

A te stolce to masz na myśli takie "pływające" na wodzie?

Tak pływające na wodzę bądź trudne do spłukania. Bardzo się martwię tymi stolcami.
Odpowiedz
(23-10-2019, 11:51)e-smka napisał(a): Takie coś w necie znalazłam:
Tonie czy utrzymuje się na wodzie?
Stolec powinien ewentualnie chwilę unosić się na powierzchni, po czym opadać swobodnie na dno miski klozetowej. Pływający stolec nie jest co prawda schorzeniem, gdyż jego umiejętność może według naukowców wynikać z dużej zawartości gazów (szczególnie po posiłku z kapustą, fasolą, jabłkami czy mlekiem) albo wody, ale trzeba uważać.
Jak mówi R. Kivi z Uniwersytetu w Illinois, może być też objawem celiakii, mukowiscydozy i zespołu jelita krótkiego. Jeśli dodatkowo mocno brudzi sedes i nie daje się spłukać, to znaczy, że kupa zawierała dużo tłuszczu, co jest związane z dolegliwościami trzustki.
Właśnie dlatego obawiam się, że coś złego dzieje się z trzustką.
Odpowiedz
Ja miałam takie pływające stolce ale to jeszcze jak copaxone brałam. Minęło samo.
Odpowiedz
(24-10-2019, 10:09)e-smka napisał(a): Ja dopiero zaczęłam przygodę z Aubagio.
Kiedy masz najbliższą wizytę w programie? Powinieneś im o tym powiedzieć... albo idź do swojego neurologa, jeśli takiego masz.

Neurolog powie-
proszę udać się do gastrologa.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości