Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam :)
Pytanie 
Witam wszystkich serdecznie,

nazywam się Małgorzata, mam 29 lat, pochodzę z Żar (woj. lubuskie). W maju br. trafiłam do szpitala z drętwiejącą prawą nogą oraz prawą połową twarzy i niedowładem lewej nogi. Miałam wykonany rezonans, który wykazał zmiany demienelizacyjne ok 19mm oraz punkcję lędźwiową, w której wykryto prążki oligoklonalne. Kilka dni temu ponowonie miałam rezonans, który również wykazał ww zmiany, jednak teraz były to zmiany mniejsze 5-8 mm. Dostałam skierowanie do przychodni leczenia Sm.

Powiem szczerze, że nie wiem gdzie się teraz zgłosić, czy do tej przychodni czy skonsultować wyniki z jeszcze jakimś neurologiem z dziedziny SM, może moglibyście kogoś doradzić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Uśmiech
Odpowiedz
Cześć. Masz postawioną diagnozę, objawy i wyniki są typowe dla SM, wydaje mi się, że nie ma sensu szukać kogoś, kto jeszcze raz skonsultuje wyniki. Z resztą - jak trafisz do poradni leczenia stwardnienia rozsianego - Twój lekarz prowadzący i tak jeszcze raz spojrzy na wszystkie wyniki badań.
W tym momencie najlepiej zrobić tak, jak zasugerowano Ci w szpitalu - czyli zapisać się do poradni SM. Najlepiej wybrać placówkę, która prowadzi program lekowy. Tu znajdziesz listę placówke z podziałem na województwa: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...hp?tid=415

W województwie lubuskim to:
  • Wojewódzki Szpital Kliniczny im. Karola Marcinkowskiego W Zielonej Górze spółka z o.o., Poradnia Neurologiczna
    Zielona Góra, Ul. Zyty 26
  • Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. spółka z o.o., Oddział Neurologii
    Gorzów Wielkopolski, Ul. Jana Dekerta 1
  • Rozsianego Wielospecjalistyczny Szpital w Nowej Soli, Poradnia Neurologiczna
    Nowa Sól, ul. Chałubińskiego 1
  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Dla Nerwowo I Psychicznie Chorych Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej W Ciborzu, Oddział Neurologii 
    Cibórz 5
Nawet jeśli na liście jest szpital - zazwyczaj chodzi o przyszpitalną poradnię neurologiczną lub poradnię leczenia SM (nazewnictwo jest różne). Warto najpierw dopytać telefonicznie o terminy (zarówno o termin pierwszej wizyty w poradni, jak i od razu o czas oczekiwania na włączenie do programu) - te terminy są bardzo zróżnicowane. 
Nie ma rejonizacji, więc możesz zapisać się do dowolnej poradni w Polsce, ale oczywiście lepiej, żeby była ona blisko miejsca zamieszkania/pracy. Nie wiem czy już orientowałaś się na jakiej zasadzie prowadzone jest leczenie SM? To program lekowy - nie jest tak, że dostajesz receptę i kupujesz leki w dowolnej aptece. Po zakwalifikowaniu do programu - odbierasz w swojej placówce zapas leków na miesiąc lub 3 miesiące. W związku z tym, warto wybrać takie miejsce leczenia, żeby nie wiązały się z koniecznością brania urlopu/zwolnienia. Ew. Możesz za wczasu dopytać o sposób wydawania leków, tzn. ile paczek się dostaje. Wiadomo, że wygodniej, gdy dostaje się zapas na 3 miesiące - ale to już zależy od placówki.

Gdybyś miała jakiekolwiek pytania - pisz śmiał! Uśmiech
A jak się teraz czujesz? Objawy rzutu już ustąpiły?
Odpowiedz
Większość objawów ustapila już w szpitalu po kroplowkach, reszta po ok miesiącu. W tym momencie czuję się dobrze, brak jakichkolwiek dolegliwości. W szpitalu doradzono mi wybrać przychodnie przykliniczna w Poznaniu.
Odpowiedz
Warto wziąć pod uwagę sugestię ze szpitala, na pewno lekarze mają doświadczenie, że odsyłają pacjentów akurat do tej poradni w Poznaniu. Choć to też na pewno nie jedyna dobra poradnia w "okolicy". Zwłaszcza, że do Poznania to coś ok 200 km. Wszystko zależy też od Twoich możliwości dojazdu - tak jak pisałam wcześniej, czy możesz sobie regularnie pozwolić na całodniowe wyjazdy po leki i na wizyty/badania. No i jakie są kolejki, ale o tym też pisałam.
Super, że objawy szybko się wycofały. Uśmiech Po niedowładzie, nawet jak rzut się wycofał, warto zadbać o rehabilitację - zwłaszcza tej nogi.
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie. Ja jestem zielona w tym temacie, dopiero zaczynam się zapoznawać i oswajac z chorobą. A jeszcze jedno pytanie, dostepne obecnie leki są refundowane?
Odpowiedz
Leczenie SM w ramach programów lekowych jest refundowane i całkowicie bezpłatne. Po prostu co miesiąc lub trzy - odbierasz za darmo leki z poradni/szpitala. Są dwa programy - tzw. pierwszej linii, od którego zaczyna się leczenie. Dostępne w w ramach niego leki (w formie zastrzyków lub tabletek) są refundowane tak długo, jak będą dla danego pacjenta skuteczne. W przypadku braku skuteczności - lekarz może zmienić na inny lek z tego samego programu (ocena zazwyczaj jest raz w roku). W przypadku osób, które nie reagują na leki dostępne w pierwszej linii albo choroba jest u nich bardzo agresywna - jest program drugiej linii. Ale w nim, niestety, leczenie jest refundowane tylko przez 5 lat. Ale tym nie ma co się na zapas martwić. Uśmiech
Na początku wszystko jest nowe, dlatego śmiało pytaj. Po to jest to forum Uśmiech
Odpowiedz
Witaj Uśmiech tak jak pisała Monika wygodniej i łatwiej być w programie blisko miejsca zamieszkania. Jeśli jednak zdecydujesz się na Poznań to ja tam właśnie jestem w programie lekowym. Dokładniej w szpitalu na szwajcarskiej. Leki dostałam tam praktycznie od ręki i ogólnie jestem zadowolona. Jeśli chodzi o odbiór leków to na początku jeździłam co miesiąc (przez trzy miesiace) a teraz dostałam na trzy miesiące. Ale to ile dostaje się opakowań zależy tam od wyników badań. Ja miałam dobre wiec dostałam na 3 miesiące. Teraz jak pojadę i wyniki tez będą dobre to znowu dostane na 3 miesiące.
Jeśli będziesz miała pytania to śmiało pisz Uśmiech
Odpowiedz
Dzwoniłam dzisiaj do Poznania, do tej poradni którą polecono mi w szpitalu, ale niestety najbliższy termin konsultacji dopiero na grudzień. Więc uderzylam bliżej do Nowej Soli i konsultacja już w czwartek.
Odpowiedz
SuperUśmiech im szybciej tym lepiejUśmiech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Małgorzata imienniczko moja super że udało się tak szybko wszystko załatwić
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości