Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 czerwca
Pomimo że atakują nas, a moderatorzy poddali się - piszmy dalej.

Właśnie trwa przepiękny koncert poświęcony wolności, a związany z datą 4 czerwca i słowami Joanny Szczepkowskiej, które przeszły do historii wypowiedziane w Dzienniku, i które poszły na żywo "Proszę Państwa, 4 czerwca 1989r. w Polsce skończył się komunizm".
Poniżej jeden z najważniejszych utworów tamtych czasów z roku 1983, puszczany przez Marka Niedźwieckiego w Trójce w liście przebojów. Jak cenzura to przepuściła?

A najlepsze jest to, że to koncert z Łagowa ze zlotu i ja tam byłam i darłam się... Duży uśmiech
Odpowiedz
Ponad godzinę tworzyłam dla Was ten post, a na koniec wyskoczyło, że tylko jeden link można dodać, więc teraz c.d.

Wiele lat temu Wojciech Mann prowadził podobny koncert, na którym wykonawcy opowiadali o swoich utworach i cenzurze.
Był taki zespół Chłopcy z Placu Broni, nagrali utwór "O Ela", gdzie w refrenie było "O Ela straciłaś przyjaciela". Zostali wezwani do jedynie słusznej instytucji, bo owa chciała wiedzieć kim był ten przyjaciel i dlaczego go straciła.
Kolejnym utworem było oczywiście "Przeżyj to sam" Lombardu, prawdziwy hymn ówczesnych czasów. Pierwszy raz zaśpiewany w 1982r. i natychmiast zdjęty z anteny.

Odpowiedz
Podobna sytuacja była z Korą, która odmówiła występu dla naszych "przyjaciół" ze wschodu. A w tym samym czasie w Trójce na pierwszym miejscu było "To tylko tango", które zaczynało się od werbli. Oczywiście został wydany zakaz emisji, ale Niedźwiecki nadal puszczał ten utwór właśnie poprzez werble komentując "I nadal na pierwszym miejscu Maanam i To tylko tango.

Ale najpiękniejszym utworem dot. Polski z 1988 jest "Nie pytaj o Polskę" Grzegorza Ciechowskiego - 

Jak wspominacie tamte lata i tę datę? Czy może znacie to tylko z opowiadań rodziców?

Miałam wtedy 27 lat, za mną był stan wojenny i mąż w wojsku w Warszawie...
Odpowiedz
Yasmina - świetne utwory, klasyka!

Mnie najbardziej z rewolucją kojarzy sie piosenka "mury" Jacek Kaczmarek , niestety nie potrafię wkleić linków, pozdrawiam Serce
Odpowiedz
Komunizm się skonczyl. Teraz mamy totalitaryzm. I tak sobie myślę, że nie wiadomo, co było /jest gorsze. My nie mamy opozycji z jajem, każdy dba o swój tylek. Postawić potrafi się ten lepek z Agrounii, ale to nie jest partia. Jako naród jesteśmy podzieleni. Nie potrafimy się zjednoczyć. Kiedyś byl jeden wspolny wrog. Ludzie mysleli, potrafili dzialac razem dla słusznych celów. A teraz...
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
(03-06-2023, 00:35)JMonika79 napisał(a): Yasmina - świetne utwory,  klasyka!

Mnie najbardziej z rewolucją kojarzy sie piosenka  "mury" Jacek Kaczmarek , niestety nie potrafię wkleić linków,  pozdrawiam  Serce

Odpowiedz
I znowu dzięki tobie dowiedziałam się czegoś nowego
Odpowiedz
O! Dziekuje yasmina Duży uśmiech Serce
Odpowiedz
Yasmina mi rodzice ani dziadkowie niestety nic nie opowiadali o tamtych czasach ... jestem rocznik 87. Ogólnie pochodzę z domu w którym się nie rozmawiało za bardzo, ale utwór "Dorosłe dzieci" bardzo do mnie przemawia!

Obserwuje co się dzieje w Polsce i jestem ciekawa co będzie z naszym krajem ...
Odpowiedz
Tosiu, Dorosłe dzieci słuchałam mając 21 lat, mój jeszcze nie mąż był w wojsku w Warszawie, a ja sobie siedziałam w sobotnie wieczory i robiłam na drutach swetry na zamówienie. Jeżeli będziesz chciała coś wiedzieć to pytaj Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości