Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
Jednym słowem w kazdym szpitalu jest inaczej
Odpowiedz
U mnie też co miesiąc jest podstawowe badanie neurologiczne. Chociaż jak byłam ostatnio (na wizycie rocznej) to ze stresu nie trafiłam palcem w nos Duży uśmiech
Odpowiedz
No ja tez nie do końca trafiłam w nos na rocznejUśmiech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Zobaczę jak będzie na wizycie jutro bo robiłam badania i jadę po leki ale przez okres 8 miesięcy ani razu nie miałam badania neurologicznego
Odpowiedz
Witam,
Biorę Tecfiderę od 1,5 roku. Czuje się świetnie (odpukać) i mam dobre wyniki MRI i krew.
Niestety przez swoje niedopatrzenie zagubiłam/wyrzuciłam (???) 1 blister leku :/
Najbliższa wizyta w czwartek (wcześniej się na pewno nie da) a więc oznacza to 3 dni bez brania leku.
Moje pytanie brzmi- czy ktoś w był podobnej sytuacji? Jeśli tak, to czy po takiej nieumyślnej przerwie były jakieś skutki oraz czy zaczynałeś/aś od najmniejszej dawki czy normalnie dawka maksymalna (2x240mg)?
Kurcze niefajnie... Mam jeszcze połowę blistra Tecfidery w szufladzie z datą ważności sierpień 2018....Stare opakowanie, które nie zostało wykorzystane i tak się zastanawiam czy nie wziąć?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za odpowiedź  Uśmiech
Odpowiedz
Miałam taką sytuację kiedy złapałam rotawirusa. Nie odczułam z tego powodu żadnych konsekwencji i wrocilam normalnie do brania leku w pełnej dawce. Aczkolwiek, jeśli temu blistrowi z terminem ważności do sierpnia 2018 nic nie dolega, to bym brała. W końcu jest sierpień 2018 Oczko
Odpowiedz
Anka ja w mojej ponad 2-letniej przygodzie z Tecfidera już kilka razy miałam taka syt (przez jakaś chorobę- jelitowke) i nic się nie dzieje. Ciekawa jestem czemu nie wykorzystałas tamtej reszty. Ja zawsze kończę stare opakowanie a dopiero potem zaczynam nowe
Odpowiedz
(13-08-2018, 23:01)Anka86 napisał(a): Witam,
Biorę Tecfiderę od 1,5 roku. Czuje się świetnie (odpukać) i mam dobre wyniki MRI i krew.
Niestety przez swoje niedopatrzenie zagubiłam/wyrzuciłam (???) 1 blister leku :/
Najbliższa wizyta w czwartek (wcześniej się na pewno nie da) a więc oznacza to 3 dni bez brania leku.
Moje pytanie brzmi- czy ktoś w był podobnej sytuacji? Jeśli tak, to czy po takiej nieumyślnej przerwie były jakieś skutki oraz czy zaczynałeś/aś od najmniejszej dawki czy normalnie dawka maksymalna (2x240mg)?
Kurcze niefajnie... Mam jeszcze połowę blistra Tecfidery w szufladzie z datą ważności sierpień 2018....Stare opakowanie, które nie zostało wykorzystane i tak się zastanawiam czy nie wziąć?

Zawsze i chyba wszędzie piszą, że jeżeli jest konkretna data na lekarstwach to jest to data ważności do której lek jest ważny. Jeżeli jes wpisany miesiąc i rok to jest ważny do ostatniego dnia tego miesiąca.
Odpowiedz
(13-08-2018, 23:01)Anka86 napisał(a): Witam,

Jak byłam chora to odstawilam Tec na tydzień i później po chorobie wróciłam do normalnej dawki, nie miałam żadnych przykrych sytuacji związanych z odstawieniem. Tak że nie martw się, jak nie bedzuesz brała przez te 3 dni to się nic nie powinno dziać, ale jak masz blister do sierpnia ważny to śmiało bierz, jak ważne sierpień 2018 to znaczy, że cały sierpien Uśmiech
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi wszystkim!  Uśmiech Uśmiech
Może to głupie, ale boje się z tego "starego" blistra (w sumie jest tam parę tabletek...) bo nie jestem pewna czy był odpowiednio przechowywany i boję się, że może być więcej szkody niż pożytku z tego wszystkiego.
Z tego co się orientowałam te 3 dni nie powinno być problemu.
Pamiętam, że chyba raz zdarzyło mi się zapomnieć (jakoś na początku) i nie wzięłam 2 lub 3 dawek.
Jedyne co odczułam tylko zwiększone pieczenie i rumieniec (który zresztą potrafię mieć dość duży nagle w trakcie ciągłego brania choć zazwyczaj nic się nie dzieje). Będę mieć nauczkę na przyszłość!
Pozdrawiam serdecznie Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości