Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antykoncepcja
(25-04-2018, 06:32)Beciaa05 napisał(a):
(12-07-2017, 19:01)kajaczek napisał(a):
(12-06-2016, 18:24)GosiaK napisał(a): W piątek miałam wizytę u ginekologa, chodziło tylko o receptę na tabletki antykoncepcyjne, które biorę już 2 lata. Moja lekarka była na zwolnieniu, przyjęła mnie inna osoba. Dostałam receptę, ale też wykład o tym, że przy SM branie tabletek nie jest odpowiedzialne, że mogą pogarszać stan zdrowia. Pierwszy raz o tym słyszę. W ulotce - też nie jest nic napisane na ten temat. Jak zaczynałam leczenie interferonem - neurolog mówił, żeby się zabezpieczać bo zastrzyki mogłyby szkodzić dziecki w przypadku ciąży. Powiedziała wtedy, że biorę tabletki antykoncepcyjne - nie powiedział, że nie mogę albo nie powinnam.
Teraz jestem głupia. Trafiłam na nawiedzonego ginekologa czy coś jest na rzeczy?

(05-07-2016, 14:44)Olivia88 napisał(a): Byłam wczoraj u neurologa, więc zapytałam bo mnie to męczyło. Powiedziała, żeby nie panikować. Twierdzi, że są różne doniesienia - niektórzy mówią, że hormony szkodzą, inni że pomagają. On u swoich pacjentek nie zauważył złego wpływu, a podobno wiele dziewczyn podczas leczenia bierze tabletki antykoncepcyjne. Chyba mu wierzę.

Myślę,że w waszym przypadku najlepsze byłyby takie tabletki/ antykoncepcja, która zawiera bardzo mała dawkę hormonów :Uśmiech
Przykładowo jak Vines Uśmiech

Cześć. Czy któraś stosuje tecfidere i tabletki antykoncepcyjne?
Ja biorę tabletki anty już od prawie 3 lat, a na Tecfiderze jestem rok, pytałam neurologa przed leczeniem czy są jakieś przeciwwskazania to powiedział że to nawet lepiej ze biorę tabletki przy Tec. ( dostałam równiez tabelke na robienie comiesięcznych testów ciążowych ale ich nawet nie robię bo wiem że jestem zabezpieczona)
Odpowiedz
(18-06-2019, 11:56)miso25 napisał(a): Tak tylko do sprostowania tego co pisał weromich. Tabletki antykoncepcyjne nie wywołują SM ponieważ przyczyna SM-u jest nieznana natomiast mogą wywołać Toczeń polekowy (w niektórych przypadkach), zazwyczaj po odstawieniu tabletek to mija.

Brałam tabletki anty przez lata, nic mi się nie przytrafiło, ginekolog też nie mówiła o takim powikłaniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Masz kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu czy jaki jest twój problem?
Odpowiedz
(18-06-2019, 21:46)miso25 napisał(a): Masz kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu czy jaki jest twój problem?

Nie rozumiem o co się czepiasz? Napisałam swoją opinię nic po za tym. Podtekstu w tym nie ma, nie wiem czego się doszukujesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
(18-06-2019, 21:46)miso25 napisał(a): Masz kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu czy jaki jest twój problem?

Miso a ten ton to potrzebny?
Nie zauważyłam, żeby ktoś miał tu problem ze zrozumieniem tego co ty napisałeś.
Odpowiedz
Cześć, nie będę zakładać nowego wątku bo też mi chodzi o antykoncepcję. Otóż mam faceta (po 5 latach bez związków w końcu poznałam naprawdę SUPER odpowiedzialnego chłopaka) - póki co używamy prezerwatyw, jednak ponieważ biorę Tysabri (nie wolno być w ciąży) to chciałam się jakoś dodatkowo ochronić, wizytę mam umówioną na 29.07.br - jednak czy uważacie żeby spirala była akurat dla SMki odpowiednia? Przecież mam rezonanse... Myślałam nad tabletkami (jestem w tym systematyczna) albo o plastrach, czy po prostu lepiej poczekać na wizytę u ginekologa? A może dopytać na leku, zaczepić lekarza prowadzącego? Kolejną dawkę mam 26 lipca
Życie jest piękne. Serce  Trzeba tylko brać odpowiednie leki
taki żarcik kosmonaucik  Uśmiech

Odpowiedz
Ja bym zaczekała na lekarza, spirali przy mri bym się bała, raczej tabletki lub plastry.
Odpowiedz
(15-07-2019, 14:34)hela napisał(a): Ja bym zaczekała na lekarza, spirali przy mri bym się bała, raczej tabletki lub plastry.

Jasne, wiadomo ze zaczekam na lekarza, z decyzją. Ale warto czasem zapytać się wśród koleżanek z forum. Osobiście wolałabym tabletki, ale niestety boję się że SM, cukrzyca i celiakia mi to uniemożliwi, a znowuż mam koleżankę w pracy, która mimo wkładki wpadła więc 100% bezpiecznym wyjściem jest jedynie brak seksu, ale to też tak się nie da Uśmiech
Życie jest piękne. Serce  Trzeba tylko brać odpowiednie leki
taki żarcik kosmonaucik  Uśmiech

Odpowiedz
(15-07-2019, 14:22)redheadgirl napisał(a): Cześć, nie będę zakładać nowego wątku bo też mi chodzi o antykoncepcję. Otóż mam faceta (po 5 latach bez związków w końcu poznałam naprawdę SUPER odpowiedzialnego chłopaka) - póki co używamy prezerwatyw, jednak ponieważ biorę Tysabri (nie wolno być w ciąży) to chciałam się jakoś dodatkowo ochronić, wizytę mam umówioną na 29.07.br - jednak czy uważacie żeby spirala była akurat dla SMki odpowiednia? Przecież mam rezonanse... Myślałam nad tabletkami (jestem w tym systematyczna) albo o plastrach, czy po prostu lepiej poczekać na wizytę u ginekologa? A może dopytać na leku, zaczepić lekarza prowadzącego? Kolejną dawkę mam 26 lipca

Ja biorę tabletki i jestem zadowolona. Jeśli tak jak piszesz jesteś systematyczna to myśle że tabletki to dobra i wygodna opcja. Na spirale raczej bym się nie decydowała, ze względu właśnie na rezonans. Ale myślę że lekarz Ci coś doradzi. Uśmiech
Odpowiedz
Rozmawialam z neurolog z programu, mówiła, że wkładka hormonalna (nie miedziana) jak np. Kyleena jest ok.
Nie ma przeszkód przy MRI.

Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości