Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy
Witaj, ale przy czystym mri glowy, szyi i odc piersiowego to sm chyba mozna odrzucić? Wszyscy sie nakrecaja tu na rezonas z kontrastem, dlaczego? Jesli nie ma zmian w mri to co ma ten kontrast dac? To jest chemia w dodatku nieobojetna dla nerek.No i dalej, bez żadnych zmian w rezonasie robienie punkcji ledzwiowej jest dla mnie kompletnie bezsensu. Ani to badanie miarodajne ani przyjemne.

Objawy sm nie mijają jak sie siedzi, leży, idze czy stoi. Jesli masz niski poziom vitD to pilnuj suplementacji bo naprawdę warto. Niepokojące są Twoje zawroty glowy, ale to może faktycznie problem z zylami.

A jeśli chodzi o tą czarną przesuwającą sie kreskę w oku, to większość ludzi to ma. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
(08-12-2020, 21:15)JMonika79 napisał(a): Witaj, ale przy czystym mri glowy, szyi i odc piersiowego to sm chyba mozna odrzucić?  Wszyscy sie nakrecaja tu na rezonas z kontrastem, dlaczego? Jesli nie ma zmian w mri to co ma ten kontrast dac? To jest chemia w dodatku nieobojetna dla nerek.No i dalej, bez żadnych zmian w rezonasie robienie punkcji ledzwiowej jest dla mnie kompletnie bezsensu. Ani to badanie miarodajne ani przyjemne.

Objawy sm nie mijają jak sie siedzi, leży, idze czy stoi.  Jesli masz niski poziom vitD to pilnuj suplementacji bo naprawdę warto.  Niepokojące są Twoje zawroty glowy, ale to może faktycznie problem z zylami.

A jeśli chodzi o tą czarną przesuwającą sie kreskę w oku, to większość ludzi to ma. Pozdrawiam serdecznie

Czytalem o tym badaniu punkcji ze jest dosc inwazyjne, zobaczymy jak bede sie czul po tych witaminach. Pani doktor wspomniala ze to badanie moze wykazac obecnosc np boleriozy lub innych infekcji. 

Jeśli chodzi o rezonans, ma pokazac ewentualnie to co moglo być do tej pory niezauwazone, jako badanie najdokladniejsze. Pani doktor sama to zaproponowała. 

Bede pilnowac suplementacji, ide do kardiologa, moze te zawroty/mdlosci odpuszczą.
Odpowiedz
(08-12-2020, 21:15)JMonika79 napisał(a): No i dalej, bez żadnych zmian w rezonasie robienie punkcji ledzwiowej jest dla mnie kompletnie bezsensu. Ani to badanie miarodajne ani przyjemne.

Pamiętajmy, że na kłucie lędźwiowe i pobranie PMR wykonuje się także w diagnostyce innych chórób, nie tylko SM. Zatem czysty rezonans nie oznacza automatycznie, że nie ma sensu wykonywać punkcji. Jak najbardziej jest sens, bo może pomóc zdiagnozować inny problem niż SM.
Odpowiedz
Przepraszam, polecialam skrótem, miałam na myśli robienie tego badania w kierunku sm.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości