20-09-2022, 17:16
Marcin, więc jednak zmiana leku? Można zapytać co się stało? Lek nie działał czy nadmierne skutki uboczne?
|
Teryflunomid (Aubagio)
|
|
20-09-2022, 17:16
Marcin, więc jednak zmiana leku? Można zapytać co się stało? Lek nie działał czy nadmierne skutki uboczne?
Betaferon chyba działał, bo ostatni rezonans miałem ok. Dolegliwości fizycznych też nie mam. Dzisiaj byłem w poradni po kolejną partię leków, ale poprosiłem o rozmowę z lekarką i opowiedziałem o coraz większych problemach z pamięcią i koncentracją, pogorszeniu nastroju, braku odczuwania przyjemności, większym rozdrażnieniu. Lekarka powiedziała, że dobrze, że przyszedłem z tym do niej i że mogą to być skutki interferonu. Zaproponowała Aubagio z zaznaczeniem, że gdyby coś było nie tak, to zawsze można wrócić do zastrzyków. Zobaczę co będzie. Na razie przeczytałem ten wątek i ulotkę leku. Uczucia mieszane, ale w sumie ulotka Betaferonu też była "wesoła".
20-09-2022, 17:50
Dzięki za odpowiedź, no to trzymamy kciuki za Ciebie i Aubagio
Myślę, że lepszy nastrój i odczuwanie przyjemności szybko wrócą po odstawieniu betaferonu. U mnie tak było po odstawieniu plegridy. Fajnie opisałeś Twój stan, bo ja jako osoba, która wcześniej nie miała skłonności do nastrojów depresyjnych, nie potrafiłam nawet opisać neurologowi tego co czuję, dobrze, że on sam zauważył zmianę we mnie i natychmiast zaproponował zmianę leku
21-09-2022, 12:58
21-09-2022, 21:29
Właśnie wróciłem z pracy i mogę odpisać. Co do leku, to miałem lekkie obawy. Poczytałem temat i ulotkę i jakieś tam obawy miałem. Lekarka też pytała, czy w związku ze zmianą lęku nie chcę L4 do końca tygodnia, co dało mi do myślenia (L4 nie wziąłem). Pamiętam też jak wesoło było po pierwszej dawce Betaferonu.
Pierwszą tabletkę Aubagio wziąłem wczoraj około 19 i nic. Dzisiaj od 8 w pracy, kolejną tabletkę wziąłem w trasie ok. 18. Jak na razie też nic się nie dzieje. Fajnie by było, żeby tak zostało, czego sobie i innym biorącym Aubagio życzę.
21-09-2022, 22:32
(21-09-2022, 21:29)MarcinS napisał(a): Właśnie wróciłem z pracy i mogę odpisać. Co do leku, to miałem lekkie obawy. Poczytałem temat i ulotkę i jakieś tam obawy miałem. Lekarka też pytała, czy w związku ze zmianą lęku nie chcę L4 do końca tygodnia, co dało mi do myślenia (L4 nie wziąłem). Pamiętam też jak wesoło było po pierwszej dawce Betaferonu.Super i tego się trzymajmy. Też biorę o tej porze. Po tecfiderze miałam biegunki. Ja ulotke wyrzuciłam. Haaa, zawsze tak robię. Będzie dobrze.
22-09-2022, 13:00
Nadal ok. Od lekarki dostałem polecenie, żeby przez pierwszy miesiąc dziennie mierzyć i notować ciśnienie i tętno. Po pierwszych 2 tabletkach w normie. Sprawdziłem też sobie interakcje Aubagio z innymi lekami i wychodzi, że nie powinno się nrać ibuprofenu i paracetamolu (np. APAP). Na ewentualny ból głowy zostaje Pyralgina.
22-09-2022, 21:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2022, 21:18 przez Orchidea ponownie.)
(22-09-2022, 13:00)MarcinS napisał(a): Nadal ok. Od lekarki dostałem polecenie, żeby przez pierwszy miesiąc dziennie mierzyć i notować ciśnienie i tętno. Po pierwszych 2 tabletkach w normie. Sprawdziłem też sobie interakcje Aubagio z innymi lekami i wychodzi, że nie powinno się nrać ibuprofenu i paracetamolu (np. APAP). Na ewentualny ból głowy zostaje Pyralgina. Dużo tego jest, ale ja już nie patrzę na to. Na depreche biorę lek którego nie bierze się przy Aubagio. Dr mówiła, że najwięcej intertrakcji jest ponoć z lek p/bólowymi. Ja też ciśnienie kontroluje. Mam skłonność do wysokiego tętna. Dziś np miałam szybszy pasaż jelitowy, ale bez wzdec i biegunki co mnie cieszy.Co do p/bólowych to ja mogę tylko apap i ketonal. Na resztę jestem uczulona. W razie co to tylko apap mi zostaje.
22-09-2022, 23:06
Przypomniała mi się najistotniejsza rzecz. Nareszcie woda mi się nie zatrzymuje w organizmie. Częściej biegam do łazienki co mnie akurat bardzo cieszy.
18-10-2022, 12:03
Pierwszy miesiąc na Aubagio za mną. W zasadzie nie ma o czym pisac, bo póki co nic aię nie dzieje, ciśnienie też w normie. Dostałem kolejne pudełko leku, dalej mam kontrolować ciśnienie i tyle. Za miesiąc, z wynikami badań, po kolejne pudełko i może już potem co 3 miesiące.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|