Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filmy
(04-08-2022, 09:16)Akinom napisał(a): Yasmina, dzięki za polecenie filmu "oddychaj". Jest świetny. Oglądałam na raty, ale to jeden z filmów, które zostają z człowiekiem na długo.
Cieszę się, że Ci się podobał, masz rację ten film się pamięta. Podobnie, jak Thelma i Luise, 21 gramów, Babilon.
To polecam jeszcze 127 godzin, Ocean strachu 1 i 2 - jak jedno nieprzemyślane posunięcie może doprowadzić do tragedii i walki o przeżycie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ze wstydem powiem Wam, że nie czekałam na brazylijskie seriale, za to pasjami oglądałam Dynastię Duży uśmiech
Odpowiedz
(12-08-2022, 20:33)yasmina napisał(a):
(04-08-2022, 09:16)Akinom napisał(a): Yasmina, dzięki za polecenie filmu "oddychaj". Jest świetny. Oglądałam na raty, ale to jeden z filmów, które zostają z człowiekiem na długo.
Cieszę się, że Ci się podobał, masz rację ten film się pamięta. Podobnie, jak Thelma i Luise, 21 gramów, Babilon.
To polecam jeszcze 127 godzin, Ocean strachu 1 i 2 - jak jedno nieprzemyślane posunięcie może doprowadzić do tragedii i walki o przeżycie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ze wstydem powiem Wam, że nie czekałam na brazylijskie seriale, za to pasjami oglądałam Dynastię Duży uśmiech
A kto nie oglądał Dynastii   Duży uśmiech
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
(12-08-2022, 21:36)Akinom napisał(a):
(12-08-2022, 20:33)yasmina napisał(a):
A kto nie oglądał Dynastii   Duży uśmiech

Dynastia obowiązkowo
Kiedyś na programie 2 była też Santa Barbara... ale urwali w pewnym momencie , a na 1 moda na sukces oglądałam w szkole podstawowej, w średniej nie mogłam oglądać przez dojazdy do szkoły, w potem zaś oglądałam Uśmiech
Odpowiedz
Właśnie obejrzałam "Bitwa o Wiedeń 1863" i brak mi słów, ale jakoś się postaram...
Jeżeli Włoch bierze się za reżyserię filmu historycznego to powinien obejrzeć ekranizację Trylogii i poczytać trochę o królu Sobieskim.
No i co mu wyszło?...makabra...ekranizacja jednej z najważniejszych bitew, które uchroniły Europę przez islamem wymaga wiedzy i kunsztu reżyserskiego.
A tu mamy...film nakręcony jak "300" w konwencji komiksu, efekty specjalne - lepiej nie mówić, gra aktorska jak z filmów kategorii D. Broni się tylko Adamczyk w roli księcia Austrii i F.Murray Abraham jako mnich Marco, reszta sztywna i niewiarygodna. Wyliniały Olbrychski i Szyc stoją za Sobieskim, jakby nie wiedzieli po co tam są, a my też nie wiemy kim oni są, bo tylko kiwają głowami. Dla mnie takie ukazanie naszego zwycięstwa nad islamem to obraza. Ale za to 3/4 filmu to obrazy odważnych, wierzących w Allacha ludzi Kary Mustafy, a on sam pokazany niczym bohater, kochający mąż i ojciec. No i oczywiście Abdul, który wziął sobie za żonę chrześcijankę, a potem go zabili w walce i mnich Marco płacze nad nim...O co chodzi? Szarża naszej husarii pokazana ledwo,ledwo, nie tak jak w Panu Wołodyjowskim, gdzie słychać było tętent kopyt. Jednym słowem gniot wołający o pomstę do nieba, Obejrzałam tyko dlatego, że byłam ciekawa, jak przedstawią udział Polaków w Wiktorii Wiedeńskiej.
Odpowiedz
Na prawdę nikt nie obejrzał nic godnego polecenia przez pół roku? Nie wierzę... Duży uśmiech 

Ale ja ostatnio obejrzałam 3 znakomite polskie filmy. Jeden nawiązuje do dyskusji w temacie Wielkanocy nt. księży. Ten film to "Johnny" - oparty na życiu księdza Kaczkowskiego. Po filmie oglądałam jeszcze archiwalne filmy z Jego kazań i spotkań z ludźmi. Niesamowita postać, każdy powinien o Nim wiedzieć i obejrzeć film.

Drugi to "25 lat niewinności" o Tomaszu Komendzie, też polecam.

I trzeci to historia zamordowania Grzegorza Przemyka "Żeby nie było śladów", przypomniał mi się stan wojenny, matko...miałam wtedy 18 lat, zdawałam maturę, mąż był w wojsku w Warszawie...wróciły wspomnienia Smutny . Zachęcam do obejrzenia wszystkich, dla których ten czas jest tylko historią.
Odpowiedz
Dogadalabys się z moim mężem  Duży uśmiech zamęcza mnie nieraz polskimi klasykami Duży uśmiech chętnie zobaczę ten pierwszy bo mnie zaciekawilas chociaż ja akurat fanką polskiego kina nie jestem
Odpowiedz
Benitko, ale zdarzają się perełki takie jak "Glina", "Oficer", "Pitbull", "Żółty szalik"...mogłabym wymieniać Uśmiech
Odpowiedz
Teraz popatrzę, niektóre pewno dzięki mężowi oglądałam, tylko tytuły mi nie wchodzą do głowy. Dla mnie najlepszy film polski którego tytuł pamiętam to " nigdy w życiu"  Duży uśmiech no i uważam że Stenka i Kulesza to najlepsze aktorki
Odpowiedz
Benitko, na prawdę staram się zrozumieć, że podoba Ci się Nigdy w życiu, ale...o gustach się nie dyskutuje wszakże.
Ale mam nadzieję, że nie zbesztasz mnie okrutnie, jak napiszę moją opinię...otóż...nie lubię twórczości Grocholi, uważam, że w pewien sposób okłamuje kobiety - najlepszym rozwiązaniem życiowym jest rozwód, potem wybudujesz dom, spotkasz księcia z bajki i będziesz najszczęśliwszą osobą na świecie. Oczywiście rola Stenki i Żmijewskiego jest świetna.

Dla mnie najlepszą aktorką jest Beata Tyszkiewicz, Grażyna Szapołowska - to były prawdziwe gwiazdy. Kulesza też jest świetna, ale bardzo lubię Magdalenę Różczkę i Anną Romantowską/ma niezwykły głos/.

No i aktorzy - przecudowny Linda, Gajos, Pazura.

Acha i jeszcze z filmów, które trzeba zobaczyć - Bogowie/o Relidze/ z Tomaszem Kotem i "Skazany na bluesa" też z Kotem o Ryśku Riedlu z zespołu Dżem/role godne Oscara/, jeżeli nie widziałaś koniecznie obejrzyj. I Marcin Dorociński w filmie "Jack Strong" i Pitbull, Psy 3. Zagrał też w Vikingach i będzie grał z Tomem Cruisem w Mission Impossible.

I jeszcze Blacha - rola życia Więckiewicza w serialu "Odwróceni" - wspaniały duet ze Żmijewskim.
Dobra, kończę, bo najgorzej zacząć ze mną rozmawiać na temat filmów Oczko Duży uśmiech
Odpowiedz
Ja nienawidzę "Nigdy w Życiu" bo to ten film zapoczątkował wylew okropnych polskich komedii romantycznych jak "Tylko mnie kochaj", "Śniadanie do łóżka", "Nie kłam kochanie" itd... Choć sam w sobie ten film nie był aż tak zły (raczej przeciętny) to nigdy w życiu mu tego nie wybaczę! Duży uśmiech

Zgodzę się z powyższym nt. "Odwróconych", to był bardzo fajny serial sensacyjny / gangsterski, ale TYLKO TEN PIERWSZY, oryginalny, za to powrót po latach z córkami bohaterów na pierwszym planie był nieoglądalny. ("Odwróceni - Ojcowie i córki" się nazywał.)

I dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości