Liczba postów: 138
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Od marca tego roku przyjmuje lek Zeposia, co miesiąc mam badania, gdzie próby wątrobowe szaleją! Z miesiąca na miesiąc jest gorzej. We wrześniu ALT 62,7 natomiast AST 39.2
Teraz miałam kolejne badania gdzie ALT to aż! 104 a AST to61,5
Czy to normalne ? Czy wątroba po takich lekach mi się zregeneruje? Czy będzie nadal szło w jej uszkodzenie? Nie ukrywam że mega się boje
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
Ja miałam koszmarne wyniki po leku, potem po drugim covidzie jeszcze gorsze. Zaczęłam brać essentiale forte. Biorę to bez przerwy już prawie 3 rok i pomaga. Na początku leczenia tecfidera brałam tez coś na receptę, ale to jest drogie i dla mnie było malo skuteczne. Nie pamiętam, jak to nazywało.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
Reputacja:
0
(21-10-2024, 05:30)Akinom napisał(a): Ja miałam koszmarne wyniki po leku, potem po drugim covidzie jeszcze gorsze. Zaczęłam brać essentiale forte. Biorę to bez przerwy już prawie 3 rok i pomaga. Na początku leczenia tecfidera brałam tez coś na receptę, ale to jest drogie i dla mnie było malo skuteczne. Nie pamiętam, jak to nazywało.
Też biorę essentiale forte ale dopiero 3 tydzień, może to za wcześnie.
Reputacja:
20
Może być. Ja po tym coviddzie to się serio przestraszyłam. I neurolog mi kazała brać to essentiale. Wcześniej bralam heparegen, to jest to na receptę. Znalazłam nazwę.
Reputacja:
0
(21-10-2024, 07:05)Akinom napisał(a): Może być. Ja po tym coviddzie to się serio przestraszyłam. I neurolog mi kazała brać to essentiale. Wcześniej bralam heparegen, to jest to na receptę. Znalazłam nazwę.
Oo dzięki
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
3
Ja miałam tak, że przed podaniem leku miałam ALT ok 120, a AST ok 60. Trafiłam do szpitala zakaźnego z podejrzeniem uszkodzenia wątroby. Natomiast w zakaźnym lekarz skomentował, że takie podwyższenie to jeszcze nic groźnego. U mnie akurat się okazało, że to od mięśni. Po prostu tak mam.
Piszę po to, żebyś nie panikowała na zapas. Natomiast chyba neurolog powinnen zareagować na Twoje wyniki, bo pewnie leki mają na to wpływ skoro wcześniej tak nie miałaś.
Myślę, że powinnaś to skonsultować z lekarzem i powinien coś na to zalecić tak jak pisała Akinom. Jak to essentiale nie da rezultatów po dłuższym czasie to wtedy zastanawiać się co dalej. Ale w tej chwili to też podpytać neurologa, co można zrobić i czy to grozi czymś niebezpiecznym, żeby trochę mieć mniej stresu. Bo przecież są zalecenia żeby w SM się nie denerwować.
Reputacja:
0
(21-10-2024, 09:33)Konga napisał(a): Ja miałam tak, że przed podaniem leku miałam ALT ok 120, a AST ok 60. Trafiłam do szpitala zakaźnego z podejrzeniem uszkodzenia wątroby. Natomiast w zakaźnym lekarz skomentował, że takie podwyższenie to jeszcze nic groźnego. U mnie akurat się okazało, że to od mięśni. Po prostu tak mam.
Piszę po to, żebyś nie panikowała na zapas. Natomiast chyba neurolog powinnen zareagować na Twoje wyniki, bo pewnie leki mają na to wpływ skoro wcześniej tak nie miałaś.
Myślę, że powinnaś to skonsultować z lekarzem i powinien coś na to zalecić tak jak pisała Akinom. Jak to essentiale nie da rezultatów po dłuższym czasie to wtedy zastanawiać się co dalej. Ale w tej chwili to też podpytać neurologa, co można zrobić i czy to grozi czymś niebezpiecznym, żeby trochę mieć mniej stresu. Bo przecież są zalecenia żeby w SM się nie denerwować.  No tak, macie rację. Warto posłuchać kogoś mądrego 
Dziękuję
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
21-10-2024, 15:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2024, 15:50 przez Tosiia.)
Agula123 poczytaj tez o ostropescie plamistym (mozna go dodawac do np. jogurtu). On ma wlasciwosci regeneracyjne i wspierajace dla watroby. Ja go dodawalam do potraw kilka lat temu jeszcze przed SM.
Po rozpoczeciu leczenia Copaxone mialam podwyzszone proby watrobowe ale wszystko sie samo uregulowalo.
Na Kesimpcie obecnie wszystko w normie.
Reputacja:
20
O, zapomniałam o ostropescie. Faktycznie tez to brałam. Ale w kapsulkach. Nawet mi jeszcze listek został, bo o nim zapomniałam zupełnie. Bo essentiale to razem z mężem bierzemy :-)
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jeśli nie Essentiale, to Heparegen (drogi strasznie, u mnie 120 zł za opakowanie) albo Timohep, połowę tańszy za 100 tabletek, ta sama substancja podobno.) Obydwa są na receptę.
|